Egészség

Felhajtás a szoptatás körül?

Bár a szoptatás évmilliók óta megnyugtatóan működik, manapság csak úgy röpködnek az újdonsült anyák körül az ellentmondó tanácsok. A nagymamák pedig minden jóakaratuk ellenére sokszor csak rontanak a helyzeten. Nem csoda, hiszen amikor ők szültek, még minden másként volt. Sorra vettük, milyen csapdákat kerüljünk ki, hogy minden simán menjen.
Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged? Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!

Tudom, ma megint divat szoptatni! – sóhajt a nagymama, aki nem érti, mi ez a felhajtás a szoptatás körül. Pedig a divatnak ehhez az égvilágon semmi köze. Egyszerűen arról van szó, hogy egyre többen mondják ki, a szoptatás a lehető leghétköznapibb és legbiztonságosabb táplálási mód. Ráadásul nemcsak táplálék, hanem biztonságot, melegséget, anyai ölelést is nyújt. Természetesnek és egyszerűnek tűnik, mégsem mindig könnyű megvalósítani.
Ezért méltányolja inkább szavakban, kedves gesztusokban azt a tényt, hogy a menyének, lányának kisbabája van, akiről szeretettel gondoskodik. Ne bírálja azért, hogy szoptat vagy tápszert ad neki, de támogassa abban a döntésben, amit hoz.

Miért van állandóan mellen? Nem félsz, hogy elkényezteted?

Az újszülöttek és a három hónaposnál fiatalabb kisbabák túlnyomó többsége akkor érzi magát igazán jól, ha sokszor szophat, és azután, hogy jóllakott, még cumizhat is a mellen. Később is bármikor jöhetnek ilyen időszakok, jellemzően betegségek, érzelmi megrázkódtatások vagy fejlődési ugrások idején. Ez azonban természetesen nem jelenti azt, hogy mindig így lesz. Ahogy fejlődik a baba, egyre jobban kitágul számára a világ, egyre kevesebb időt akar szopással tölteni. Ez nem elkényeztetés, de még ha az volna is, jobb, ha a szülőkre bízzuk, hogyan nevelik az apróságot.

Felhajtás a szoptatás körül?

Magadra is gondolj, ne csak babára!

A felszólítás jó szándékú, de mégiscsak abból indul ki, hogy az édesanya és a baba érdekei ellentétesek. Pedig örvendetes tény, ha azt látjuk, hogy ők ketten szoros egységet alkotnak. Segít, ha inkább saját magunknak tesszük fel a kérdést: mit tehetek én, hogy könnyebb legyen a lányomnak (menyemnek)? Néhány ötlet a teljesség igénye nélkül: takarítás, rendrakás, főzés, az édesanya kedvenc gyümölcsei, gyümölcslevei házhoz szállítva, vagy épp valami kedves, neki szóló ajándék, például egy csinos póló, egy érdekes könyv.
Még az „Aludj egy jót, én meg addig elviszem sétálni a picit” típusú konkrét ajánlatok is jól sülhetnek el, és biztosan szerencsésebbek, mint az üres, „magadra is gondolj” típusú frázisok.

Én sem tudtam pár hétnél tovább szoptatni!

Lehet, hogy vigasztalásnak szánja ezt a mondatot, amikor látja, mennyire elkeserítik a nehézségek az újdonsült kismamát, mégis jobb, ha nem mondja ki. Bár igen ritkán előfordul, hogy öröklődnek olyan anatómiai jelenségek, amelyek lehetetlenné teszik a megfelelő mennyiségű anyatej termelődését, ennél sokkal gyakoribb, hogy annak idején a nagymamánál a kedvezőtlen szoptatási gyakorlat okozta a nehézségeket. Évtizedekkel ezelőtt például 24-28 órás szünet után kerülhetett sor az első szoptatásra, korlátozták az etetések számát és időtartamát, ráadásul éjszaka nem volt szabad szoptatni. Ezek a szabályok szükségtelenül megnehezítették a mamák és babák dolgát. Ráadásul a lányunk nem a klónunk, jó szoptatási gyakorlat mellett minden esélye megvan arra, hogy neki mindez sikerüljön.

Adj már szegény gyereknek egy kis vizet vagy teát, szomjas lehet ebben a melegben!

A kisbabának az első hat hónapban, igény szerinti szoptatás esetén nincs szüksége anyatejen kívül semmire, vagyis teára, vízre, limonádéra sem, ha mindig mellre kerülhet, amikor jelzi ezt az igényét, és nagy melegben édesanyja gyakran meg is kínálja. Így pontosan annyi folyadékhoz jut, amennyire szüksége van. A szoptatás elején hígabb, szomjoltóbb tej ürül, sokszor pár korttyal beéri a szomjas baba. Sivatagban, a nálunk megszokottnál nagyobb forróságban élő népeknél sem szokás teáztatni.

Ha ilyen sokat hagyod mellen, fel fog ázni a mellbimbód! Ha már nem eszik, adjál neki cumit!

A mellbimbó kimondottan a csecsemő táplálásra, megnyugtatására szolgál, nem fenyegeti a felázás réme, bármennyi időt tölt mellen a pici. Ha jól kerül mellre, a sebesedések jelentős része elkerülhető. Fájdalom, gyógyulni nem akaró sebek esetén a szoptatás korlátozása helyett jobb megoldás szoptatási tanácsadóhoz fordulni.

Mikor kap már valami tápláló ennivalót is? Attól a híg anyatejtől nem fog meghízni!

Nem kell siettetni a hozzátáplálást. Az anyatej minősége nem romlik, még kétéves szoptatás után is ugyanazokkal az előnyökkel rendelkezik, mint a szülés utáni hónapokban. A baba javára válik, ha egyéves koráig az anyatej jelenti az elfogyasztott táplálék nagyjából kétharmadát. A szilárd ételek egy kisbaba számára nem táplálóbbak, mint az anyatej.
Manapság azt javasoljuk, bízzuk a kisbabára, mikor mekkora adagokat szeretne enni az anyatej mellett. Vannak, akiknél csak hónapok múlva válik számottevővé ez az adag, de az biztos, hogy mindig minden gyerek eljut oda, hogy abbahagyja a szopást, és szívesen eszik. Feltéve, ha nem keserítjük meg az életét állandó tukmálással, töméssel.

Te még mindig szoptatsz?! Túlságosan magadhoz láncolod!

Igen, unokázni jó! Csodálatos érzés megint babaközelben lenni, az édes, pici gyerkőcöt puszilgatni, dédelgetni. Érthető, hogy a legtöbb nagymama és nagypapa alig várja, hogy kisunokája egyes-egyedül rá legyen bízva. Ennek is eljön majd az ideje, kár sürgetni. Minél inkább figyelembe veszi és elfogadja a nagyszülő a lánya, menye nevelési, táplálási elképzeléseit, minél inkább tartózkodik a bírálattól, beleszólástól, annál nagyobb lesz a bizalom iránta. És a gyerek is így fogja a legjobban érezni magát a nagypapánál, nagymamánál.
A szoptatás kiegyensúlyozott anya-gyerek kapcsolat esetén egészen biztosan nem vezet túlzott kötődéshez. Persze nehéz elhinni, de a kis cicifüggőből nagyon hamar önállósulásra törekvő tizenéves lesz, akinek a nagyi az egyik legfőbb szövetségese.

További információ:
www.kismama.hu,
www.lll.hu,
www.ibclc.hu

5 kérdés a szexről, amit feltennélA szeptemberi szám tartalmából:

• Minilabor otthon
• Nők, akik sohasem betegek
• Öt kérdés a szexről, amit feltennél
• Zeneterápia
• Szépítő hormonok

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top