Egészség

Otthon masszív szerelemmegvonás?

– Mi lesz ma ebédre? – kérdi Dénes vasárnap reggelente, ifjú házas koruk óta.

Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged? Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!

A kezdetekkor természetesen kedvesebb, simogatóbb volt a férfi hangja, Klári, a felesége pedig rendre sugárzó mosollyal válaszolt. Mindez immár a múlté. A mosolyok sugárzásának éppúgy megvan a maga felezési ideje, mint a plutóniumnak, csak sokkal-sokkal rövidebb.

Szóval sprődebb hang a kérdezőnél, fáradtabb mosoly – ha egyáltalán – a kérdezettnél. Van azonban változás több is, más is. Huszonkét év, két gyerek. Kis napi belvillongások, Dénes vesztes függetlenségi háborúja anyósa ellen. Elvetélt kitörési kísérlet. A célszemély: Nórika az irodában, friss diploma, friss hús, méretek: 90/60/86, véget nem érő, hosszú combok, és Dénes tapasztalása: bizonyos párhuzamosok korántsem a végtelenben találkoznak. Az akció azután kifulladt, belátta, az ő igazi műfaja mégiscsak a hűség, a jóféle másodvirágzó fajtából.

Kínos volt, persze, kínos, hogy a munkahelyén Houdininek hívták a háta mögött, s az sem kifejezett kéjmámor, amikor látta, Nórika (méretek változatlanok) már ismét kavar, új partnerrel, régi temperamentummal.

Ráadásul otthon masszív szerelemmegvonás sújtotta Dénest, aminek aztán (megbocsátás világnapja?) minden előjel nélkül vége szakadt, ám ez a hirtelen amnesztia annyira készületlenül érte, hogy alaposan alulteljesített.
És volt más is. Az évek során az egyik gyereket eltanácsolták az iskolájából, nővérkéje pedig meglehetősen korán lépett a kétszemélyes koedukáció útjára, következménnyel.

Amíg tehát a Mi lesz ma ebédre? kérdés változatlan, addig a körülményekről ez a legkevésbé sem mondható el.
Hová tűnt az az idő, amikor az érdeklődésre még ilyen válaszok érkeztek: Az ebéd? Kaszásleves, szívem, vadas zsemlegombóccal, túrós palacsinta, vagy: Orjaleves, toros káposzta, forgácsfánk. Vagy: Újházi-tyúkleves, bőrében sült vagdalt libamell hagymás krumplival, mákos rétes.

Ám aztán lassacskán változott a helyzet. Paradicsomleves, aprópecsenye sovány pulykahúsból, vegyes zöldségköret. Máskor: Húsgombócleves, túrófelfújt sovány túróból, búzadarából – ezt kívánta a derékbőség zavara. Vagy: Májkaparékleves, natúrszelet párolt zöldséggel – ez pedig a narancsbőr okán került be a házi repertoárba.
És egyre fájdalmasabb lett az étlap. Fokhagymaleves gazdagon, busa lengyelesen – hogy kifejezetten a szívet kímélje. Paprikás szelet (vérnyomás-problémákra), damaszkuszi töltike és kelfasírozott (a koleszterin miatt) köles zöldséggel (köszvényre), spenót szezámmártásban (vércukorszint!), sárgarépa-krémleves, párolt marhaszelet (savtúltengés fennforgásakor), fejtettbableves, zöldséges vagdalt (a székrekedés bánja).
Végül mára már csupán ennyi a vasárnapi előrejelzés: Energia – 470 kcal, fehérje – 28 gramm, zsír –11,7 gramm, szénhidrát – 9 gramm. Más alkalommal igazi ínyencség: Energia – 181 kcal, fehérje – 17,7 gramm, zsír – 8,8 gramm, szénhidrát – 7,4 gramm. Vagy a fenséges közös kedvenc: Energia – 128,6 kcal, fehérje – 16,2 gramm, zsír – 7,2 gramm, szénhidrát – 0,3 gramm.
Jelentős ünnepeken spontán étvágycsinálónak még az E-számokat is beharangozza Klári. Finomabbnál finomabb tartósítókat, egészségesnél egészségesebb színezékeket, csábító aromákat, ízfokozókat, sűrítőket, utolérhetetlen emulgátorokat, pikáns csomósodás- és habzásgátlókat, E100-tól egészen E1500-ig.
Szóval nagyot változott a világ. Kilókban, kórokban, menükben, szokásokban. Tudta ezt Dénes eddig is, de nemrég végképp megbizonyosodott róla. Hosszú évek után először ismét megpillantotta Nórikát, ezúttal az agárdi strandon. Fürdőruhában, narancsbőrrel.

5 kérdés a szexről, amit feltennélA szeptemberi szám tartalmából:

• Minilabor otthon
• Nők, akik sohasem betegek
• Öt kérdés a szexről, amit feltennél
• Zeneterápia
• Szépítő hormonok

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top