Egészség

Aranyér? Van megoldás!

Az aranyérbetegség azon kellemetlenségek közé tartozik, amelyek nagyobb arányban érintik a nőket. Nem szívesen megyünk orvoshoz, pedig a kezdődő panaszok jó eredménnyel és gyorsan gyógyíthatók.

 

 

 

Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged? Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!

A végbélnyílás zárását-nyitását rendkívül bonyolult idegrendszeri folyamat szabályozza. Ebben a folyamatban döntő szerepe van a záróizmok mellett a közvetlenül a nyálkahártya alatt elhelyezkedő úgynevezett plexusnak, az erekkel sűrűn átszőtt szivacsos párnának. Ez biztosítja a finom és egyben hermetikus zárást.
Amíg ez a párna ép, és az erek akadálytalanul továbbítják a vért, nincs semmi baj. Ezen a területen azonban többféle zavar is támadhat.
Az igazi aranyérbetegség akkor jelentkezik, amikor ezek a párnák meglazulnak vagy előreesnek. Az Tudjon meg mindent az aranyérről! egyénenként változó, a gyakori családi ismétlődés genetikai okokat is feltételez.

Baj  a végeken

A befolyásoló tényezők között azonban a legjelentősebb a megnövekedett hasi nyomás, amit gyakran a székrekedés vált ki. A gyógyításban, de még inkább a megelőzésben tehát e problémát kell rendezni.

Szerencsére az aranyérbetegség egyik formája sem olyan súlyos, hogy ne volna ellene hatásos gyógymód. Az biztos, hogy feltétlenül orvos, méghozzá erre a területre specializálódott proktológus gyógyítja, mert csak ő mondhatja meg, mi a megfelelő eljárás.

Megkérdeztük a szakértőt

Bár még nem voltam orvosnál, biztos vagyok benne, hogy aranyerem van. Azt hiszem, nem húzhatom tovább a vizsgálatot. Innen-onnan már vannak információim, de a “lelki” felkészüléshez tudni szeretném, pontosan mire számíthatok a poktológusnál. (B. Ilona, e-mail)

Válaszol: dr. Csatár Éva proktológus

Baj  a végekenManapság nincs olyan aranyérbetegség, mely ambulánsan ne lenne orvosolható. Így arra biztosan számíthat, hogy nem kell kórházba feküdnie, legyenek bármilyen súlyosak a panaszai. A gyulladt terület kezelésére korszerű kenőcsök, kúpok állnak rendelkezésre, amelyek szerencsés esetben meg is állítják a folyamatot. Ha mégis műtétre lesz szükség, a hagyományos eljárásokat ma már megelőzi egy ambulánsan végezhető veszélytelen beavatkozás, a gumigyűrű-leszorítás. Ennek lényege, hogy az aranyér tövére egy rövid végbéltükrön keresztül felhelyezünk egy gumigyűrűt, ami leszorítja az aranyér vérellátását, így az elhal, leesik a gumigyűrűvel együtt. Ez megtörténhet egy nap alatt is, de legkésőbb egy hét múlva. Az eljárás fájdalommentes, és három perc alatt készen van. Hasonló eredmény érhető el az úgynevezett infravörös koagulátorral, amelyet szintén az aranyér tövéhez helyezünk, majd kibocsátott sugárral meglőjük, így az erek összeesnek, mivel megszűnik a csomó vérellátása. A csomóba adott speciális, hegesedést előidéző anyag is ugyanezt eredményezi.

Az előrehaladott eseteknél, amikor az aranyér folyamatosan a végbélnyíláson kívül helyezkedik el, vérzik, váladékozik, a kimetszés az egyetlen lehetőség, de ez is könnyűszerrel, helyi érzéstelenítés után elvégezhető ambuláns körülmények között.

Okos praktikák

• A vécén tegyen zsámolyt a lába alá, így talán könnyebb lesz az ürítés!

• Aludjon az oldalára fordulva, hogy ne gyakoroljon nyomást a végbélnyílásra!

• Kerülje a hosszas álldogálást, üldögélést!

• Ha az ülés fájdalommal jár, szerezzen be egy felfújható kispárnát!

• Fokozottan ügyeljen a gát területének tisztaságára, naponta többször mossa le langyos szappanos vízzel!

A pocak súlya

Az erekkel átszőtt párnákat várandósság esetén a magzat súlya is alapos megterhelésnek teszi ki. Fontos megjegyezni, hogy a kismamák aranyérbetegsége esetén is ugyanaz az eljárás, mint bármely más életkorban, élethelyzetben.
Ha a kismama aranyérbetegségre utaló enyhe panaszokat észlel, ne odázza el a kezelést, mondván, majd szülés után foglalkozik magával! Gondoljon arra, hogy a gyermekágy hetei alatt a végbél környéke is ki van téve az állandó nedvességnek, ami fellobbanthatja a gyulladásos folyamatot.

Megkérdeztüka szakembert – természetes enyhülés

Valószínűleg aranyerem van, mert a tüneteim egyeznek az orvosi könyvben olvasottakkal.
A panaszaim nincsenek állandóan jelen, de időről időre észreveszem, hogy véres a székletem, máskor meg csak azt tapasztalom, hogy viszket a végbél környéke. Már a vizsgálattól is irtózom, de ha ezen túl is tenném magam, azt végképp nem szeretném, hogy megoperáljanak. Legalábbis, amíg van remény valamiféle szelídebb gyógymódra. Kérem, adjanak tanácsot, hogyan gyógyíthatnám meg magam! (T. Imréné, e-mail)

Válaszol: Daróczi Zoltán diplomás természetgyógyász

Baj  a végekenNagyon fontos, hogy az alternatív terápia, de még az öngyógyítás is holisztikus szemléletű legyen. Az aranyér hátterében különböző negatív beidegződések is állhatnak. Az alacsony víztartalmú, agyonfőzött élelmiszerek, a kávé fogyasztása, mozgásszegény életmód, a hivatali munka mind-mind hozzájárul a kismedencei területek működésbeli elégtelenségéhez – a lelki beidegződésekről, stresszről nem is beszélve.
Éppen ezért a gyógyításban nagyon fontos szerep jut a lelki okok feltárásának, az elengedésnek.

Emellett azonban mindenképpen meg kell változtatnia a táplálkozását. Fogyasszon bőven növényi rostokban gazdag ételeket, gabonakásákat, barna rizst, búzát, hajdinát, zabot, árpát. Ezek nagyon jó nyákképzők. A köleskása már önmagában is gyógytápláléknak minősül. Az ízesítésnél kerülje az erős fűszereket, tegyen inkább melléjük zöldségeket, például salátát, brokkolit, parajt, mángoldot, sóskát. Mindenképpen hagyja el étrendjéből a fehér lisztből készült pékárukat. Fogyasszon azonban több joghurtot és kefirt!

Természetes segítség

  • Csodát tesz a meleg vizes fürdő. Tegyen a kád vizébe vadgesztenye-kivonatot és néhány csepp propolisztinktúrát. Csöppenthet bele boróka-, ciprus-, vagy levendulaolajat, maximum 8-10 csepp ajánlható.
  • Segíthet a masszázs! Keressen fel egy olyan masszőrt, aki megtanítja önnek a finom körkörös hasmasszázs technikáját, illetve a lábon lévő speciális reflexpontok ingerlését.
  • Olajokkal könnyebb! Étrendjébe iktasson be különböző olajos magvakat, kender- vagy tökmagolajat. Ezek segítik és serkentik az emésztést.
  • Főzzön gyógyteát! Enyhe hashajtó tea többek között az édeskömény, a bodzavirág, az apróbojtorján, a rebarbaragyökér, a kökényvirág,a kutyabengekéreg. Ezek főzetét belsőleg és külsőleg is alkalmazhatja.

 

5 kérdés a szexről, amit feltennélA szeptemberi szám tartalmából:

• Minilabor otthon
• Nők, akik sohasem betegek
• Öt kérdés a szexről, amit feltennél
• Zeneterápia
• Szépítő hormonok

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top