Egészség

Minilabor otthon?

Tudni akarod, milyen az egészséged, de még nem akarsz orvoshoz menni? Szívesebben ellenőriznéd önállóan, milyen állapotban vagy? Megteheted! Ma már nem kell egész orvosi laboratóriumot berendezni otthon, a nagyobb patikákban és az interneten ugyanis számtalan otthon elvégezhető tesztet kaphatsz – mi most elmondjuk, melyik mire jó! Nem is gondolnád, mennyi mindent tesztelhetsz!

Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged? Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!

A házi tesztelgetés ötlete eredetileg az Egyesült Államokból származik, ahol a magas vizitdíjak és laborköltségek miatt a páciensek igyekeznek önállóan rábukkanni betegségeikre, és ha lehet, orvos nélkül is kikúrálni magukat. Az amerikai drogériák hosszú polcain épp ezért órákig lehetne szemezgetni a különféle tesztek és házi műszerek közül. Szerencsére ma már nem kell Amerikáig rohanni, ha egyedül szeretne vizsgálódni. Mi sem vagyunk teljesen lemaradva, hiszen Magyarországon is összeválogathat számtalan olyan eszközt, amelyek segítségével képet kaphat szervezete működéséről és aktuális állapotáról.

– Persze csak óvatosan! – figyelmeztet a szakember. Dr. Szeghalmi Lajos háziorvos szerint önmagunk megismerése és megfigyelése életmentő lehet például daganatos megbetegedések esetén, de azért az öndiagnosztika tévutakra is vihet.

– A házilag végezhető teszteket érdemes némi fenntartással kezelni. Egy laikus könnyen félreértelmezheti az eredményt, ezért én azt tanácsolom, hogy öndiagnózis helyett inkább forduljon háziorvosához a kapott eredménnyel, aki segít majd az értelmezésben. Persze ettől még az öntesztelés szórakoztató is lehet, és gyakran megnyugtató már az is, ha az ember tudja, többféle lehetősége van a diagnózis megállapítására. Még akkor is, ha ezek nem feltétlenül adnak százszázalékos biztonságot, és semmiképpen nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot.

Peteérésjelző tesztek

Minilabor  otthonA családtervezéssel kapcsolatosan létezik talán a legtöbb, bárki számára hozzáférhető teszt.
A terhességi gyorsteszteket már régóta ismerjük, a peteérést jelző tesztek még nem ilyen elterjedtek. Ezeket sem túl bonyolult használni, működésük lényege, hogy a vizeletben lévő hormonok szintjének emelkedéséből lehet következtetni arra, mikor következik be a peteérés. Ilyenkor ugyanis a legnagyobb a fogamzás esélye, és egy gyermeket akaró párnál nagyon is fontos megtudni ennek időpontját, hiszen ezen (is) múlik a siker.
Lehet persze számolgatni is a naptár felett ülve, de nem érdemes, hiszen nem minden nő szervezete működik óraműpontossággal, szabályos, éppen 28 napos ciklusokkal, a 14. napon bekövetkező peteéréssel. Létezik olyan teszt, amit le kell pisilni, de ennél gazdaságosabb a többször is felhasználható törpemikroszkóp, amellyel a hüvelyváladékot vagy a nyálat vizsgálhatjuk. Ezek az ovuláció idején „páfrányos”, erezett mintát mutatnak, ebből tudhatjuk, hogy melyek a legtermékenyebb napok. Ez a tudás azoknak is hasznos lehet, akik éppen hogy elkerülni szeretnék a terhességet, bár a női test kiszámíthatatlansága miatt ennek kisebb a hatékonysága.

PG/53 Fertility Tester, 2070 Ft
Baby Mark, 3290 Ft

Klamídiateszt

A „néma kórnak” is nevezett klamídia sokáig tünetmentes maradhat.
Főként nőknél jellemző, hogy a panaszok csak hosszú hetek, hónapok, netán csak évek után jelentkeznek. Ekkorra a fertőzés már meddőséget okoz, míg idejében felismerve még könnyen kezelhető, egyszerűen gyógyítható. A már itthon is beszerezhető teszt a kórokozó egyik enzimjét képes jelezni, ebből kiderül, hogy a vizsgált személy szenved-e klamídiafertőzésben. Otthonukban a nők saját vételezésű hüvelyváladékból, illetve vizeletből mutathatják ki a kórokozót. Ha az eredmény pozitív, feltétlenül forduljon orvoshoz, mert a klamídia kezeletlen formában szív- és ízületi betegségeket is okozhat.
Lapzártánk idején nem lehetett kapni, csak az interneten lehetett megrendelni külföldről.

Sumatest klamídia kimutatására, 5047 Ft

Candidateszt

Minilabor  otthonA Candida gomba néhány törzse már születésünk óta jelen van a szervezetünkben.
Ez teljesen természetes, nem okoz kellemetlenségeket, ám ha felborul szervezetünk egyensúlya, akkor például a Candida gomba is túlburjánzik, ilyenkor Candida-fertőzésről beszélünk. A gomba kihasználja az immunrendszer és az azt féken tartó baktériumok meggyengülését, gyorsan elszaporodik,
majd a szervezetben mindenhol telepeket alkot – ezért képes a test bármely pontján elváltozásokat, betegségeket előidézni.
A Candida sokféle, változatos tünetet okozhat a kiütéstől a hüvelyi folyásig. Sokáig nem létezett olyan megoldás, amely egyszerűen és gyorsan kimutatta volna a fertőzést, ezt most akár otthon is elvégezhetjük.

Savvycheck Intim Candida gyorsteszt, 2500 Ft

Prosztatateszt

Minilabor  otthonÖtven év feletti férfiak gyakori megbetegedése a prosztatarák, ezért érdemes e kor fölött kiemelten
odafigyelni erre a területre.

Ez is olyan kór, amely gyakran panaszok nélkül indul, az egyébként jellemző vizelési zavarok nem minden esetben jelentkeznek a betegség kezdetén.
A prosztata- (PSA-) teszt egyszerű, otthon végezhető, segítségével tíz perc alatt meghatározható az ujjbegyből vett vérből egy árulkodóan meg-emelkedett antigén (PSA) szintje. A vérben jelen lévő speciális anyag mennyiségéből az urológusok egyéb vizsgálatokkal együtt következtetni tudnak a prosztata rosszindulatú elváltozására. Ha ezt a rákfajtát korai stádiumában diagnosztizálják, a legtöbb esetben teljes gyógyulás érhető el.

Fortel prosztata PSA-teszt, 2870 Ft

Minilabor  otthonLisztérzékenységi-teszt

A köznyelvben csak lisztérzékenységnek nevezett cöliákia a népesség körülbelül egy százalékát sújtja.
A cöliákia olyan autoimmun betegség, amelynek során a beteg képtelen feldolgozni a búzában, árpában, rozsban, illetve az ezeket tartalmazó ételekben (így például a sörben is) megtalálható glutén nevű fehérjét. Kezelése egész életen át tartó speciális diétát igényel, amelyre szakorvos és dietetikus taníthatja meg a beteget.
Ennek hiányában súlyos hasmenéssel, kóros fogyással és bélrendszeri daganatok kialakulásával kell számolnia. Ez a magyar orvosok által kidolgozott gyorsteszt már egyetlen csepp vérből elárulja, ha valakinek a szervezete nem képes a glutén feldolgozására.

Biocard lisztérzékenységi teszt, 3080 Ft

Házi drogteszt

Minilabor  otthonLeggyakrabban a kétségbeesett, bizalmatlan szülők vásárolják meg az otthon használható drogteszteket.
A bizalom sokkal fontosabb, mint a gyanakvásra építő házi drogteszt, de lehet olyan helyzet, hogy egy családnak erre lesz szüksége. Ezek típustól függően vizeletből vagy nyálból mutatják ki, hogy gyerekük használt-e valamilyen kábítószert. Persze nem mindegyiket lehet így kimutatni, a teszt csak a leggyakoribb néhány szer felismerésére képes. Ilyen például a marihuána, a kokain vagy a heroin. A teszt azonban nem mondja meg, hogy mit fogyasztott a gyermek, ha ezt is szeretné tudni a szülő, szükség lesz még egy specifikus vegyi vizsgálat elvégzésére, amely pontosan megmondja, hogy mit is talált a teszt. De ezt már csak nagy laborban tudják megcsinálni.

Multidrug minilabor drogteszt, 290 Ft

Minilabor  otthonMenopauza-teszt

Rendszertelen havi ciklus, hőhullámok, fejfájás, hangulat-ingadozás kínozza? Vajon mindez már a menopauza jele?
A változókor idején, amikor erősen csökken a petefészek működése, a vérben keringő, tüszőérést serkentő FSH hormon szintje jelentősen megemelkedik. A menopauzateszt ezt a klimax környékén jelentős hormonszintváltozást jelzi a vizeletből. Az eredmény ismeretében alapvető életmódbeli változtatásokra lehet szükség, hiszen a menopauza bekövetkeztével megnő a csontritkulás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A tesztet a nap bármely időszakában
el lehet végezni.

Corax FSH gyorsteszt a változókor kimutatására, 1174 Ft

Minilabor  otthonGyomorfekélyteszt

A gyomorfekélyteszt a fekély egyik leggyakoribb okát, a gyomor legnagyobb ellenségét, a Helicobacter pylori baktériumot buktatja le.
Ez a baktérium a világ lakosságának több mint a felét megfertőzte. Sok embernél nem okoz megbetegedést, de van, aki fájdalmas fekélyt kaphat tőle. A fertőzés ugyanis alaposan legyengíti a gyomor természetes védőrétegét, így gyomor-fekélyre, gyomorhurutra hajlamosít, valamint közvetve a gyomorrák kockázatát is növelheti.
Az esetek többségében a fertőzés eredményesen kezelhető, és a fekély is meggyógyulhat.

Vicis Dialab gyomorfekély egészségügyi teszt, 4304 Ft

Székletteszt

Minilabor  otthonVannak a testnek olyan részei, amelyeknek panaszaival nem szívesen fordulunk orvoshoz.
Már ha egyáltalán vannak panaszok.
A vastagbélrák gyakran évekig tünetmentesen fejlődhet, és ha mégis vannak tünetek, gyakran azok is olyan kínosak, amelyekkel az ember nem rohan a doktorhoz. Pedig kellene, mert a székelési szokások megváltozása, a vér a székletben, az aranyér mind utalhat erre a nem is olyan ritka daganatra. Pedig a gyógyulás szempontjából nagyon is fontos lenne a korai észlelés és a megfelelő kezelés. Ezzel a házi teszttel a székletvérvizsgálat során még a szemmel nem látható vért is ki lehet mutatni. Ez azért fontos, mert nem minden kóros elváltozás vérzik, legalábbis nem folyamatosan.

Jó tudni, hogy a székletvér vizsgálatának negatív eredménye még nem jelenti azt, hogy a vastagbélben vagy a végbélben nincs rosszindulatú folyamat, hiszen nem mindegy, hogy a gyomorból, a bélrendszerből vagy éppen az aranyérből került a mintába vér. Ezért az eredmény csak tájékoztató jellegű. Előnye viszont, hogy a vizsgálat egyszerűen elvégezhető, és a korábbi eljárásokkal szemben
nem szükséges előtte napokig húsmentes diétát tartani, mert a teszt csakis az emberi vért mutatja ki.

Medi-fec székletvérteszt, 749 Ft

Vizeletdiagnosztikai multiteszt

Minilabor  otthonAnnak, aki sok dologra kíváncsi, nem kell kevéssel beérnie, mert ehhez a multiteszthez hasonlót használnak az orvosi laboratóriumok is.
Ez az ügyes és nagyon olcsó teszt képes a vizeletből kimutatni a fehérjét, a nitritet, a ketont, az aszkorbinsavat, a cukrot, illetve a vért. A tesztcsík kilenc különböző paramétere a következő betegségek kiderítéséhez nyújt segítséget: cukorbetegség, májbetegségek, húgyúti rendellenességek, vesebajok, vérkép-rendellenességek.
A vizsgálatot érdemes fertőző megbetegedéseket követően, illetve húgyúti fertőzések alkalmával elvégezni, és a krónikus betegek is hasznát veszik a tesztnek. A vizelet vizsgálatához a helyes vizeletvétel elengedhetetlen. Úgynevezett „középsugarú” vizeletet kell venni. Ez azt jelenti, hogy mosakodás után csak a vizeletsugár középső része kerüljön a mintavételi edénybe.

Medi-com, 582 Ft

5 kérdés a szexről, amit feltennélA szeptemberi szám tartalmából:

• Minilabor otthon
• Nők, akik sohasem betegek
• Öt kérdés a szexről, amit feltennél
• Zeneterápia
• Szépítő hormonok

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top