Egészség

17 európai ország ingyen biztosítja a méhnyakrák elleni védőoltást! (X)

Egyre több európai ország dönt úgy, hogy bevezeti az ingyenes méhnyakrák elleni védőoltást a kislányoknál. November végén a szomszédos Romániában, illetve Svédországban és Hollandiában jelentették be, hogy bizonyos korosztályoknál ingyenes lesz a HPV elleni védőoltás.

Romániában a 11 éves kislányok kapják ingyen a HPV elleni védőoltást, ez összesen 23 millió eurós befektetést igényel az ország részéről, ami körülbelül a harmada a méhnyakrákos megbetegedések kezelésére fordított 70 millió eurós összegnek. Eugen Nicolaescu, román egészségügyi miniszter elmondta: „Romániában a méhnyakráki halálozás rendkívül magas, 6,3-szor nagyobb, mint az Európai Unió államaiban. Romániában naponta hat nő hal meg a gyilkos kórtól, és évente megközelítőleg 3000 új méhnyakrákos esetet regisztrálnak. A most induló HPV oltási sorozattal azonban, az elkövetkező 18 évben talán sikerül lecsökkenteni a megbetegedések számát. A probléma nemcsak Romániában vár megoldásra, hanem a világon mindenütt, hiszen a méhnyakrák a második vezető halálok a nők körében, minden második percben meghal egy nő a világon a HPV vírus miatt.”

 

November végén a svéd parlament is úgy határozott, hogy beveszi a HPV elleni védőoltást a nemzeti oltóprogramba. A tervek szerint 2010. január elsejétől minden 10-11 éves kislány ingyenesen kapja meg a méhnyakrák elleni védőoltást. Svédországban egyébként évente körülbelül 100 nő hal meg méhnyakrákban, ezzel a számmal nem tartoznak azon országok közé, ahol magas lenne a halálozási arány. Hollandiában szintén november végén hirdettek győztest azon a tenderen, amelyen kiválasztották, hogy melyik gyógyszercég szállíthatja a méhnyakrák elleni védőoltást az ország oltási programjához. 2009. szeptemberében indul majd a HPV elleni védőoltási program, amelynek keretében mintegy 350 000 kislányt, többnyire 12-13 éveseket oltanak majd be. Az említett országokkal együtt eddig 17 európai ország döntött úgy, hogy felveszi a méhnyakrák elleni védőoltást a nemzeti oltóprogramba, így többek között Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Németország, valamint Nagy- Britannia.

Magyarországon a HPV elleni vakcinát az állam nem támogatja, de a méhnyakrák-szűrést háromévente térítésmentesen biztosítják minden nő számára. Ugyanakkor helyi szinten egyre több önkormányzat dönt úgy, hogy ingyen biztosítja a HPV elleni védőoltást a tinédzsereknek, vagy valamilyen módon anyagi támogatást nyújt a vakcina felvételéhez. Legutóbb Hódmezővásárhelyen döntöttek úgy, hogy az önkormányzat minden 13 éves, állandó hódmezővásárhelyi lakóhellyel bíró leánygyermek védőoltással történő ellátását támogatja, azaz a teljes oltási sort ingyenesen biztosítja a kislányoknak a 2008/2009-es iskolai tanév során. Vácott és Solymáron csupán csak egy oltást kell fizetniük a 12-13, illetve 14-15 éves lányok szüleinek, mert a másik kettőt az önkormányzat állja. Miklósin és Sződligeten a 13 évesek, Balatonszárszón a 13-14 évesek, Szeghalom községben pedig a 12 évesek kapják teljesen ingyen az oltásokat.

 

Társadalmi célú reklám

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top