Egészség

Nyomozással kezdődik

A meddőség kezelésének szigorú protokollja van. Vizsgálatok sorának kell következnie egymás után. Logikus, egyszerű rendszer. Sok pár mégsem jut el idáig, mert a nőgyógyász türelemre inti őket, vagy azt mondja, ő is meg tudja oldani a gondot. Közben megy az idő. Hónapok, évek. Pedig a problémák maguktól nem oldódnak meg.

Ágnes és Zoli öt éve házasodtak össze. Az esküvő után egy évvel Ágnes abbahagyta a fogamzásgátló szedését, de nem esett teherbe. A nőgyógyászati vizsgálat nem mutatott ki problémát, ezért az orvos peteérést serkentő gyógyszert írt Áginak, és türelemre intette.

Nyomozással  kezdődik

Zolit urológushoz küldték, ahol nem találtak semmi problémát. További két év próbálkozás után felkerestek egy meddőségi intézetet, ahol a részletes kivizsgálás Áginál méhen belüli eltérést talált, amit az endoszkópos vizsgálat során az orvos azonnal meg is operált. Zolinál pedig az átlagnál gyengébb spermaképet mutattak ki,
ezt természetes szerekkel sikerült feljavítani. Ágnes pár hónapon belül terhes lett. Ma már egy eleven kétéves fiúcska szülei.
De még ma sem értik, miért kellett ennyi ideig várniuk, hogy kiderüljön, mi a baj.

Jelenleg nagyjából 150 000 meddő pár él és reménykedik hazánkban. Ha bármelyikünk csak öt percig gondolkodik, szinte biztos, hogy legalább tíz okot tud felsorolni, ami a késlekedő gyerekáldásért felelős. Későre tolódott gyerekvállalási életkor, a hormonális fogamzásgátlás utóhatása, művi abortuszok szövődményei, dohányzás, szűk férfinadrág, környezetszennyezés, egyoldalú táplálkozásból fakadó vitamin- és nyomelemhiány, stressz, szorongás a karrier miatt, párkapcsolati bizonytalanság.

Természetesen előfordulhat, hogy egy párt a fent leírt összes hátrány érinti, mégis könnyen összejön a baba. De van olyan eset, ahol csak egy meddőségi okot találnak, vagy egyet sem, és mégis több évig húzódik, míg szakemberek, beavatkozások, gyógyszerek segítségével megfogan a baba. A hormonális rendszer, a nemi szervek működése és maga a fogantatás ugyanis hihetetlenül bonyolult.

Induljunk jó irányba!

A fentiekből talán érezhető, hogy egyáltalán nincs egyszerű dolga annak, aki segíteni szeretne egy meddő páron.

dr. Fülöp István főorvos
dr. Fülöp István főorvos

– A kivizsgálást végző team 40 százalékban a nőnél, 40 százalékban a férfinál, 20 százalékban mindkettejüknél talál eltérést – mondja dr. Fülöp István, a Róbert Károly Magánklinika Meddőségi Centrumának részlegvezető főorvosa.
– Az orvostudomány mai lehetőségei mellett hiba egyszerűen a nő kezébe nyomni egyetlen receptet, hogy ezt váltsa ki, szedje be, és meglesz a baba. Internetes tanácsadó oldalamra sajnos nem egy levelet kapok, amelyből kiderül, hogy egy általános nőgyógyász egy-két vizsgálatra alapozva évekig „kezeli” a meddő párt sikertelenül.

A több- éves kilátástalan küzdelem komoly lelki teher, és csökkenti a teherbe esés esélyét is, hiszen a biológiai óra ketyeg. Sajnos kevesen értik meg, hogy ez külön szakma. És a meddőség problémájával a legjobb meddőségi centrumba menni. Ahogy egy értékes autóval jól felszerelt márkaszervizbe, nem ahhoz a kedves mesterhez a sarkon…

Első találkozás

Minden meddőségi centrumnak van bizonyos alapkivizsgálási protokollja, amely meghatározza, hogy mikor és milyen vizsgálatokat kell elvégezni a központhoz forduló párnál.

 – Az alapvizsgálatokkal hat héten belül végzünk. Ekkor kapunk teljes képet arról, hogyan folytassuk a kezelést. Ha soknak tűnik a hat hét, a magyarázat az: a női ciklus több pontján ellenőriznünk kell a hormonszinteket, több időigényes baktériumtenyésztés és vérvizsgálat is szerepel a protokollban – magyarázza Fülöp doktor.
– Az első találkozás alkalmával részletesen megbeszéljük az előzményeket, ha vannak más intézményből leletek, azokat is átnézzük. Ezután megbeszéljük a szükséges vizsgálatok menetrendjét.

Kórokat keresnek

Minden egy hagyományos nőgyógyászati vizsgálattal kezdődik, amit hüvelyi ultrahangvizsgálattal egészítenek ki. Az orvos kíváncsi a méh, a méhszáj, a méhnyak állapotára, hüvelykenetet vesz, ebben baktériumot, vírust keresnek majd, és méhnyakrákszűréshez is leveszi a szövetmintát. Vizeletmintát is kérnek, a húgyúti fertőzések kiszűrésére.
A belső és külső nemi szervek fertőzöttsége – még tünetmenteség esetén is – hátráltatja a fogamzást. Több vérvételre is sor kerül.
A ciklus harmadik és huszonegyedik napján hormonszintet mérnek, ebből megállapítható, hogy van-e peteérés, és hogy gátolja-e más hormonális probléma a fogamzást. A vérből különböző vírusok jelenlétére vagy már lezajlott betegségekre is lehet következtetni.
Ehhez hasonlóan a férfi kivizsgálása is megkezdődik, ő is átesik a vér- és vizeletvizsgálaton, de nála spermából (ejakulátumból) is készítenek tenyésztést, keresik a kórokozókat. Természetesen spermiogram is készül: a spermiumok számát, alakját és mozgékonyságát tanulmányozzák.

Éhes vagyok… A stressztől!A júniusi szám tartalmából:

• Ki vigyáz a gyerekre?
• Őssejtterápia – csoda vagy a jövő zenéje?
• 7 módszer, hogy eldobhassa a cigarettát
• Hidegterápia – gyógyulás -110 fokon
• Ne kopjanak az ízületek!
• Éhes vagyok – a stressztől!

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Másik világba csöppenek

Mindenképpen meg kell vizsgálni az anatómiai viszonyokat: milyen állapotban van a méh, a petevezetők, vannak-e miómák, polipok, összenövések. Ezek felett nem lehet átsiklani.
A mai sebészeti technológiák lehetővé teszik, hogy kíméletes eljárással „tegye rendbe” az orvos a méhet, de sajnos ez még nem áll minden sebész rendelkezésére.

A méh és a petevezetők vizsgálatára három módszer szolgál. A HYCOSY során ultrahanggal követik a befecskendezett kontrasztanyagot, ezáltal meglehetősen pontosan felmérhető a méh állapota és a petevezetők átjárhatósága. Nem fáj, nem terheli meg a pácienst, de sajnos nem támogatja a társadalombiztosítás.
A HSG során röntgennel történik a vizsgálat. Sajnos bizonyos fájdalom elkerülhetetlen, és csak a petevezetőkről ad viszonylag tiszta képet, a méhüregről nem. A társadalombiztosítás támogatja.
A méhűri tükrözés a leghatékonyabb, legpontosabb. Ennek során egy vékony szondát vezetnek a méhüregbe, melybe üvegszáloptikás fényforrást és kamerát lehet vezetni.

– Amikor ezt a vizsgálatot végzem, egy másik világba csöppenek – mondja Fülöp doktor. – Olyan, mintha egy akváriumba néznék be, mindent tisztán látok. Hiszteroszkópiás vizsgálatnál azokra az elváltozásokra is fény derülhet, amelyeket más eszközökkel soha nem fedeznénk fel. Ha elzáródásra vagy más elváltozásra bukkanok, a szondába vezethető eszközökkel azonnal elvégezhetem az operációt. A vizsgálat tehát terápia is egyben.
A hasi tükrözéshez szükséges eszközök kevés orvos számára hozzáférhetőek, a vizsgálat a páciens számára megterhelő, rövid altatással jár. Ez az oka, hogy többnyire a másik két vizsgálati módszert használják.

Lombik tb-re
A társadalombiztosítás akkor állja a lombikbébiprogram költségeit, ha a következő eltérések valamelyike kimutatható:
  • kétoldali lezárt petevezeték,
  • előrehaladott endometriózis által károsodott petevezető,
  • jelentős hormonális problémák,
  • alacsony spermiumszám,
  • előrehaladott anyai életkor,
  • tisztázatlan eredetű meddőség.

Az Országos Egészségpénztár rendszeresen ellenőrzi, hogy ezek az okok fennállnak-e.


Férfidolgok

A vér-, vizelet- és spermavizsgálaton túl az andrológus megvizsgálja a nemi szerveket. Itt is létrejöhet gyulladás, elzáródás, de nem ritka a herevisszeresség sem, ami csökkentheti a termékenyítőképességet. Az orvos a leletek alapján hormon-, nyomelem- vagy vitamintartalmú készítmények szedését, illetve műtéti kezelést javasolhat.

– A férfiak többsége kínosan érzi magát a vizsgálatok során – sóhajt együtt érzően az orvos. – De sajnos ezt nem lehet megúszni: mint mondtam, az esetek negyven százalékában a férfi, húsz százalékában pedig a pár mindkét tagja hordozza a meddőség okát. Nem engedhetünk… Tudjuk, hogy nagyon nagy diszkrécióra van szükség ebben a helyzetben, ezt megpróbáljuk megteremteni. Szerencsére ma már a nem túl régen reménytelen esetnek számító helyzetekben is számíthatunk sikerre.

Ha csak egyetlenegy hímivarsejtet sikerül kinyernünk herebiopszia segítségével, azt be tudjuk ültetni a petesejtbe, és végül megszülethet a kisbaba. Természetesen ez talán a legbonyolultabb eset. Ennél sokkal egyszerűbb megoldások is vannak, a kezelést minden esetben a párra hangoljuk.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top