Egészség

Esküvő ökomódra

Cél, hogy a nagy napon minden olyan legyen, amilyennek a menyasszony megálmodta. A ruha, a vacsora, a ceremónia. De hát ki álmodott kislánykorában takarékos és környezetbarát esküvőről? Pedig a zöld esküvő nem fapadosat jelent, és a természetes ötletek igazán különlegessé tehetik a nagy napot.

Szabó Patrícia
Szabó Patrícia

A Nők Lapja Esküvő magazin főszerkesztője, Szabó Patrícia úgy véli, hazánkban még kevésbé népszerű a külföldön már jól bevett ökoesküvő. Azok a magyar párok, akik a mindennapok során figyelmet fordítanak a környezetvédelemre, sajnos a jeles napon gyakran megfeledkeznek erről a szempontról.

– Nagyon fontosnak tartom környezetünk megóvását még az esküvő napján is – mondja a főszerkesztő, hozzátéve, hogy némi ösztönzéssel könnyen megismertethető e filozófia a magyar párokkal is.

– A környezetbarát esküvő alatt nem azt értjük, hogy az elképzelt fényűzés helyett minden „félmegoldásnak”, színvonaltalannak tűnik. Elég, ha csak néhány környezetbarát ötletet szívlelünk meg, mert ezek egy csöppet sem rontanak az esküvő minőségén, de sokat számítanak a Föld szempontjából – állítja Varga Rózsa esküvőszervező.

Étel-ital

A környezetbarát megoldások akár még szebbek is lehetnek, mint tradicionális megfelelőik. Hiszen gondoljunk bele, milyen sokat ronthat például az összképen, ha csöppet sem esztétikus műanyag ásványvizes palackok „díszítik” az esküvői asztalt. Érdemes inkább elegáns üvegkancsókból folyamatosan utántöltetni a pincérekkel az ásványvizet. Így védjük a környezetet, hiszen a sok elhasznált palack után rengeteg szemét marad. Ráadásul a dekoráció is elegánsabb lett. A legtöbb zöld ötlet ilyen – egyszerű, de praktikus dolgokat jelent.
A bioétel sem fölösleges fényűzés, ráadásul sok helyen automatikusan jár. Például a hazai ötcsillagos szolgáltatást nyújtó éttermek és hotelek minden esetben biofogásokat szolgálnak fel a vendégeknek. Ha ezt választjuk, már környezettudatosak vagyunk, hiszen az alapanyagok előállításakor a biofarmokon nem használnak permetezőszereket és egyéb, nem lebomló kémiai anyagokat. Ráadásul az ízük sokkal finomabb, mint a vegyszerezett ételeké.

Mécses és lámpás

A fehér galambok felröptetése első hallásra igen hagyományőrzőnek és persze környezetbarát díszítésnek tűnik. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezek a madarak mindössze ötven kilométeres távolságból találnak haza.
– Hatalmas felelőtlenség egy tetszőleges helyről elhozni egy csapat galambot, majd a megfelelő pillanatban útnak indítani őket – hívja fel a jegyespárok figyelmét Varga Rózsa. – Amennyiben a házasulandók mindenképpen ragaszkodnak a fehér galambokhoz, azokat általában én magam szerzem be. Így biztos lehetek abban, hogy a ceremónia közben kapnak ételt és italt – teszi hozzá.

Ugyanilyen durván avatkozik be a természet rendjébe a tűzijáték. A villogó, erős hangokkal járó parádé nem feltétlenül illik egy régi kastély kertjének hangulatához, ráadásul az összes környékbeli állatot elriasztja. Amennyiben a ceremónia tó mellett történik, és a széljárás jól kiszámítható, érdemes inkább úgynevezett „sky lantern”-eket, kívánságlámpásokat felküldeni az égboltra. Ezek a vékony papírballonok jóval diszkrétebb, ám annál meghittebb hangulatot teremtenek. De az is környezetbarát megoldás, ha apró mécsesekre cseréljük az elektromos dekorációt. Ráadásul milyen szép a fényük!

Esküvő ökomódra


Hintóval és gyalog

Szakértők szerint már azzal is sokat tehetünk környezetünkért, ha nem dudáljuk körbe a fél várost a nászmenettel, hatalmas köröket róva és persze ezzel rengeteg kipufogógázt kibocsátva! Szervezzük inkább az esküvőt jól megközelíthető helyszínre, amelytől nem messze költhetjük el az esküvői vacsorát. Ha kevésbé sportos násznéppel van dolgunk, akiknek nincs ínyére a gyaloglás, bérelhetünk hintót is. Vidéken azonban jól bevett szokás, hogy a nászmenet egyszerűen elsétál a házasságkötő teremtől az étteremig.

– Ha ragaszkodunk az autózáshoz, érdemes azt mint szállítási lehetőséget is kihasználni! Pakoljuk be a templomban vagy a házasságkötő teremben elhelyezett virágállványokat a kocsiba, majd helyezzük el azokat a vacsora helyszínén is – tanácsolja az esküvőszervező.

Hozzáteszi, aranyszabály, hogy az oltárról nem hozzuk el a virágot, viszont senki nem tiltja, hogy ugyanaz a virágdísz legyen a jegyespár asztalán, ami korábban az autó tetején díszlett. Ha tapadókoronggal rögzítik, csak egy mozdulat áttenni. Azzal is megspórolhatjuk egy csokor árát, ha hajlandóak vagyunk szakítani a tradícióval, miszerint a menyasszonyi csokrot illik megszárítani, hogy azt majd az unokák is megcsodálhassák. Sokkal praktikusabb, ha az egyben dobócsokorként is szolgál! Hadd örüljön más is a szép virágoknak a nagy napon. Az élő dekoráció mennyiségét egyébként csökkenthetjük a szerényebb méretű virágkitűzőkkel, több selyemből vagy rafiából készült dísszel.

Papír újra és újra

Az esküvõhöz sok papírból készült kelléket használunk. Gondoljunk csak a meghívó- és ültetõkártyákra, a szalvétákra és a vendégkönyvre! Fák életét mentheti meg az a menyasszony, aki a kicsit vastagabb, merített papír mellett dönt, amely nemegyszer újrahasznosított alapanyagból készül. Vagy ha a vendégek egy részének elektronikus formában küldi el a meghívót, és úgy vezeti a vendégkönyvet.

Amennyiben nem kíván a „papírmunkával” bíbelődni, arra azért mindenképpen figyeljen oda, hogy a dínomdánom után hová kerül a szemét. Válasszon olyan esküvőszervezőt vagy cateringcéget, amely figyelmet fordít a szelektív hulladékgyűjtésre, és nem az első útjába akadó helyen dobja az út szélére a nagy mennyiségű szemetet, hanem a megfelelő helyet választja arra. 

Ne a ruhán spóroljunk!

Ruha használt pillepalackokból, papírból vagy konzervdobozok fedeléből? Nagyon környezetbarát lenne, de inkább vicc, mint valós kínálat. Persze vannak igen olcsón megvásárolható, használt menyasszonyi ruhák is, de azért talán túlzás lenne elvárni a menyasszonytól, hogy ruhájának esztétikumát feláldozza a környezetvédelem oltárán.
Egy kicsit azonban még a kölcsönzést is lehet okosabban. Biztos abban, hogy a szakirodalom szerint előírt összes kiegészítőt be kell szereznie? Fejdísz, fátyol, kesztyű, fehérnemű, cipő és táska – mind szükségesek? Hiszen ezek bérleti díja és nem utolsósorban mosása, varratása riasztóan sok energiát, pénzt fogyaszt! És nem biztos, hogy egyszer használatos menyecskeruhát kell bérelni, lehet, hogy egy később is felvehető piros koktélruhával hosszú távon is jobban jár. Már ha egyáltalán át akar öltözni, mert ez sem kötelező.
Azon a pénzen, amit erre költene, inkább menjenek el egy igazi ökonászútra!

Éhes vagyok… A stressztől!A júniusi szám tartalmából:

• Ki vigyáz a gyerekre?
• Őssejtterápia – csoda vagy a jövő zenéje?
• 7 módszer, hogy eldobhassa a cigarettát
• Hidegterápia – gyógyulás -110 fokon
• Ne kopjanak az ízületek!
• Éhes vagyok – a stressztől!

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top