Egészség

Mit tegyünk, ha pénzt követel az orvos?

Megbeszélik a diagnózist és a tennivalókat, majd a vizsgálat végén azzal bocsátják el: legközelebb ötvenezerrel érkezzen...

Idősebb hölgy lép be a fogorvosi (ingyenes)  alapellátásra szerződött rendelőbe, és állapotfelmérést kér. „Húszezer” – közli az orvos. Az asszony nem érti, de nem mer visszakérdezni. Épp ennyi van nála, mert csekkeket ment volna befizetni, azt a pénzt adja oda. Megbeszélik a diagnózist és a tennivalókat, majd a vizsgálat végén azzal bocsátják el: legközelebb ötvenezerrel érkezzen.

 

Milyen jog sérült?

Az egészségügyi ellátáshoz való jog: minden betegnek joga van sürgős szükség esetén az életmentő, illetve a súlyos vagy maradandó egészségkárosodás megelőzését biztosító ellátáshoz, valamint fájdalmának csillapításához és szenvedéseinek csökkentéséhez, mégpedig jogszabályban meghatározott keretek között, folyamatosan hozzáférhetően, és az egyenlő bánásmód követelményét nem megsértve. Ha az ellátó pénzt kér egy amúgy ingyenes vizsgálatért, azzal megszegi ezeket az alapszabályokat.

Mit tehetünk?

A történetet hallva a betegjogi képviselő azonnal lépett. Felhívta az orvost, szembesítette az esettel. A dolog rögtön hatott, az orvos azt mondta, menjen vissza a néni, ne is menjen vissza, kiküldi a lakására a pénzt…

Hasonló ügyek

A betegjogi képviselő szerint sokan alig mernek szólni ilyen helyzetben. Különösen vidéken tartanak attól, hogy rosszabb bánásmódot kapnak majd emiatt.
– Ám ez egyáltalán nem jellemző, tudtommal senkinek nem lett baja abból, hogy bejelentést tett – teszi hozzá Bodnár Ágnes.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top