Egészség

Fejfájástípusok és gyógyítási módok

Nem is gondolná, milyen sokféle út vezet a fejfájásmentes élethez! Felderítettük a fejfájástípusokat, az okokat és a gyógymódokat, hogy véget vessünk a kínoknak.

A leggyakoribb fejfájástípusokba sosem hal bele a beteg, ráadásul amikor elmúlik, a betegségtudat is gyorsan és nyomtalanul felszívódik. Talán ez a magyarázata annak, hogy bármilyen kínzó is a fejfájás, az érintetteknek csupán a fele fordul orvoshoz, specialistához pedig csak a töredékük jut el.

Amit a szakemberek ígérnek, csupán annyi, hogy megfelelően alapos kivizsgálás és a fejfájás pontos típusának meghatározása után többféle új és hatásos gyógymódra számíthatnak a páciensek.

Ki gondolná például, hogy a fejfájás ellenszere akár egy új szemüveg, vérnyomáscsökkentő, antidepresszáns, pajzsmirigyre ható gyógyszer, epilepszia-gyógyszer vagy a krónikus arcüreggyulladást gyógyító antibiotikum is lehet?
Az úgynevezett másodlagos vagy tüneti fejfájásoknál ugyanis a kiváltó okot kell kezelni, nem magát a fejfájást. Emellett léteznek az önálló fejfájásbetegségek, köztük a leggyakoribbnak számító tenziós típus, valamint a migrén, az arcidegzsába és a ritkán előforduló cluster. Attól függően, hogy mennyire részletekbe menő az osztályozás, 180-250-féle különböző fejfájástípust tartanak számon. Ebből következik: nagyon sokféle út vezethet a fejfájásmentesebb élethez. Ugyanakkor talán nincs is más olyan betegség, amelyben jellemzőbb és elterjedtebb volna az öngyógyszerezés recept nélkül kapható vagy akár vényköteles gyógyszerekkel.

Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged?  Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!

Sokmilliónyi ember szed éveken keresztül hónapról hónapra, esetleg napról napra fájdalomcsillapítókat abban a reményben, hogy ezzel tünetmentessé teheti magát. Ha az egyik szer hatástalanná válik, jöhet a következő.
Nem csoda, hogy a fájdalomcsillapítók a legnagyobb bevételt hozó gyógyszerek közé tartoznak. Emellett a leggyakrabban okoznak a helytelen használatból fakadóan mind komolyabb nehézségeket az érintetteknek, mert gyakori szedésük önmagában is fenntarthatja a tenziós fejfájást.

Nők figyelmébe

A fogamzásgátló tabletta szedése olyan nőknél is okozhat visszatérő fejfájást, akikre ez egyébként nem volt jellemző. Még nem teljesen tisztázott, hogy pontosan milyen mechanizmus révén, de az ösztrogén hormon szintjének ingadozásait teszik felelőssé a ciklusfüggő migrénekért. Ezért hoz az esetek túlnyomó többségében tartós javulást a változókor.

Hasznos fejfájásnapló

Mielőtt orvoshoz fordulunk krónikus fejfájásunkkal, érdemes néhány hónapon keresztül pontos feljegyzéseket készíteni a panaszok gyakoriságáról, időtartamáról, a fájdalom jellegéről, a bevett gyógyszerek és egyéb gyógymódok hatásairól, esetleges kísérő tünetekről (nők esetében például a menstruációs ciklus állásáról, a terhesség vagy a szoptatás tényéről), a fejfájást kísérő más betegségekről (nagyon gyakori a magas vérnyomás) vagy említésre érdemes életmódbeli, magánéleti változásokról.

Sokat mondhat, ha tízes skála alapján osztályozzuk a fejfájás erősségét. Az alapos orvos ugyanis nem receptírással kezdi a kezelést, hanem részletes kikérdezéssel. Ez segít a fejfájás típusának megállapításában, ami után további vizsgálatokra kerül sor. Nem árt tudni, hogy sokszor nem egy-, hanem többfajta fejfájás rendszeres felbukkanásától szenved a beteg.

Amikor sürgős

Bizonyos tünetek esetén nem tanácsos a spontán javulásra várni vagy fejfájásnaplóba kezdeni, mert a fejfájás súlyos, akár halálos betegségek egyik jele is lehet. Haladéktalanul járjon utána bajának, ha

  • a korábban a fejfájást csak hírből ismerő betegnek ötvenéves kora után kezd fájni a feje,
  • a fejfájás hirtelen kezdődik és nagyon erős
  • a fejfájás fokozatosan erősödik,
  • láz, tarkókötöttség, rosszullét kíséri,
  • baleset, a fejet érő ütés előzte meg,
  • idegrendszeri tünetek kísérik, például észlelési zavarok, öntudatvesztés,
  • korábban rosszindulatú daganat miatt kezelt páciensnél újonnan jelentkezik,
  • napokon, heteken keresztül folyamatosan fáj.

Öngyógyítás enyhe és közepes fájdalomnál

A fejfájás leggyakoribb fajtájánál, a tenziós típusnál kivétel nélkül javulást érhetünk el bizonyos problémaforrások kiküszöbölésével:

  • Segíti a fejfájás leküzdését, ha szőnyeg alá söprés helyett szembenézünk kínzó, gyötrő problémáinkkal, amennyiben egyedül nem megy, szakember segítségével. Gondoljunk a párkapcsolati, munkahelyi konfliktusokra!
  • A fejfájás kezdetéért, erősödéséért sokszor a túlságosan alacsony vércukorszint felelős. Gyakori, rendszeres, étkezéssel és lassan felszívódó, vagyis alacsony glikémiás indexű szénhidrátok fogyasztásával védekezhetünk ez ellen.
  • Tartsuk tiszteletben belső óránkat! Aki érzékenyen reagál a rendszertelen életre, lehetőleg kerülje a nappalok és éjszakák felcserélését.
  • Rendkívül hasznos lehet az enyhe és középsúlyos fejfájás enyhítésében, ha hatékony relaxációs módszert sajátítunk el. Ennek jelentősége abban áll, hogy a tenziós típusú fejfájások kiinduló-pontja sokszor a feszült, görcsös izomzat. Aki egyszer kipróbálja, hogy módszeresen ellazítsa izmait a kisujja hegyétől a feje búbjáig, maga is elcsodálkozik azon, mily gyakori, hogy izmaink többségét megfeszítve, mintegy „ugrásra készen” tartjuk. Egyes relaxációs módszerek arra is megtanítanak, hogy életműködésünket bizonyos fokig uralni, irányítani tudjuk.
  • Gondoskodjunk naponta arról, hogy friss levegőn sétálhassunk, mozoghassunk fél órát,
  • szellőztessük gyakran a helyiséget, amelyben tartózkodunk.
  • Fűtési szezonban kerüljük a 21 °C feletti hőmérsékleteket.
  • A rendszeres testmozgás növeli az ellenállóképességet, segíti az izomzat görcsösségének oldását és növeli az endorfinszintet, vagyis szervezetünk saját előállítású fájdalomcsillapítójának és örömhormonjának szintjét.

Szakosodott ambulancia

Ahol minden szál  összefutJól teszi, ha nem nyugszik bele állapotába az, akinek rendszeresen olyan mértékű a fejfájása, hogy gyakorlatilag cselekvésképtelenné teszi, és az innen-onnan beszerzett gyógyszerekkel nem igazán sikerül elviselhetővé csillapítania a fájdalmat.
Az országban több fejfájás-ambulancia működik.
Ott előzetes bejelentkezés alapján neurológus fogadja a pácienseket. Sokan talán úgy gondolják, csak az idejüket vesztegetik a kivizsgálással, hiszen a fejfájás úgysem gyógyítható, csupán tüneti kezelés létezik. Ez azonban nem egészen így van. A fájdalom hátterében nemegyszer nagyon is konkrét szervi okok állnak – például gennyes foggyökér, arcüreggyulladás, pajzsmirigyfunkció-zavar –, s ezeket nem árt időben felderíteni.

Az alapos kivizsgálás a panaszoktól függően többféle irányba elmehet: a cukorháztartás vizsgálatától, a vérnyomásméréstől és az általános laborvizsgálatoktól a szemészeti ellenőrzésen át a hormonszintmérésekig sok mindent magába foglal. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem feltétlenül indokolt a CT- (komputertomográfiás) vagy MRI- (mágneses rezonancia) vizsgálat – segítségükkel részletes, pontos képet kap az orvos az agy különböző rétegeiről, esetleg érrendszeréről.
Ezekre csak bizonyos fejfájástípusok esetén van szükség, vagy akkor, ha a tünetek eltérnek a szokásosaktól.

Búcsú a migréntől

Igaz, az orvosi szakirodalomban pontos meghatározása és számtalan altípusa létezik, de a közbeszédben így nevezzük a hányingerrel, fény- és hangérzékenységgel járó, erős fejfájást, amely jellemzően lehetetlenné teszi, hogy a beteg folytassa szokásos napi tennivalóit. Csak az elsötétített szoba és a fekvés „segít”, ha úgy igazán elszabadul.

Nőknél gyakoribb, mint férfiaknál, s bár jellemzően a termékeny évek alatt, a menstruáció körüli időszakban jelentkezik leggyakrabban, és terhesség, néha a szoptatás alatt is szünetel, ennek az ellenkezőjére is akad példa.
Természetesen sok olyan migréntípus is létezik, amelynek szinte semmi köze a női hormonok ingadozásához. Tudjuk, a kezdeti, bevezető tüneteket az agyi erek összehúzódása okozza, majd a fájdalom az erek kitágulása és a vérlemezkékből felszabaduló, szerotonin nevű agyi ingerületátvivő anyag felszabadulása miatt jelentkezik.

A következő történetben valószínűleg sokan ismernek rá saját szenvedéseikre.

Féken tartott cluster

Ahol minden szál  összefutAz érrendszeri eredetű fejfájá-sok másik, a migrénnél ritkább, ám az életet alaposan megkeserítő típusa a clusterfejfájás, amely férfiaknál gyakoribb. Ungváry András (39) így mesélt tapasztalatairól:

– Gyerekkoromban is fájt a fejem néhányszor, de 23 évesen, tavasszal éltem át az első komoly rohamot. Alig bírtam hazamenni az egyetemről.

Attól kezdve körülbelül egy hónapon keresztül naponta jelentkezett a kibírhatatlan, féloldalas fájdalom a fejemben, mindig ugyanott, a jobb szemem mögött, és több órán át tartott. Az összes ilyenkor szokásos fájdalomcsillapítót kipróbáltam, de egyik sem használt. Felmerült bennem, hogy agytumorom van, jobb pillanataimban valami allergiás reakcióra gyanakodtam, de tény, hogy ennek ellenére csak hét évvel később, 99-ben mentem először orvoshoz. Addig is minden évben, ősszel vagy tavasszal kellett átvészelnem egy-egy fejfájós időszakot.
Egy idő után már semmit sem vettem be. A neurológus cluster típusú fejfájást diagnosztizált az alapos, részletes kivizsgálás után, és azt javasolta, ha legközelebb jelentkezik a roham, keressem fel, és végigpróbálgatjuk a rendelkezésre álló szereket, hogy melyik használ.

Erre végül is akkor nem került sor, mert ezek után évekig elkerült a fejfájás. Talán megnyugtatott a tudat, hogy beletartozom egy ismert kategóriába, és a problémámra van megoldás. Amikor megint kezdődött, már fejfájás-specialistához fordultam, aki hatásos gyógyszert, triptánvegyületet írt fel, ez perceken belül hatott.
A doktornő számos egyéb dologra is felhívta a figyelmemet, ami esetleg segíthet a roham megelőzésében. Bizonyos ételfélék, például a fehérbor kerülése, rendszeres életmód, sem túl kevés, sem túl sok alvás – és mindez csak a veszélyes időszakokban, nálam jellegzetesen ősszel és tavasszal. Két ízben jártam csontkovácsnál is, aki alaposan kezelésbe vett. Első alkalommal jó időre el is múltak a fájdalmak, legutóbb pedig enyhültek valamit – persze lehetséges, hogy akkor már lecsengőben volt a rohamos időszak. Megnyugtat, hogy mindig magamnál hordom azt a gyógyszert, amelyről tudom, csak beveszem, és legkésőbb fél óra múlva vége a fájdalomnak. A legutóbbi rohamos időszakomban, amely ismét három év szünet után köszöntött be, mindennap rákényszerültem a gyógyszer használatára (darabja körülbelül ezer forint).

A doktornő ekkor az oxigénterápia kipróbálását javasolta, ez gyógyszer- és kockázatmentes megoldás. Nem szünteti meg teljesen, csak elmaszatolja a fájdalmaimat. Az is valami.

Ahol minden szál  összefut

Hatásos rohamgyógyszerek

  • A rendszeres magnéziumszedés segít a rohamok ritkításában.
  • A fejfájásnapló annak kiderítésében is hasznos lehet, hogy nem provokál-e rohamot valamelyik élelmiszer.
  • Ha havonta négynél több migrénes napja van a betegnek, érdemes több hónapos megelőző kezelésbe fogni, egyébként pedig ma már hatásos rohamgyógyszerek (triptánvegyületek) állnak rendelkezésünkre, amelyekkel gyorsan megszüntethetőek a tünetek, minél hamarabb bevesszük, annál sikeresebben.

Segítenek a sorstársak

Hihetetlenül sokat segíthet, ha a hasonló betegségben szenvedők egymás tapasztalatait is megismerhetik, értesülhetnek a legújabb kutatási eredményekről, s nem mellesleg nem érzik úgy, hogy egyes-egyedül állnak kínzó problémájukkal.
Akit például érdekel az oxigénterápia, legrészletesebben és leggyakorlatiasabban arról a honlapról tájékozódhat, amelyet egy clusteres hozott létre öt évvel ezelőtt: www.clusterheadache.hu. Itt olvasható a következő beszámoló is, amely jól érzékelteti, mekkora változást hozott a páciensek életében az, hogy diagnosztizálták és megfelelő szerrel kezelték betegségüket:

Ahol minden szál  összefutSebestyén Csaba írta: „Megkönnyebbülés volt, amikor diagnosztizálták, hogy nem az ufók ültettek belém valami hülye chipet, és nem agydaganatom vagy valami más borzalmam van, hanem ismert kórral állok szemben, és mások is vannak rajtam kívül, akik falba verik a fejüket a rohamaik során.

Emlékszem, amikor először váltottam ki az injekciót, nem igazán hittem benne, hogy hatni fog, főleg azért, mert már minden vacakot kipróbáltam az orrspray-től a lábspray-ig, az akupunktúrától az aromaterápiáig, a legerősebb fájdalomcsillapítókról már nem is beszélve. S
Szóval éjjel fél egykor vad fejfájásra ébredtem, rohantam a hűtőhöz, kivettem az injekciót… és nem mertem beadni. Nem mertem, mert ez volt az utolsó reményem, hiszen azt mondták, hogy akinek ez a hatóanyag sem használ, az „már nem is ember”.
Szóval rettegtem szembenézni azzal, hogy ha ez nem segít, akkor már semmi a világon, és tudtam, éreztem, hogy összeomlanék, ha ez így történne. Tehát vártam még egy órát, és amikor már nyüszítettem a fájdalomtól, rászántam magam, és beböktem.

Eltelt egy perc… semmi (enyhe para), két perc… semmi (nagyon para), három perc… semmi (az összeomlás első jelei, kész, vége, beledöglök), négy perc… enyhe bizsergés a tarkómon (remény), öt perc… mintha szél fújta volna el a fájdalmat, egy pillanat alatt megszűnt minden kínom és keservem, újra tiszta volt a fejem, letöröltem a könnyeimet, kifújtam az orromat, és mint egy ötéves kisgyerek, aki megpillantja a karácsonyfa alatt az áhított versenyautót, ugrándozva rohantam be a hálóba a feleségemhez azt üvöltözve, hogy EZ HASZNÁL!!! ELMÚLT!!! Szóval ne félj tőle, csak egy szúnyogcsípés.”

Amikor nem használ a pirula

Ha a páciens nem elégedett a gyógyszer hatásával, feltétlenül érdemes újra felkeresnie orvosát.

A hatástalanság oka sokféle lehet, például:

  • nem a fejfájás típusának megfelelő szert szedi,
  • túl későn veszi be, amikor a folyamat már egyszerű fájdalomcsillapítóval nem uralható,
  • a hányinger és az emésztés leállása miatt az amúgy bélből felszívódó gyógyszer nem jut tovább a gyomorból, legfeljebb a hányás segítségével kifelé (ezen a fájdalomcsillapító és egy hányáscsillapító gyógyszer együttes adásával lehet segíteni),
  • a páciens túl sok fájdalomcsillapítót szedett mindenféle kontroll nélkül, saját elképzelései alapján,
  • s ezzel panasza súlyosbodását érte el csupán,
  • adott esetben lehetséges, hogy nem gyógyszerre, hanem inkább masszázsra, csontkovácsra van szükség, így van ez minden olyan fejfájás esetében, amelyet különböző izomcsoportok görcse, merevsége idéz elő,
  • a fejfájást az esetek nagy részében a stressz okozza, ez esetben hasznosabb lehet egy olyan konfliktus
  • kezelő módszer elsajátítása, amely a pácienst megtanítja felülkerekedni ezeken a nehézségeken.

Járható utak a kezelésben

Forradalmi változást hozott a súlyos migrén és clusterfejfájás esetén alkalmazható különféle triptánok
elterjedése. 1991 óta gyűlnek a tapasztalatok, amelyek azt mutatják, hogy ez a gyógyszercsoport a rohamhoz vezető folyamat kedvező befolyásolása révén fejti ki hatását, tehát másként, mint
a fájdalomcsillapítók.

Hatásosan oldják a rohamot, és bizonyos esetekben csökkentik a rohamok súlyosságát. Hazánkban ugyancsak újdonságnak számít az oxigénterápia, amely százszázalékos oxigén tízperces-negyedórás belélegzéséből áll, és külföldön sikerrel alkalmazzák.
Az új szerekkel csak annyi a gond, hogy a szokásos gyógyszerekhez képest nagyon költségesek, és egyelőre nem vagy alig élveznek társadalombiztosítási támogatást.

Változás akkor várható, ha az eredeti szerek szabadalmi idejének lejárta után az úgynevezett generikus készítmények (azonos hatóanyaggal, esetleg más gyártási eljárással, új néven forgalomba kerülő gyógy-
szerek) is megjelennek a piacon. A szumatriptán esetében már a hazai patikákban is kapható a generikus változat.

Éhes vagyok… A stressztől!A júniusi szám tartalmából:

• Ki vigyáz a gyerekre?
• Őssejtterápia – csoda vagy a jövő zenéje?
• 7 módszer, hogy eldobhassa a cigarettát
• Hidegterápia – gyógyulás -110 fokon
• Ne kopjanak az ízületek!
• Éhes vagyok – a stressztől!

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top