Egészség

Egyre több tizenévest veszélyeztet a méhnyakrák (X)

Rossz hír a tizenéves lányok és szüleik számára, hogy amíg a 25 év feletti felnőtt nők körében a méhnyakrákos esetek száma csökken, addig a 15-19 éves fiatalok körében az utóbbi időben növekszik. Egy manchesteri egyetemi kutatás kimutatta, hogy 1979 és 2003 között a 15-19 évesek körében 6,8 %-kal nőtt a méhnyakrákos megbetegedések száma.

Ez különösen amiatt elkeserítő szám, mert a felnőtt nők körében a védőoltásoknak és a sikeres szűrőprogramoknak a bevezetésével folyamatosan csökken a méhnyakrákos megbetegedések száma. A méhnyakrákot a HPV (humán papillomavírus) okozza, amely nemcsak klasszikus szexuális aktussal, hanem bőr-bőr kontaktus útján is fertőzhet.

A HPV terjedhet a nagyajkak, herezacskó vagy ánusz (végbélnyílás) fertőzött bőrfelületével való érintkezés kapcsán, ennek megfelelően a klasszikus behatolás nélküli nemi érintkezésnél is fertőzhet. Szexuális érintkezésnél a HPV nem a testnedvek cseréjével fertőz, hanem bőrkontaktus útján, ezért az óvszer sem biztosít 100 százalékos védelmet. A rák kialakulása szempontjából magas rizikófaktorú HPV 16 vírus például az ujjak és a nemi szervek közvetlen érintkezése kapcsán is terjedhet. Ezen túl a vírusok fertőzhetnek a klasszikus nemi aktus alatt is, amikor a nemi szervek hámfelületei érintkeznek.

A HPV fertőzést megakadályozó védőoltások szerepe különösen hangsúlyos a tizenévesek megóvásánál, hiszen a fiatalok nemi életét a legnehezebb kontrollálni. A fiatalok egészségügyi viselkedését vizsgáló HBSC kutatás adatai szerint ma Magyarországon a 16-17 éves fiatalok több, mint a fele már túl van az első szexuális kapcsolaton.

A 16 éves lányok 18,5 százaléka már elvesztette szüzességét, míg a 17 éves tinilányoknak már 52,5 százaléka mondhatja el ugyanezt önmagáról. A prevenció hatékony eszköze lehet a méhnyakrák elleni védőoltás beadatása még azelőtt, hogy a tinédzser megkezdené szexuális életét. Mivel a rendszeres nemi életet élő tinédzserek körében még kevésbé elterjedt a rendszeres méhnyakrák elleni szűrés, sőt a nőgyógyászati rendelést is főként a nem kívánt terhesség megelőzése miatt látogatják, így ajánlott lenne, hogy a szülők még a nemi élet megkezdése előtt megtegyenek mindent lányaik védelmében.

 

Társadalmi célú reklám

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top