Egészség

Visszér – miért alakul ki?

Mindig nadrágban, bokáig érő szoknyában, csak mert a lábát göcsörtös erek, lila seprűvénák csúfítják el? Nem kell tovább rejtegetnie, mert többféle segítség is létezik.

Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged? Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!

Két lábon állni nagy teher a szervezet számára, hiszen a vérnek a lábujjaktól a szív felé vezető utat felfelé, a nehézségi erővel dacolva kell megtennie. A vér nagyobbik részét a mélyvénák szállítják visszafelé, de az emberi fejlődés évezredei során, mintegy rásegítésként, kialakult egy felületi vénarendszer is. Hogy a mélyvénából ne juthasson vissza a vér a felületi vénába, a köztük lévő utat egy-egy billentyű zárja el. A visszérpanaszok oka, hogy ennek a billentyűnek a működése elégtelenné válik, és nem képes ellátni a feladatát. Amikor a vér visszafolyik a felületi rendszerbe, az erek kitágulnak, a lábon láthatóvá válnak a kékes-lilás, göcsörtös erek. Hazánk felnőtt lakosságának húsz-harminc százaléka szenved visszérbetegségben, többségük nő.

Kacskaringós erek hálójában

Miért alakul ki?

  • A legfontosabb ok a hajlam. Ha már fiatalon jelentkezik a probléma, szinte bizonyos, hogy a szülőknél, nagyszülőknél is gond volt a visszeresség.
  • A visszerességet okozó leggyakoribb állapot a várandósság. A baba növekedése során egyre jobban nyomja a hasüregben futó nagyvénát, odaszorítja a gerincoszlophoz, és ezáltal a vénás vér nehezebben jut vissza a szívhez. Emiatt a láb visszereiben pangás és nyomásemelkedés jön létre, ami előbb-utóbb visszértáguláshoz vezet.
  • Hajlamosító tényező a fogamzásgátló tabletták szedése is. Nőknél ezért is sokkal gyakoribb a visszeresség, mint férfiaknál, sőt hajszálértágulatot szinte kizárólag nőknél találunk.
  • A mozgásszegény életmód, az álló- és ülőmunka hajlamosít a visszerek kialakulására, csakúgy, mint a túlsúly.
  • Mivel többféle betegség tünete is lehet a visszérbetegség, ezért még panaszmentes esetekben is indokolt orvoshoz fordulni.

Három féle visszér

  • A klasszikus visszértágulat a lábszár, néha a térd és a comb belső részén jelenik meg, ceruzavastag, kidudorodó, kacskaringós értágulat formájában. Ritkább esetekben a vádlin is kialakulhat. Gyakran jár egyéb panaszokkal. Az ilyen láb fáradékonyabb, estére bedagad a boka, a lábszár, és enyhe feszítő fájdalom jelentkezik. Szaknyelven ez az úgynevezett „nehézláb” érzés.
  • A retikuláris visszértágulatok a lábszár és a comb külső és hátsó felszínén jelennek meg. A bőrön keresztül áttűnő kettő-négy milliméter széles, kékes színű értágulatok. Általában nem emelkednek ki a bőr felszínéből, és ritkán okoznak panaszt. Csupán esztétikai problémát jelentenek.
  • A seprűvénák (hajszálértágulatok) egy milliméternél vékonyabb, piros, szerteágazó kis értágulatok. A láb bármelyik részén megjelenhetnek. Csak kozmetikai zavart okoz, nem tekinthető betegségnek.

Műtét szülés után

Várandósságom ötödik hónapjában jelentek meg a lábam belső felén a visszerek. Kellemetlen, feszítő érzést okoznak, és ami még jobban bánt, nagyon csúnyák. Nem kétséges, hogy meg akarok tőlük szabadulni. Szülés után mennyi időnek kell eltelnie a műtétig? (Kőhalmi Ildikó, Budapest)

Kacskaringós erek hálójábanVálaszol: Dr. Boros László sebész www.visszerklinika.hu

Jó hírrel is szolgálhatok: a terhesség során megjelenő visszerek spontán is képesek visszahúzódni.

Lehet, hogy ön is a szerencsések közé tartozik, ezért azt ajánlom, fél évet várjon, csak azután keresse fel orvosát.

Addig is hordjon kompressziós harisnyát (ezt a terhesség elejétől érdemes mindenkinek viselni), és a szülésig, amikor csak teheti, felpolcolt lábbal pihenjen. Megpróbálhat valamilyen vadgesztenye-kivonatot tartalmazó kenőcsöt vagy aromakeveréket használni.
Sétáljon majd sokat a kisbabával, mert a mozgás, az izompumpa segíti a vér továbbítását az erekben.

A kezelés lehetőségei

Műtétre a nagyobb visszerek esetében van szükség. A beavatkozást követő egyórás pihenés és megfigyelés után saját lábán távozhat a beteg. Otthonában sincs szükség fekvésre, első naptól kezdve járhat-kelhet. Mindössze annyi kényelmetlenséggel kell számolni, hogy utána körülbelül négy hétig fáslizni kell a lábat. A rugalmas pólyát egy hét után speciális harisnyával is fel lehet váltani. Egy új eljárásnak köszönhetően a sebek gyakorlatilag nyomtalanul gyógyulnak. Ez azért lehetséges, mert a visszerek eltávolítása két-három milliméteres metszéseken keresztül történik. Ezeken a kis nyílásokon keresztül távolítják el a megvastagodott visszereket. Egy ilyen kis sebet még összevarrni sem szükséges. A rossz erek a keringésnek csak terhet jelentenek, kiiktatásuk a rendszerből semmiféle hiányt nem okoz, mert a felületi vénák a vérnek csak körülbelül tizenöt százalékát szállítják.
• Műtét: 50 000–400 000 Ft, ha nem társadalombiztosítás által támogatott keretre végzik

Az injekciózás vagy szaknyelven szkleroterápia
a kisebb visszerek kezelésére alkalmazott gyógymód. Injekciózáskor olyan anyagot (gyógyszert) juttatnak az érbe, amely az érfal hegesedését, zsugorodását indítja el, maradandóan elzárva a kezelt érszakaszt. Általában több kezelésre van szükség a cél eléréséhez. A tűszúrások helyén kis bevérzések, kék foltok jelennek meg, melyek egy-két hét alatt nyomtalanul felszívódnak. A beavatkozás után egy ideig rugalmas fáslit vagy gyógyharisnyát kell viselni.
• Injekciózás: 5000–20 000 Ft alkalmanként

A lézeres kezelés
a visszérgyógyászat legfrissebb technikai vívmánya a hajszálerek eltüntetésére. Fájdalommentesnek ez sem nevezhető, de gyorsabb a gyógyulás, nem igényel fáslizást, és nem jár kis bőr alatti bevérzésekkel. A lézersugár áthalad a bőrön, és károsítja a kisebb ereket, amelyek a kezelés következtében elzáródnak. Hátránya, hogy nagyobb erek esetében nem hatékony.
• Lézeres kezelés: 25 000–30 000 Ft alkalmanként

Van végleges megoldás?

Eddig nem zavartak a seprűvénák a combomon, pedig már legalább húsz éve ott virítanak. Tavaly nyáron azonban a strandon a nyolcéves kislány unokám elszörnyedve kérdezte, mik ezek a lábamon. Közeledik megint a nyár, az unokám miatt fontolgatom, hogy alávetem magam a kezelésnek. De vajon ez végleges megoldás, nem kell attól tartanom, hogy kiújulnak a hajszálértágulatok?
K. Jánosné, e-mail

Végleges megoldás sajnos nem létezik. A hajszálértágulás egy folyamat, időnként újak keletkeznek. A megszüntetett tágulatok nem újulnak ki, hiszen nem léteznek többé. Tény azonban, hogy három-négy évente újak jelenhetnek meg.
Dr. Boros László sebész

5 kérdés a szexről, amit feltennélA szeptemberi szám tartalmából:

• Minilabor otthon
• Nők, akik sohasem betegek
• Öt kérdés a szexről, amit feltennél
• Zeneterápia
• Szépítő hormonok

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top