Egészség

Tányérnyi harmónia – Amit még nem tudtál a makrobiotikáról

A makrobiotika összhangba hozza az étrendet az ökológiával, az éghajlattal, évszakokkal, az emberrel. Kincset érő eredménnyel kecsegtet: az egészséggel.

Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged? Nézz körül a Nők Lapja Egészség oldalán! KATT IDE!

A makrobiotika célja, hogy hosszú, egészséges és minőségi életet adjon mindazoknak, akik felismerték, hogy a „könnyű és gyors” tápláléknak nevezett termékek valójában súlyosan mérgezik a szervezetet. A módszer segítségével helyreállítható az idők folyamán felborult ősi egyensúly, amely az emberi szervezet és környezete között létezett.
Követőinek azokat a táplálkozási szokásokat ajánlja figyelmébe, amelyek az adott éghajlati öv, földrajzi övezet lakói számára évezredek során kialakultak és a legmegfelelőbbnek bizonyultak. A makrobiotika figyelembe veszi az évszakok váltakozását is. Fontos, hogy mindent a maga érési idejében és helyén kell fogyasztani, a természet rendje szerint, másképp a szervezet nem tud alkalmazkodni a változásokhoz. Tekintettel van az egyéni különbségekre is, hiszen más étrendre van szükség télen, mint tavasszal vagy nyáron, és egészen más jellegű táplálkozást igényel az egészséges, aktív, középkorú ember, mint a gyerek vagy az idős, illetve valamilyen krónikus betegségben szenvedő beteg.

Bárki megtanulhatja

A Makrobiotika Intézet minden szombaton főzőtanfolyamokat tart, ahol a gyakorlatban lehet elsajátítani a harmonikus, kiegyensúlyozott táplálkozás fortélyait. Az ételek finomak, egészségesek, de más hozzávalókból készülnek, mint amilyeneket eddig megszokhattunk, és másképp kell elkészíteni őket.
A tanfolyam házigazdája Sebestyén Szilvia, az intézet alapítója és vezetője. Bár főzőtanfolyamra invitál, ez valójában jóval több annál. Nem is receptekkel és hozzávalókkal indul a nap, hanem rövid ismertetéssel. Az alapelvekkel kezd, és arra a kérdésre adja meg a választ, hogy miként is döntsük el, mit eszünk. Vannak hűsítő ételek nyárra és melegítők a hűvösebb hónapokra. Nyáron az ételek gyors főzési módszerrel készülnek, ilyen például a blansírozás, a hirtelen pirítás, ősszel és télen a hosszabb ideig tartó főzés vagy a saját gőzben párolás megfelelőbb.

Tányérnyi harmónia

Ősszel központi szerepet kapnak a babraguk, a sűrű gabonalevesek, a köles, a gesztenye vagy a sütőtök természetes édes ízét kihasználó desszertek. Logikusnak tűnik a rendszer – hiszen valóban vannak téli és nyári ízek a hagyományos magyar konyhában is. Ügyelni kell a helyes vágási technikára is. A zöldségeket télen például érdemes nagyobb darabokra vágni, hogy a főzésnél több energia felvételével puhuljanak meg, így több energiát nyújtanak a fogyasztónak. Nyáron viszont inkább gyufaszál-vastagságúra aprítsuk az ételt, hogy hűsítő hatása jobban tudjon érvényesülni.

Mit szabad enni és mit nem?

A makrobiotika az ételek három csoportját különbözteti meg: ajánlott, megengedett és nem ajánlott ételeket.

Ajánlott: fő helyen a gabonafélék vannak (búza, rozs, barna rizs, hajdina, köles, árpa, zab) a zöldség, gyümölcs, olajos magvak mellett. A húsfélékből a hal, a kagyló, a rák, a csiga tartozik az ajánlott ételek, az egészséges táplálkozás alapjai közé. Ezekből az elemekből is nagyon változatosan lehet táplálkozni, főleg, ha az ízesítésre a Magyarországon ismert gyógy- és fűszernövények széles választékát használjuk.

Megengedett: szárnyasok, tojás, a sajtfélék, kis mennyiségben a barna cukor és a méz is hozzátartozhat.

Nem ajánlott: az úgynevezett műtáplálékok, a különböző állagmegóvókkal, adalékokkal teli kenyér, a müzlik, az extrudált gabonafélék is. Ez utóbbiakkal az a baj, hogy a gabonát nyersen tartalmazzák, főzés helyett rostjainak szétroncsolásával tették fogyaszthatóvá úgy, hogy az alapanyag már fel sem ismerhető.

Meggyógyít

„Minden, amit megeszünk, hat a szervezetünkre” – vallja Szilvia. És a főként női közönségnek címezve megtudjuk, hogy makrobiotikus táplálkozással enyhíthetők a menstruáció előtti tünetek, a tejtermékek kiiktatásával csökkenthető, visszafejleszthető a ciszták, miómák többsége, és jótékonyan befolyásolja a változás korában ránk törő hőhullámokat, szexuális zavarokat. Persze csak akkor, ha betartjuk az alapanyagok megfelelő arányát. Az a jó, ha napi étkezésünk fele gabona, 30 százaléka zöldség, a maradék pedig hüvelyes, mert ez biztosítja megfelelő mértékben a testi-lelki egészséget. És mindig van hozzá savanyúság! Mert ez segíti az emésztést, erősíti a bélflórát, és zamatot ad az ételnek. Csakis friss, ropogós zöldségekből készül, és sosem olajjal, inkább sóval vagy citromlével. A változás napról napra, hétről hétre történik. Az eredménye egész életre szól. e

Alapelvek

A makrobiotikus étrend összeállításakor ezt érdemes figyelembe venni:

• Fogyassz naponta legalább 50-60 százalék gabonát, gyökérzöldséget, friss leveles zöldet és kis mennyiségben tengeri algát.
• Alkalmazkodj az évszakokhoz, a klímaviszonyokhoz. Forró időben több friss, enyhén főtt vagy párolt zöldség, saláta kerülhet az asztalra, rövidebb főzési idővel. Hidegebb időben a tápláló, gazdagabb étel, ragu és sűrű levesek, babos ételek lehetnek többségben.
• Alkalmazkodj a napszakhoz is! A reggeli és az ebéd legyen egyszerű és könnyű, például zabkása vagy más gabonakása. Korai vacsorára ehető bab vagy erősebb ízesítésű étel.
• Az életmódod is befolyásolja az étrendet! Azoknak, akik többet mozognak vagy fizikai munkát végeznek, több fehérjére és nehezebb, gazdagabb ételre van szükségük, mint azoknak, akik ülőmunkát végeznek.
• Használd fel a megmaradt összetevőket! A gabona- vagy a babétel több napig is eláll. Ezek másnap, új formában felhasználhatók. Például az előző este megmaradt főtt rizs jól illik a reggelihez kásának. De leveles zöldségből minden- nap friss kerüljön az asztalra! Mindig csak annyi, amennyi egy étkezés alatt elfogy.

Alapvető hozzávalók

A makrobiotikus főzés hozzávalói már a legtöbb bioboltban vagy az úgynevezett ínyencboltokban megvásárolhatók. A bioboltok nevét, címét a következő oldalakon találhatod meg:
www.biopiac.net , www.vegetarianus.hu, www.tudatosvasarlo.hu

Miszó:
Két kiskanálnyi paszta pótolja a napi húsfogyasztást.

Barna rizs:
Nyugtatja az emésztőrendszert, támogatja a vesék működését, és segít a méreganyagok kiválasztásában.

Köles:
Magas kovasavtartalma a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi.

Alga: Rendkívül magas az ásványianyag-tartalma.

Tofu:
Szójababból és tengeri sóüledékből készített szójababtúró. Fehérjében különösen gazdag.

Umebosi szilva:
Évekig tengeri sóban pácolt sós ízű szilva. Természetes antibiotikum, sós ízt ad az ételnek.

Árpamaláta: Barnás színű, a méznél sűrűbb természetes édesítő, melynek magas az ásványianyag- és rosttartalma.

Laborba vittük - szaloncukorA decemberi szám tartalmából:

• -2 kiló az ünnepekig
• Nem szelíd gyógymódok
• Laborba vittük a szaloncukrot
• Mit árul el az ajándékod
• Kockáztatnád a szövődményeket?

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top