Egészség

Így készítsd fel a tested a síszezonra! – 4 tipp

Az immunrendszernek, a tüdőnek, a szívnek egyaránt jót tesz, ha a téli szabadságot hófödte lejtőkön, aktív kikapcsolódással töltöd. De ne felejts el bemelegíteni!
Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged? Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!

Minél ritkábban használjuk az izmainkat, annál merevebbek lesznek. Ennek pedig megvan a böjtje – könnyebben sérül, húzódik, szakad, akár egy rossz mozdulat következtében is balesetet szenvedhet, aki óvatlanul áll a sílécre. Ennek megelőzésére szolgál az izmok nyújtása, lazítása. Azt sajnos nem tudom megígérni, hogy ezzel teljesen megelőzheted az izomlázat. Akármennyire jó formában is vagy, a síelésnél egészen másféle izmokat, inakat nyújtunk meg, hiszen minden más sporttól eltér a mozgásvilága.

Bizton számíthatsz izomlázra a karodban, a válladban, a hasadban, a far- és combizmokban. De emiatt egyetlen napot sem érdemes kihagyni! Okosabban teszed, ha inkább felkészülsz a várható kellemetlenségre, nemcsak lelkileg, hanem a szállás kiválasztásánál is. Ha lehet, menj olyan szállodába, ahol szauna is van, mert a meleg, párás levegő hatékonyan képes csökkenteni az izomlázat. Ha mégis marad kis feszülés az izmokban, használj izomlazító krémet, amely szintén képes enyhíteni az égető érzést. Az biztos, amint újra a lejtőn leszel, úgysem lesz már időd figyelni rá, meg is feledkezel róla. Nem lesz más, csak a táj, a friss, harapni való levegő, a sebesség és a mozgás élvezete.
A következő néhány gyakorlat egyszerű, könnyen elvégezhető, és mindössze öt percet vesz igénybe, mégis képes hatékonyan bemelegíteni és megnyújtani a síelés által legjobban igénybevett izmokat. Csináld végig minden nap, sportolás előtt és után is, és hatékonyan csökkentheted az izmok fáradtságát.

Olajozzuk be a térdeket!

Így készítsd fel a tested a síszezonra! - 4 tippÁllj összezárt lábakkal, térdedet hajlítsd be annyira, hogy mindkét kezeddel kényelmesen tudj támaszkodni a combodon.

Hátadat tartsd egyenesen, nézz előre, állj stabilan. Majd a térded mozgásából indítva kezdj el lassan köröket írni, eközben a talpéleken is gördülj végig.

A felsőtested a gyakorlat közben végig legyen mozgásban, hogy egyensúlyban tartsd magadat. Néhány kör jobbra, majd balra is.

Síelésnél nagy teher nehezedik a térdízületekre, ezért fontos, hogy alaposan átmozgasd, bemelegítsd. Ismételd meg hússzor, mindkét irányba!

Nyújtsuk meg a combfeszítőt!

Így készítsd fel a tested a síszezonra! - 4 tippÁllj egyenesen, ha nem olyan jó az egyensúlyérzéked, bátran fogd meg egy szék támláját, vagy bármit, ami előtted van.

Helyezd a súlypontodat az egyik lábadra, a másik sarkadat emeld fel a térd hajlításával.
Törzsedet egyenesítsd ki, és hátranyúlva fogd meg a lábfejedet.

Nem kell húzni, elég, ha tartod 10-15 másodpercig, majd ismételd meg a másik oldalon is.

A gyakorlat remekül nyújtja a combfeszítő izmot, azt, ami síelés közben a legnagyobb terhelésnek van kitéve.


Mozgassuk át a combhajlítót!

Így készítsd fel a tested a síszezonra! - 4 tippA bal lábaddal lépj előre, miközben a törzsed is döntsd előre.
A testsúlyt most helyezd hátra, a bal lábadat nyújtsd ki, a jobbat hajlítsd be.

A lábfejedet feszítsd vissza (pipálj), bal kézzel nyúlj előre, és próbáld meg elérni a lábujjaidat, ha ez nem megy, akkor a bokát.

Tartsd meg 10-15 másodpercig, majd ismételd meg a másik oldalon.

Érdemes a combfeszítő gyakorlattal felváltva csinálni. Ezzel a combhajlító és a farizmot tudod nyújtani.

Bemelegítjük a derekat

Így készítsd fel a tested a síszezonra! - 4 tippÁllj közepes terpeszben, térdedet hajlítva, farizmaidat megfeszítve.

Jobb kezeddel támaszkodj meg a combod felső részén, a bal kart nyújtsd a füled mellé, és egész felsőtestedet döntsd jobbra.

Fontos, hogy a csípő mozdulatlan maradjon.

Felváltva ismételd meg legalább nyolcszor mindkét oldalra. Utána mindkét kezedet tedd csípőre, és fordítsd el a felsőtestedet jobbra, majd balra is, szintén nyolcszor, felváltva.

A két gyakorlat együttes alkalmazásával az egyenes és a haránthasizmok mellett a mély hátizmokat is alaposan bemelegítheted, amire nagy szükség van, mert egy hirtelen, rossz mozdulatnál vagy esésnél könnyen sérülhetnek.

Rajzolj köröket a válladdal!

Így készítsd fel a tested a síszezonra! - 4 tippHátad egyenes, mindkét karodat lazán a test mellett tartod. Mindkét válladat húzd fel, tartsd meg három másodpercig, majd engedd le.

Utána húzd hátra a vállakat a lapocka összeszorításával. Ebben a pozícióban szintén tartsd meg pár másodpercig, majd végezz el néhány körzést előre és hátra is.

A gyakorlatokat felváltva ismételd.

Ezzel alaposan átmozgathatod a váll- és hátizmokat, valamint felgyorsítod az agyban a vérkeringést, ami síelés előtt nagyon jól jön.

Milyen a természeted? - Arcvonásaid elárulják!A Nők Lapja Egészség januári számából:

• Mivel etetnek  menzán?
• Vega diéta az ünnepek után
• Az ülő ember – Trükkök, hogy ne fájjon a hátad
• 10 tévedés a H1N1 oltásról
• Teszt: otthoni fitnesz
• Síbaleset és gyógyulás
• Recept: Könnyű ételek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top