Egészség

Technika a szüleinkért

A gépeknek köszönhetően minden egyre jobb és kényelmesebb körülöttünk. A technikai újdonságok egy csoportja az idősek életét könnyíti meg. Ők ugyan hajlamosak idegenkedni ezektől, de meg kell velük értetni, hogy ennyi hasznos és jó dologról kár lenne lemondanunk!

Újra szól a csengő!

Hetven fölött szinte általános a hallás romlása. Ez nemcsak a beszédértést nehezíti, de sok más természetesnek tűnő dolgokban is akadály. Aki nem hallja meg az ajtó csöngőjét vagy a telefon dallamát, az nem tudja beengedni a postást, és nem beszélgethet az unokáival esténként.

Ezen segítenek a nagyothallóknak készült speciális készülékek (www.praktiker.hu), amelyek a csengés mellett villogással és rezgéssel is jelzik a látogató és a telefonhívás érkezését. A modern kivitelű Mirafon telefont (62 000 Ft, www.kritone.hu) az ép hallással bírók is használhatják, tehát nem kell külön készülék minden családtagnak.

 
Létezik olyan mobiltelefoncsengés-jelző, amely nagy fényerejű villanásokkal jelzi az érkező hívásokat és
az sms-üzenetek érkezését.

A mobiltelefon használatáról sem kell lemondani annak, aki nehezen hall. Létezik olyan mobiltelefoncsengés-jelző, amely nagy fényerejű villanásokkal jelzi az érkező hívásokat és az sms-üzenetek érkezését.

A mobilt egyszerűen a készülék tetejére kell tenni, az pedig hívás érkezésekor 5-7 másodpercig villogva jelzi, hogy keresnek bennünket (13 000 Ft).

Technika a szüleinkért

A mobilkorszak egyik legnagyobb vívmánya az sms-küldés lehetősége. Csak azért mondjon le erről a nagyszülő, mert fáj a keze és nehezen lát?
Dehogy, erre semmi szükség! A PhoneBuddy Expert szövegíró telefon nagyméretű billentyűzete és kijelzője segítségével egyszerűsödik az üzenetküldés a gyengénlátók számára is (12 200 Ft, www.lantech.hu).

Erősebbek a hangok!

De nem elég észrevenni, ha kicseng a telefon, hiszen a hallókészüléket használóknak nehézséget okozhat
a mobiltelefonok használata. Nemcsak azért, mert a szerkentyű akadályozhatja, hogy a telefont a fülükre
rakhassák, de bizony gyakran előfordul, hogy a két szerkezet zavarja egymást, ezért a telefonban érthetetlenné válik a hang.
Ezt lehet kiküszöbölni az úgynevezett induktív hurkok használatával. Ez kényelmesen és egyszerűen használható, hordozható fülhallgató a kompatibilis, T-hurokkal felszerelt nagyothalló-készüléket viselők számára. A hurkot nyakban kell viselni, a másik végét pedig csatlakoztatni kell a telefonhoz (12 000 Ft, www.mindora.hu).

Például a Nokia telefonokhoz gyári kiegészítőként is beszerezhető (www.nokia.hu).

Technika a szüleinkértKéznél a segítség!

Nem kell tovább aggódnia annak, aki egyedül tölti a napjait, és attól fél, hogy ha korlátozott mozgása miatt baja esik, nem tud eljutni még a telefonig sem.
Létezik olyan, csuklón viselhető karperec, amelyen segítséghívó gomb található. Ezt megnyomva egy központban regisztrálják a vészhelyzetet, és hamarosan megérkezik a segítő (49 900 Ft, www.yarus.hu).

Technika a szüleinkértKényelmesebb a séta!

A kor előrehaladtával vagy megbetegedés következtében nehezebbé válhat a közlekedés az utcán vagy a lakásban.
Régóta léteznek akár tb-támogatással is igénybe vehető botok, járókeretek.
Ezeket fejlesztették tovább ügyes tervezők olyan járássegítővé, amelyekre a gyártók egy könnyű, műanyag ülőkét erősítenek. Egy ilyennel a nyugdíjasok is bátran indulhatnak bevásárolni vagy sétálni, hiszen ha elfáradnak és megpihennének, a könnyű, de teherbíró székecskén szusszanhatnak egyet (17 532 Ft).

Nálunk is kapható olyan gördíthető járókeret, amelyre elöl kosarat szereltek, ennek segítségével könnyebb a bevásárlás és a kisebb csomagok szállítása (17 532 Ft, www.gyogyaszati.hu).

Nincs unalom a házban!

Annak, aki olvasni szeret, de látása megromlása miatt ez már nehezebben megy, segítség lehet a nagyítós olvasólámpa, amellyel könnyebb végigböngészni a napilapokat vagy újraolvasni a kedvenc regényeket. A kis lámpa nem foglal el sok helyet, és könnyedén áthelyezhető más asztalokra vagy éjjeliszekrényre is.
Az eredetileg az iparban használatos lámpát régebben csak az orvosok, kutatók és kozmetikusok használták, de nincs akadálya a magánjellegű vásárlásnak sem (58 800 Ft).

Ha pedig a fáradtság és a kezek stabil tartása okoz gondot, egy ágyvégre vagy éjjeli szekrényre szerelhető könyvállvány mentesítheti a fekvőt a folyamatos emelés okozta nehézségtől.
http://www.firststreetonline.com/
vagy www.drderm.net

A tévé sok ember fő szórakozása. Akik rosszul hallanak, nem tudnak a többi családtaggal együtt tévézni, hiszen nemcsak a mellettük ülőket, de még a szomszédokat is zavarhatja, ha kiabál a televízió. Érdemes beszerezni az úgynevezett indukciós hallássegítő rendszert, amelynek segítségével mások zavarása nélkül lehet hallgatni a tévét és a rádiót.

Technika a szüleinkért

A fenti eszközökkel megoldható például, hogy egy szobában ne kelljen ordíttatni a televíziót, a műsort a nem sérült hallásúak pedig normál hangerővel tudják hallgatni. (körülbelül 90 000 Ft, www.zaj.hu).

 

-1 ruhaméret 3 vagy 7 nap alatt
A májusi szám tartalmából:

• Memóriavédő ételek
• Anyák a boldogabb világért
• Párt találni 40 felett
• Varázslás lombikban

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top