Egészség

WHO – ajánlott a méhnyakrák elleni oltás! (X)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy a méhnyakrák a második vezető, rákos halálok a nők körében, és hogy mennyire fontos a védőoltások elterjesztése, amellyel megelőzhető ez a gyilkos kór.

A WHO október elején új irányelveket fogalmazott meg a szexuális úton terjedő betegségekre vonatkozóan, amelyben kiemelt szerepet kapott a méhnyakrák is: „Az egyik leginkább halálos, szexuális úton terjedő betegség a humán papillomavírus (HPV) fertőzés. Az összes méhnyakrákos eset összefügg a genitális HPV fertőzéssel. A méhnyakrák a második leggyakoribb rákfajta a nők körében, amely miatt 280.000 haláleset történik minden évben világszerte. Védőoltással is megelőzhető a fertőzés, és ezáltal a méhnyakrákos esetek száma drasztikusan csökkenthető.”

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása áttörő lehet a méhnyakrák elleni védőoltások elterjesztésében, hiszen némely országban – így Magyarországon is – a témában illetékes orvosok nagy része még mindig nem ismeri, és nem ajánlja a méhnyakrák elleni védőoltást a nőknek. Az origo Research idén ősszel, Magyarországon készült kutatása például kimutatta, hogy a nőgyógyászoknál járt nők közül, csupán 7%-nak ajánlotta orvosa ezt a prevenciós lehetőséget. A többieknél a nőgyógyász nem ajánlotta a védőoltást, és a méhnyakrákkal kapcsolatban fel sem hívta a figyelmet erre a lehetőségre.

A WHO ajánlása és a méhnyakrákban megbetegedett vagy meghalt nők magas száma is azt mutatja, hogy rendkívül fontos problémáról van szó. A méhnyakrák világszerte az egyik vezető daganatos haláloknak számít a hölgyek körében. Az Amerikai Egyesült Államokban például a mellrák után a második leggyakoribb rákos halálok a 20-39 éves nők körében, az idei esztendőben eddig mintegy 3870 nő halt meg a súlyos kór miatt. A világon több mint félmillió nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot minden évben, és 280.000 nőbeteg veszti életét a gyilkos kórban. Ezek a számok óriásiak annak tükrében, hogy a védőoltások és a rendszeres szűrések alkalmazásával a méhnyakrák szinte 100 %-ban kiküszöbölhető lenne.

Magyarországon tavaly 417-en haltak meg méhnyakrákban, ami csekély csökkenést jelent a korábbi években észlelt 500 körüli számokhoz képest. Ugyanakkor el kell mondanunk, hogy a magyar nők védőoltási és szűrési hajlandósága messze elmarad a nyugat-európai átlagtól.

Például az ingyenes méhnyakszűrésre behívott felnőtt nők 5%-a vesz részt a vizsgálatokon, a valódi megelőzésnek számító védőoltást pedig csak a felnőtt hölgyek töredéke adatja be magának, vagy serdülőkorú lányának.

Az adatok szerint eddig néhány ezer nő oltatta be magát a méhnyakrákot okozó HPV (humán papillomavírus) ellen, holott a védőoltások felvételével nemcsak a méhnyakrákok jelentős hányadát lehetne megelőzni, hanem a tartós HPV fertőzéssel járó rengeteg stresszt, veszélyes méhnyakmetszési beavatkozásokat is.

 

Társadalmi célú hirdetés 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top