Egészség

A lélekben fogan – Neked mikor lesz már gyereked?

Oldott hangulat, koccintás, kellemes baráti beszélgetés. Először szidják a politikusokat, a közlekedést, aztán arról mesélnek kalandos történeteket, kinek hogy jutott be a gyereke az óvodába. Egymás szavába vágnak, repkednek a poénok. Csak egyvalaki nem nevet. Érzi, hogy lassan összeszorul a gyomra, már várja, hogy lecsapjon a kérdés, az az átkozott kérdés, amit sosem hagynak ki a haverok: neked mikor lesz már gyereked?

Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged? Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!

Hazánkban nagyjából háromszázezer ember éli át ezt az érzést hasonló helyzetekben. Hiába várnak kisbabára. Pedig akarják. Nagyon. Ebben nincs hiba. Sokan orvoshoz is járnak, számtalan fájdalmas, drága és kínos vizsgálaton vannak már túl. Sokakat mindezek ellenére elkerül a gyermekáldás.
Először egyszerűnek tűnik: csak a hormonokat kell rendbe tenni, a gyulladást megszüntetni, esetleg egy kis műtét mindent megold. De amikor a vizsgálatok nem mutatnak ki semmit, ami a fogamzás útjába állna, a babára vágyó pár tehetetlennek érzi magát. Így juthat el erre a látszólag minden logikát nélkülöző megállapításra az internetes fórumon az egyik résztvevő: „Pont az a baj, hogy teljesen egészségesek vagyunk!”

A lélekben fogan - Neked mikor lesz már gyereked?

– Még jó, ha ezt az orvos meg is mondja – kezdi Molnár Judit klinikai szakpszichológus. – Nagyon gyakori ugyanis, hogy évekig próbálják gyógyítani a párt olyan diagnózisok alapján, amelyeket nem igazán tudnak alátámasztani. Ez abban segít, hogy senki se érezze magát tehetetlennek. Így minden résztvevő azt éli át, hogy áldozatot hoz a kisbabáért. De ha valaki jó kezekben van, biztosan nem merül ki a fizikai vizsgálatokban a meddőségi kezelés. Szerencsés, aki olyan intézménybe kerül, ahol tudják, hogy a lélek az egyik legfontosabb „szervünk”, ami nagyon komolyan befolyásolja a test működését. És van még egy fontos dolog, amire gyakran nem gondolunk. Hogy a babához szex is kell. Mégpedig jó szex. Olyan, amiből nem hiányzik az intimitás, ami nem „munka”, hanem a másikban való feloldódás.
Természetesen arról szó sincs, hogy minden meddő párnak gondja lenne a szexualitással, az intimitással, de ezt a lehetőséget figyelmen kívül hagyni nagy hiba. Az intimitásnak az eredendő kötődési mintázat az alapja, s ha e korai bizalom és biztonságérzet az anya- vagy az apakapcsolatban sérült, az megnehezítheti a teherbe esést. Hormonális rendszerünk ugyanis élénken reagál lelkiállapotunkra. Szinte mindenki hallott már váratlanul, lehetetlen időben fogant gyerekekről. Intenzív érzelmi élmény hatására bármikor létrejöhet ovuláció. Ne gondoljuk, hogy ez fordítva nem igaz!

Számít a papír

– Feltűnő, hogy a meddő párok közül sokkal többen járnak végül sikerrel azok, akik házasságban élnek – folytatja a pszichológus. – Úgy tűnik, hogy ez nem szimplán „egy papír.” A házasság valódi elköteleződést jelent. Ha bármelyikükben is felmerül, hogy „lehet, hogy nem is szeretnék gyereket”, vagy „lehet, hogy nem is tőle szeretnék gyereket”, ez már képes olyan gátat létrehozni, amely megakadályozza a fogamzást. A férfi és a nő között számtalan okból létrejöhet távolság, és ez hihetetlen méreteket ölthet.
Járt nálam olyan pár, akikről kiderült, hogy évek óta meg sem fogták egymás kezét. És a végre, sokadik próbálkozásra fogant lombikikrek után sem változott közöttük semmi. Kívülről nézve jó kapcsolatnak tűnt, és tényleg akartak gyereket, belül mégsem vágytak rá. Ám a közeledés bármilyen távolságból lehetséges! Nem mondom, hogy egyszerű, hiszen a saját félelmeinkkel kell megküzdenünk, be kell vallanunk a saját esendőségünket és elfogadni a másikét. De lehetséges.

A lélekben fogan - Neked mikor lesz már gyereked?

Akarom vagy szeretném?

Hogy is van ez? Valaki meddőségi kezelésekre jár, komoly lelki, testi és anyagi áldozatokat vállal, miközben valójában nem is szeretne gyereket? Ebben tényleg nincs logika, de valljuk be, az ember lelke nem matematikai műveletek útján működik. Bárki felidézhet olyan esetet, amikor egyszerre akart is valamit meg nem is. Van, akiben nem is tudatosul mindez, csak azt tapasztalja, hogy nem megy a dolog. Van, aki megfogalmazza kételyeit, és ki tudja mondani: nagyon akarom ezt a gyereket, de rettegek attól, mi lesz, ha megszületik. Nagyon nehéz ezzel az érzéssel szembenézni. Ám szakértőnk szerint innen már könnyebb továbblépni.

– Félelmeink nagyon mélyről fakadhatnak. Ha a pszichoszexuális fejlődésben bárhol sérülést szenvedtünk: a születés, a korai kötődés, a nőiségünk, férfiségünk megtapasztalása, elfogadása, a felnőtt intim kapcsolat kialakítása során, ez komolyan gátolhatja azt, hogy a következő lépcsőfokra lépjünk, és szülővé váljunk. Meg kell érteni, hogy ha valaki kimondja: retteg attól, hogy gyereke lesz, az nem egy szörnyeteg! Valahol sérült. De mindig van lehetőség arra, hogy rendbe jöjjön. Az őszinte, bensőséges, felszabadult szexualitással átitatott kapcsolat például begyógyíthatja a korábbi sebeket.

Keresd meg az akadályt!
  • Át tudod adni magad a párodnak a mindennapokban és a szexben? Rábíznád az életedet?
  • Van, akire támaszkodj? Van olyan ember, akinek a vállán őszintén kisírhatod magad? Melletted áll a párod, melletted állnak a szüleid, rokonaid, barátaid?
  • Folyton levert vagy, elfog a szorongás?
  • Folyamatos stressz alatt élsz?
  • Korai gyász, bántalmazás, feldolgozatlan veszteség nyomaszt? Ha a saját problémádra ismertél, keress pszichológust vagy párterapeutát. Léteznek kifejezetten erre a területre szakosodott szakemberek is.

Gyerek szex nélkül?

Bizony sokszor itt a probléma. Vannak olyan párok, ahol minden csodálatos, imádják egymást, „csak” a szex nem működik. Ezt lehet, hogy elismerik, de az is lehet, hogy nem, egyszerűen „úgy intézik az életet”, hogy ne kelljen ezzel szembesülniük.

– Döbbenetes, de találkoztam olyan gyerekre vágyó párral, akik nem éltek szexuális életet. Amikor az orvos a kivizsgálás után felajánlotta, hogy a nő hormonális előkészítése után próbálkozzanak a természetes úton, az asszonyból kiszakadt: „Akkor is lombikot akarok! Mindent sterilen!” Ez a kijelentés számtalan gondolatot vet fel egy pszichológusban. De nézzük csak a dolog praktikus oldalát! Ez a pár már túl volt jó néhány költséges vizsgálaton, de még senki nem beszélt velük arról, hogyan állnak a szexszel! Sajnos ez sok meddőségi centrumban tabu. Nem beszélnek róla.
A másik probléma az, hogy a szex a meddőségi kezelés során mechanikussá válik. Csak bizonyos napokon szabad, megfelelő önmegtartóztatás után, optimális pozícióban, a cél érdekében. Ez a nő és a férfi számára egyformán nehéz – nem meglepő, ha veszélybe sodorja a párkapcsolatot. A természet általában nagyjából tíz hónapot szán a szülés körüli időszakban az oldott szexualitás újraéledésére. Meddő pároknál ez kitolódhat akár három-négy évre is! Nagyon fontos, hogy ezt a meddőséggel foglalkozó szakemberek is figyelembe vegyék, és a leendő szülők se dugják homokba a fejüket. Van megoldás, csak kérni kell.

Laborba vittük - szaloncukorA decemberi szám tartalmából:

• -2 kiló az ünnepekig
• Nem szelíd gyógymódok
• Laborba vittük a szaloncukrot
• Mit árul el az ajándékod
• Kockáztatnád a szövődményeket?

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top