Egészség

Szexlexikon – korhatár nélkül!

Vannak dolgok, amelyek idővel csak jobbak lesznek. Keveset hallunk róla, de a kutatók szerint az évek múlásával a szex egyre jobb lesz, és az idő múlásától egyáltalán nem kell félnünk.

A filmeken csak hamvas bőrű, kifogástalan alakú férfiak és nők szeretkeznek, sportos tempóban, ágyrengető, falakat döngető élvezettel. A sokadik X-en túl valóban nem így zajlik egy menet. De nem feltétlenül rosszabbul, inkább tapasztaltabban, ezáltal akár jobban is. Negyven fölött az ember már tudja, mit akar, és azt is, mire vágyik a párja. Nem kell bizonyítania, tehát oldottabb, személyesebb lehet az aktus. Csak az érez veszteséget az évek múlásával, akiben erősen rögzült a szex és a fiatalság szétválaszthatatlan képe. Aki az évek múlásában megtapasztalja saját gazdagodását, ezen a téren is a nyerő oldalon áll.

 Az érzékiség nem megy nyugdíjba!

Olvasd el az érettebbek számára összeállított szexlexikonunkat, meríts ötleteket belőle, és tudd meg, hogyan tartható ébren a vágy az együtt töltött hosszú évek alatt, milyen testi folyamatok zajlanak a negyvenedik életév után, és mit tehetsz, ha lankad a vágy.

Afrodiziákum
Aphroditéről, a szerelem istennőjéről nevezték el azokat a növényi és állati eredetű anyagokat, amelyek a szexuális vágyat hivatottak serkenteni. Nincs bizonyíték arra, hogy valóban hatásosak lennének, arra azonban igen, hogy bele lehet halni. Bár nem a szer fogyasztója van veszélyben! Azért jutott a kipusztulás szélére az orrszarvú és a bengáli tigris, mert úgy vélték, az állat tülke, illetve pénisze nagyfokú potencianövelő. De miért is tennél párod elé egy pohár kígyóvért vagy teknőctojást, amikor finom fűszereket is választhatsz erre a célra? Kömény, szegfűszeg, csili, fahéj, kagyló, tojás – ezek a szerelmi menü hozzávalói, persze csak mértékkel, ízlés szerint. Ezek a fűszernövények valóban serkentik a vérkeringést – de azért tudnod kell, az eredmény nem mérhető centiméterekben.

Szexlexikon - korhatár nélkül!

 

Ejakuláció
A magömlés latin szakkifejezése biztosan ismerős számodra, de vajon tudtad, hogy a korral változik a kilövellt spermiumok mennyisége és minősége is? A magömlés során az ondóhólyag, a prosztata, az ondóvezeték, a húgycső és a medencefenék izomzata összehangoltan, ritmusosan összehúzódik. Az összehúzódás hullámaiban jut el az ondó a pénisz végéig, és három-négy adagban, 0,8 másodperces szünetekkel lövell ki. Az ejakulátum mennyisége 2-6 milliliter között van, idősebb korban csökken, hosszabb idő telik el a kilövellésig. Az is normális, ha csak kiszivárgásról beszélhetünk, és az is, ha nem minden alkalommal következik be – ettől még a párodnak lehet orgazmusa. Bár egy huszonéves fiú akár negyedóra múlva készen állhat egy újabb menetre, idősebbeknél az is rendben van, ha több napos pihenőre lesz szükség a következő merevedésig. Nőknél is előfordulhat, hogy orgazmusnál a húgyvezetékből tejszerű nedv spriccel vagy csordogál elő. Ez persze nem vizelet, ahogy sokáig vélték, hanem a húgyvezeték mentén elhelyezkedő és abba torkoló mirigyek váladéka. A nők harmada él át olykor ilyen nedves orgazmust.

Erekció
A latin „erigere” (felegyenesedik) igéből származó kifejezés a pénisz megduzzadására és merevedésére. Szexuális izgalom hatására a férfiagy üzenetet küld a gerincvelő alsó területén elhelyezkedő erekciós központnak, az pedig továbbküldi az utasítást a pénisznek. Az üzenet a vérbőségről szól: „alapállapotban” a pénisz vérellátottsága minimális, mert a három barlangos testet körülvevő simaizomzat tartósan összehúzott állapotban van, és összenyomja a péniszbe vezető artériákat. Izgalmi állapotban ez a simaizomzat elernyed, ezáltal vér tódul be a szivacsos szövetbe, és a pénisz megmerevedik. Kérdés persze, mi számít izgalmi állapotnak. Fiatalkorban ehhez a puszta gondolat is elegendő, később egyre ritkább az ilyen pszichogén merevedés, inkább fizikai ingerlés vált ki izgalmat. Valamikor ötven és hetven között tapasztalható már, hogy a merev pénisz sem a régi, sem pszichés, sem fizikai inger nem vált ki olyan erős hatást. A merevedési készség azonban a gyakoriságtól is függ: minden merevedés edzést jelent a szervnek. Bár a csikló barlangos teste szexuális inger hatására a péniszhez hasonlóan képes megduzzadni, ez kevésbé látványos.

Szexlexikon - korhatár nélkül!

 • Impotencia
Ez a latin szó erőtlenséget, tehetetlenséget jelent, és azt értjük alatta, hogy a férfi képtelen a szexuális behatolásra, mert a pénisz nem kellően merev ehhez. Számos testi és lelki okra vezethető vissza – ám ezek egyike sem az „erőtlenség”, ezért a szakemberek manapság inkább a merevedési zavar kifejezést használják. A potenciára mindaz káros hatással van, ami a fittségre és vérellátottságra általában, tehát a dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód, cukorbetegség és a stressz hátrányosan befolyásolja a merevedés folyamatát.

Intim torna
A medencefenék izomzata a hüvelytől a farkcsontig húzódik. Feladata az alhas szerveinek, például a hólyagnak és a bélrendszernek az alátámasztása. Edzett medencefenék-izomzattal férfiaknál és nőknél egyaránt megelőzhető a hátfájás és a hólyagrenyheség, nőknél a méhsüllyedés, és a szexuális élet is élvezetesebbnek bizonyul! Ezt a területet bárhol, bármikor és bármennyi ideig edzheted. A leghatékonyabb, ha elmész egy intimtorna-tanfolyamra, de egyedül is megtalálhatod, hol vannak ezek az izmok. Ahhoz, hogy megérezd, mely izmokat is kell mozgatnod, vizeléskor próbáld ki, miről is van szó, ilyenkor látványos ugyanis az izommunka hatása. Pisiléskor tartsd vissza kicsit a vizeletet, majd engedd el újra, majd ismét tartsd vissza. Ezt csak egyszer-kétszer próbáld ki, hosszú távon ugyanis vizelési gondokat okozhat, így gyakorlásra nem alkalmas, de legalább ezután már tudod, hogyan és mely izmokat kell erősebbé tenned.

Először fekve gyakorolj, majd ha belejöttél, akár a buszra várva vagy a munkahelyeden ülve is erősíthetsz. De azért arra ügyelj, hogy a medencefenék izmainak megfeszítésekor és elernyesztésekor a farizmokat ne mozgasd. Az interneten ennél látványosabb gyakorlatokat is találsz, amivel színesítheted a fenti mindennapos edzést.

Kedvetlenség
A statisztikák szerint egyre inkább csak beszélünk a szexről, és egyre többen vannak, akik nem vágynak rá valójában. A szakértők egy része ezt nem tekinti bajnak, és úgy véli, nem kell, hogy mindig azon járjon az eszünk. Ám ha a szexuális vágy hiánya vagy elvesztése fájdalmasan nyomaszt, lehet tenni ellene! Ez ugyanis a szexuális funkciózavar – abban nincs teljes egyetértés a szakemberek között, hogyan is kellene ezt kezelni, gyógyszerekkel vagy pszichoterápiás módszerrel, de néhány általános tanács mindenképpen hatásos. Egyöntetűen javasolják például a sportot és a túlsúly leadását. Így persze mindjárt aktívabbnak és attraktívabbnak érzed magad. Ha ennél gyorsabb megoldást szeretnél, kövesd a pszichológusok által javasolt képterápiát – egy erotikus film vagy olvasmány biztosan hangulatba hoz.

Merevedési zavar
Egészséges férfiaknál is előfordul időnként, hogy a pénisz nem eléggé merev ahhoz, hogy a hüvelybe hatoljon. Ám az orvosok csak akkor beszélnek merevedési zavarról, ha ez hat hónapos időtartamot figyelve az együttlétek 70 százalékában bekövetkezik. Ezt hétköznapi nyelven impotenciának hívjuk. A harminc és nyolcvan év közöttiek mintegy 20 százalékát érinti, de a kor előrehaladtával gyakoribb, az ötven és ötvenkilenc év közöttiek 16 százaléka, a hatvan és hatvankilenc év közöttiek 31 százaléka, míg a hetven és nyolcvan év közöttiek 53 százaléka szenved tőle. Több oka is lehet, például a cukorbetegség vagy hormonális zavarok, de lelki tényezőkre és stresszre is visszavezethető. Krónikus merevedési zavart sok esetben potenciát serkentő szerekkel, segédeszközökkel vagy szexuálterápia segítségével lehet enyhíteni vagy akár meg is szüntetni.

Női „kék tabletta”
Ha a nők szexuális élete nincs rendben, akkor ennek többnyire lelki oka van, ezen pedig nem segítenek olyan é potenciát serkentő szerek, amelyek a nemi szerv vérellátottságát serkentik.

Orgazmus pontról pontra
Izgalmi állapot:
a merevedést idegi ingerületek váltják ki. A nemi szervek érintése keltette inger közvetlenül a gerincvelőben levő erekciós központba fut be. Ha más érzékszervek felől is érkeznek a nagyagyba és a limbikus rendszerbe szexuálisan izgató ingerek, például képek és illatok, feldolgozásukat a hipotalamusz veszi át, és az üzenetet továbbítja az erekciós központba.
Merevedés: az erekciós központ a pénisz megmerevedésére ad parancsot. A barlangos testet körülvevő izomzat elernyed, a barlangos test vérerei kitágulnak, beárad a vér, a pénisz megmerevedik. A tartós szexuális ingerlés további üzenetet küld az erekciós központba, a folyamat az orgazmus felé halad.
Orgazmus: a gerincvelőben levő ejakulációs központ működésbe lép, és jelt ad a mellékhere, ondóvezeték, ondóhólyag, prosztata és pénisz izomzatának. Erre ez ritmikusan összehúzódik és kilövelli az ondót.

Önkielégítés
Hivatalos nevén maszturbáció, a leggyakoribb szexuális tevékenység. Egy felmérés szerint a férfiak 90, a nők 86 százaléka végez rendszeresen önkielégítést, akármilyen korú is, függetlenül attól, hogy házas vagy egyedülálló. Bár végigkísérte a történelmi időket, ennek ellenére csak 1972-ben nyilvánította „normálisnak” az Amerikai Orvosi Társaság. A rendszeres szex, akár egyedül, akár párkapcsolatban, frissen tartja a libidót, a hosszú szexmentes időszakok ellenben a szexuális funkció elvesztéséhez vezethetnek.

Ösztrogéntartalmú hüvelykrém
A változókorba jutó nők hüvelyi nyálkahártyája vékonyabb és szárazabb. A szexuális együttlét fájdalmas lehet, hosszabb ideig tart, amíg a hüvely kellően síkossá válik. Az ösztrogéntartalmú krémek megszüntetik a száraz, égő, viszkető érzést. Mivel csak felületi kezelés, a hatóanyag nem kerül a szervezetbe, így mellékhatásoktól sem kell tartani.

Potenciát serkentő segédeszközök
Ha a potenciát serkentő szerek, mint például a Viagra hatása nem kielégítő, más módszerhez is folyamodhattok. A barlangos testbe egészen vékony tűvel közvetlenül a szex előtt beadandó injekció például egy merevedést kiváltó hatóanyagot tartalmaz. Mechanikai hatású a vákuumpumpa, ami a merevedést a nyomás hiányával váltja ki. Közvetlenül az együttlét előtt kell a péniszre húzni, és a pumpa segítségével a levegőt a műanyag csőből kiszivattyúzni. A vákuum hatására a barlangos testbe áradó vér a pénisz tövénél elhelyezett gumigyűrű segítségével tartható benn, elméletileg akár órákon át is. Azért elégedjetek meg fél órával, nehogy a pénisz véredényei megsérüljenek. A tabletta, injekció és pumpa mellett létezik egy barlangos testbe ültethető implantátum is, mely az együttlétkor kézzel vagy hidraulikus módon működtethető.

Potenciát serkentő szerek
A férfiasságot serkentő anyagok kutatása egész állatfajokat jutatott a kipusztulás szélére. Leginkább az orrszarvú és a tigris lélegezhetett fel, amikor 1998-ban forgalomba került a Viagra, mely a férfiak 80 százalékánál kielégítő merevedést eredményez. Időközben más vényköteles gyógyszerek is csatarendbe álltak, ezért a szívbetegség, keringési zavar többé már nem állhat a gyönyör útjába. A szerek hatása egyforma: megbénítják a cas PDE-5-enzimet, elernyesztik a péniszt, ezáltal biztosítják a vér beáramlását. Már ha van szexuális inger. Ezek a szerek ugyanis csak akkor hatnak, ha a férfi képes szexuális inger érzésére.

Prosztata
Ez a gesztenye nagyságú szerv a húgyhólyag alatt helyezkedik el, a húgyvezeték kimenetelét összefogva. A mirigy váladéka a hímivarsejtekkel együtt képezi az ondót. A prosztata ingerlése a legtöbb férfinak nagy élvezetet nyújt. Idősebb korban gyakran megnagyobbodik a mirigy belső szövete, és bár ez jóindulatú folyamat, a megnagyobbodott prosztata nyomja a húgycsövet, így vizelési nehézséget okoz. Rosszindulatú folyamatokra véres vizelet, hirtelen fellépő impotencia, keresztcsonttáji fájdalom utalhat. A kutatások szerint a gyakori szex csökkenti a prosztatarák kockázatát, és ez jó érv a vágy életben tartására.

Síkosító
A természet bőséges hüvelyváladék formájában gondoskodik arról, hogy a behatolás mindkét fél számára élvezetes legyen. Ha valami miatt mégsem képződik síkos bevonat, a bőrfelületek fájdalmasan összedörzsölődnek. Ilyenkor érdemes kipróbálni a drogériában, patikában vagy szexshopban kapható síkosító krémeket. Ha óvszerrel védekeztek, nagyon fontos ennek összetétele, mert ha zsíros, akkor károsíthatja a kondom anyagát. A változókorban lévő nőknek ösztrogéntartalmú hüvelykrémet is szoktak javasolni.

Stressz
A stressz a nemi vágy legeredményesebb gyilkosa. A stresszhormonok, mint például a kortizol hatására a herék csökkentik a tesztoszterontermelést. A stresszhormonok emellett gátolják a pénisz vérellátottságát. A barlangos test összehúzódik: nem jön létre, vagy csak minimális a merevedés. A stressz nőknél is gátolja a nemi hormonok termelődését. Rövid távon ez nem okoz gondot, a vér huzamos időn keresztül emelkedett kortizolszintje azonban menthetetlenül kiöli a vágyat.

 

Szexuális játékszerek
Elmúltak azok az idők, amikor az ilyesmi mocskos dolognak számított. A kísérletező kedvűek ma már kellemes küllemű, természetes latexből készült, mérgező vegyi anyagoktól mentes termékek közül válogathatnak. Ha azok közé tartozol, akik csak vörösödő fülekkel tudnának bemenni egy erotikus termékeket árusító boltba, keresgélj az interneten vibrátort vagy bármi mást.

Szexuálterápia
Az akár huszonöt alkalomból is álló, hosszasabb pszichoterápiás kezelés különösen akkor javasolható, amikor az olyan szexuális problémák, mint például a kedvetlenség, a vaginizmus (fájdalmas hüvelygörcs) vagy a merevedési zavar egyszerű praktikus tanácsokkal nem kezelhetők. A párok kétharmadánál eredményes a módszer, érdemes tehát szexuálterapeutához fordulni. Jó, ha tudod: ez páros foglalkozás. Mindkettőtöknek akarnotok kell a javulást.

Vágykeltő orrspray
A melanotan nevű mesterséges hormont eredetileg a túlzott napozás hatása ellen vetették be, ám kiderült róla, hogy a szexuális vágyat is serkentette. Egy amerikai gyógyszergyártó a vágyfokozó anyagot orrspray formájára fejlesztette ki, és azt remélte tőle, hogy egyfajta é női Viagraként kerül a piacra. Forgalmazását mégsem engedélyezték, és a kutatást leállították, mert kiderült, életveszélyes vérnyomás-emelkedést is okozhat.

A Nők Lapja Egészség februári számából:

• A falánkság lélektana
• Beszéled a flört nyelvét?
• Előzzük meg a depressziót!
• Kétezerből egy: ritka betegségek

Itt tudsz előfizetni!»

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top