Egészség

Védőoltás – miből is finanszírozzuk? (X)

A méhnyakrák elleni védőoltás, darabonkénti közel 30.000 forintos vételára sokakat elriaszt attól, hogy megvédjék magukat egy életre a gyilkos betegségtől. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy a védőoltás finanszírozható az egészségpénztárak befizetéseiből, sőt a fiatal lányok esetében több önkormányzat is átvállalja részben vagy egészében a vakcinák árát.

A betegségekkel kapcsolatban abban minden orvos egyetért, hogy a hangsúly minden esetben a megelőzésen van, így a méhnyakrák esetében sincs másként. Bár a szűrés lehetőséget ad arra, hogy elkerüljük a betegséggel járó esetenként súlyos következményeket, a valódi megelőzés eszköze mégis a védőoltás, amely hosszú távra szól, és értéke felbecsülhetetlen. Ha valaki eldöntötte, hogy szeretne méhnyakrák elleni védőoltást, akkor az ár ne akadályozza meg abban, hogy beadassa magának vagy leányának a vakcinát: az egészségbiztosítási hozzájárulástól kezdve a hiteleken át a különböző spórolási praktikákig számos mód van arra, hogy a védőoltások mindenki számára elérhetőek legyenek.

A nők körében második leggyakoribb daganatos halálozási okként nyilvántartott méhnyakrákot igazán hatékonyan csak védőoltással lehet megelőzni. A szűrés arra jó, hogy időben felismerjék a már kialakult betegséget, és adott esetben megmentsék a beteg életét. Sajnos sokakat elrettent a pénzbeli kiadás nagysága, pedig védettséghez szükséges három oltást nem egyszerre kell beadatni, sem megvenni: az első két hónapban 30-30 ezer forint körüli a költség, ezután az utolsó oltás árának összegyűjtésére van 5 hónap, ami 6 ezer forintot jelent havonta. A közelgő ünnepek alkalmával érdemes azon is elgondolkodni, ne legyen-e maga a védőoltás a karácsonyi ajándék, hiszen az egészségnél fontosabb ajándék nincs. Az oltás hitelből is finanszírozható, ma már számos hitelkonstrukciót ajánlanak a bankok bármilyen célra. Az olyan patikákban, ahol elfogadják a hitelkártyát, kamatmentes hitelre is megvásárolható a méhnyakrák elleni védőoltás, így a visszafizetésre akár 1-2 hónap is marad.

Az egészségbiztosítási hozzájárulásokból számos egészségmegőrző szolgáltatás és tevékenység finanszírozható, akár adómentesen is. A legtöbb egészségpénztárnál biztosítják a szűrőprogramokon való ingyenes részvételt, a megtakarításokból pedig teljes egészében fedezhetőek az oltási kiadások. Az egészségpénztárak további két nagy előnye, hogy a számlát a bejelentett közeli hozzátartozók is igénybe vehetik, így közeli családtagok oltási költségei is állhatóak az egészségpénztári keretből, valamint, hogy adókedvezmény is igénybe vehető utána.

Napjainkban egyre népszerűbbek a szabadon választható egészségpénztárak, melyek lehetőséget adnak arra is, hogy a munkáltató adó- és járulékmentesen kiegészítse a befizetéseket, vagy akár teljes egészében átvállalja azt. Éppen ezért hasznos pontosan tájékozódni arról, hogy kinek milyen lehetőségei vannak ezen a téren. Éljünk felelősséggel, és őrizzük meg egészségünket!

Amennyiben valaki a leányát szeretné beoltatni méhnyakrák elleni vakcinával, akkor érdemes érdeklődnie az önkormányzatnál, hogy nincs-e mód valamilyen segítséget igénybe venni. Több város és község ugyanis részben vagy teljes egészében átvállalja az oltások költségeit. Vácott és Solymáron csupán csak egy oltást kell fizetniük a 12-13, illetve 14-15 éves lányok szüleinek, mert a másik kettőt az önkormányzat állja. Hódmezővásárhelyen a 12-13 évesek, Miklósin és Sződligeten a 13 évesek, Balatonszárszón a 13-14 évesek, Szeghalom községben pedig a 12 évesek kapják teljesen ingyen az oltásokat.

 

Társadalmi célú reklám

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top