Egészség

Miért kell védekeznünk a HPV ellen?

A méhnyakrák kialakulásához vezető legveszélyesebb tényező a humán papillómavírus (HPV), amely nem egyetlen kórokozó, hanem vírusok egész családja. Világszerte az összes méhnyakrák 99,7%-ában játszanak szerepet a rákkeltő HPV-típusok okozta fertőzések.

Általános tudnivalók a HPV-ről

A HPV gyakori vírus, amely a világ minden részén mind a férfiakat, mind a nőket megfertőzi. A HPV vírusok a nemi szervek bőrfelületeit fertőzhetik meg, a bőrfelületek érintkezése során terjedő vírusok nemcsak a méhnyakrák kialakulásában játszanak szerepet, hanem számos egyéb ráktípus szükséges okaként is azonosították őket: anogenitális rák, vulvo-vaginális rák, péniszrák, oro-pharyngealis rák és nyelőcsőrák. A HPV ezen kívül okozhat jóindulatú elváltozásokkal is, pl. szemölcsök, kéz-talp szemölcsök, nemi szerveken megjelenő (genitális) szemölcsök. Ezek kezelése egyszerű és eredményes, halált nem okoznak.

A HPV vírusok típusai

A HPV vírusokat daganatkeltő képességük alapján magas (high-risk) és alacsony (low-risk) kockázatú csoportokra osztották. A HPV magas kockázatú típusai, a HPV 16 és 18 vírusok, ezek felelősek Európában az összes méhnyakrákos megbetegedés 71,5 százalékának a kialakulásáért. A harmadik és negyedik legelterjedtebb rákkeltő HPV-típus a HPV 45 és a HPV 31. Ez a négy típus együttesen felelős a méhnyakrákos megbetegedések több, mint 80 százalékáért. A nemiszervek belső felületeit, a méhnyak környékét negyven különböző HPV-típus képes megfertőzni, ezek közül azonban kb. 15 típust tartanak daganatkeltőnek. Egy alacsony kockázatú HPV okozta fertőzés főként méhnyakhoz közeli szemölcsöket vagy enyhe hámelváltozásokat elváltozásokat okoz. Ezek a vírusok a külső bőrfelszínt is megfertőzhetik.

Az alacsony kockázatúak HPV vírusok közül, a HPV 6 és 11 a nemi szerveken megjelenő szemölcsszerű elváltozásokat hoznak létre, ezek azonban általában nem alakulnak át rákká. A bőrön jelentkező elváltozások rendszerint csekély jelentőségűek, a vírusfertőzés nyomán kialakuló szemölcsök könnyen eltávolíthatók. Szerencsére a legtöbb HPV fertőzés esetében igaz, hogy a szervezet képes velük felvenni a harcot, így a HPV-fertőzések 90 százaléka két éven belül nyom nélkül elmúlik. A maradék 10 százalékban a folyamatos fertőzöttség a magas rizikófaktorú vírustörzsek esetében daganatkeletkezést okozhat.

Hogyan terjed a HPV?

A HPV vírusok három különféle módon terjedhetnek. Az egyik leggyakoribb terjedési mód a bőrfelületek érintkezése. A HPV vírus terjedhet a nagyajkak, herezacskó vagy ánusz (végbélnyílás) fertőzött bőrfelületével való érintkezés kapcsán. Ennek megfelelően a klasszikus behatolás nélküli nemi érintkezésnél is fertőzhet a HPV. Emiatt az óvszer sem nyújt teljes körű védelmet a HPV fertőzés ellen, mivel a bőrfelületek érintkezése kapcsán a vírusfertőzés továbbítható. Az magas rizikófaktorú HPV 16 vírus például az ujjak és a nemi szervek közvetlen érintkezése kapcsán is terjedhet. Ezen túl a vírusok fertőzhetnek a klasszikus nemi aktus alatt is, amikor a nemi szervek bőrfelületei érintkeznek.

Vertikális terjedésnek nevezzük azt, amikor a fertőzött anya adja át a kórokozót születendő gyermekének: szülés közben, fertőzött magzatvíz lenyelése által. Szexuális érintkezésnél a HPV nem a testnedvek cseréjével fertőz, hanem bőrkontaktus útján, ezért az óvszer sem biztosít 100 százalékos védelmet.

A méhnyakrák kialakulásának rizikótényezői

Említettük, hogy a HPV fertőzést az egészséges immunrendszer az esetek 90 %-ban legyőzi, ugyanakkor van néhány olyan rizikótényező, amely befolyásolja, elősegíti a rák kialakulását. Ilyen a genetikai hajlam (az egyén genetikai állománya), a dohányzás, mivel a Nikotin anyagcseretermékek felszaporodnak a dohányzó nők méhnyak-nyákjában és ez az immunválasz elégtelen működését okozza, ráadásul a nikotin karcinogén közvetlen rákkeltő hatású.

A csökkent, elégtelen immunválasz is elősegíti a rák kialakulását (különösen a szervátültetettek és HIV betegek körében), növeli a rizikót a fogamzásgátló tabletták öt évnél hosszabb ideig való alkalmazása, a több terhesség (paritás), mivel ezek elvékonyítják a méhnyak külső hámrétegét. Befolyásoló tényező a szexuális aktivitás, a korán elkezdett nemi élet, a gyakori partnerváltás, a nő férfipartnerének szexuális aktivitása, a szexuális partner közelmúltban történt cseréje.

 

Társadalmi célú reklám

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top