Egészség

Mit tegyünk, ha feleslegesen várakoztat az orvos?

A beteg a számára előjegyzett időpontban megjelenik. Ám egyórányi türelmes várakozás elteltével sem szólítják vizsgálatra.

Egy hatvanéves hölgy a kórház neurológiai osztályán 16.00 órakor, a számára előjegyzett időpontban megjelenik. Egyórányi türelmes várakozás elteltével sem szólítják vizsgálatra. Az orvosi szobából időnként kijön a főorvos, és eltűnik, majd visszamegy. Lebonyolít egy magántelefont, majd másfél órányi várakozás után hangosan nevén szólítja a pácienst. A vizsgálat során kéri a súlyos Parkinson-kórban szenvedő beteget, hogy sétáljon a szobában fel s alá, hogy meg tudja figyelni a mozgását. Az idős hölgy jelzi, hogy állapota egyre romlik, kéri, hogy állítsák be a gyógyszerét, vagy cseréljék le olyanra, ami legalább szinten tartja az állapotát. A főorvos azt feleli: “Tud állni és menni! Akkor mit akar még?”


Milyen jog sérült?

Az egészségügyi ellátáshoz való jog: nem kapott megfelelő gyógyszert. Az emberi méltósághoz való jog: emelt hangon beszéltek vele. Az orvosi titoktartáshoz való jog: hangosan a nevén szólították a beteget.

Mit tehetünk?

A betegjogi képviselő a konkrét ügyben javasolta az előjegyzési időpontok pontosabb betartását, és figyelmeztette a főorvost, hogy a betegek név szerinti behívását végezze körültekintőbben, és ne tegyen megjegyzéseket.

Hasonló ügyek

– Bár nincs megszabva, hogy mennyi lehet a várakozási idő, amiatt felelősségre lehet vonni az intézményt, ha feleslegesen sok pácienst hív be egyazon időpontra, ha az ügyeletes orvos ott sincs a rendelés kezdetén, vagy épp előreveszi az egészségügyi dolgozókat – mert ilyen eset is volt – emlékszik a szakreferens. – Hogy lehet-e előre időpontot egyeztetni, az teljesen intézményfüggő. Simon Tamás ügyvéd nem emlékszik olyan perre, amit “méltánytalan várakoztatás” miatt indítottak volna, de mint mondja, nem lehetetlen, hogy előbb-utóbb hivatkozik rá valaki, hiszen az idegeskedés rontott a páciens életminőségén. – Sokféle fórum előtt lehet arra hivatkozni, hogy az orvosok túlterheltek, de polgári kártérítési perben ezt például nem fogadják el indokként – hangsúlyozza a jogász szakértő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top