Egészség

Súlyos következményei lehetnek, ha folyton csak ülsz

Beülünk. Egy kávéra. Egy moziba. Eközben pedig, ha valaki megkérdezi, hogy vagyunk, szinte biztos, hogy azt válaszoljuk, kösz, jól, csak... És a csak után következnek a megszokott, apróságnak tűnő panaszok: jól, csak tudod, a fejem, a hátam, a vérnyomásom, az emésztésem, a visszereim, a narancsbőröm... Látszólag nincs összefüggés. De vajon tényleg nincs?

dr. Mező Róbert ortopéd sebész
dr. Mező Róbert
ortopéd sebész

Ahhoz, hogy a kérdésre választ kapjunk, szükség van némi biológiai háttérismeretre. Az ember rendszertani besorolása szerint az emlősök osztályába, a gerincesek törzsébe tartozik. Több mint egymillió évvel ezelőtt az emberi faj négykézlábról két lábra emelkedett, és elkezdett egyenesen járni. Hogy a gerinc így is stabil maradjon, létrejött a hát ismert, kettős S alakú görbülete. Gerincünk működése sátoréhoz hasonlít: a gerincoszlop a tartórúd, az izmok pedig a feszítőkötelek. A példa persze nem tökéletes, hiszen a sátorrúd merev, gerincünk viszont rendkívül hajlékony, mert szerkezete olyan, mintha harminchárom apró építőkockából lenne összerakva. Ezek az építőkockák a csigolyák.

A csigolyák azonban önmagukban nem képesek megtartani a rájuk nehezedő súlyt, ehhez segítségre van szükségük, a már említett „feszítőkötelekre”, a mélyhátizmokra. Teljes hátszerkezetünk tehát a törzsfejlődés során az úgynevezett mozgásos életformához alkalmazkodott. Hiszen járás, futás, mozgás közben a tartóizmok megfeszülnek, ellátják feladatukat, és így a gerincoszlopot megfelelő mértékű, egyenletes terhelés éri. Fekvés közben pedig, amikor a hátizmok ellazulnak, a csigolyákra sem hárul különösebb teher. Ülés közben azonban valami egészen más dolog történik. Olyasmi, amire az evolúció nem készített fel bennünket.

 Mi az, ami nem történik ülés közben?

Hermann Kata gyógytornász
Hermann Kata gyógytornász

Ülés közben a mélyhátizmok nincsenek mozgásban, nem tartják a hátat, sőt, mozgásszegény, ülő életmód mellett jelentősen vissza is fejlődhetnek. A gerincet viszont ülés közben is jelentős terhelés éri: a medencecsont formájából adódó különbségek miatt a férfiak terhelése kicsit nagyobb, mint a nőké. Az állás-járás közben a gerincre nehezedő teher 50-70 százalékát viseljük ilyenkor. Ez a teher pedig gyakorlatilag teljes egészében a csigolyákra nehezedik, ráadásul a terhelés iránya is eltér az álló helyzetben megszokottól, ami bizony panaszokat okoz.

Ülés közben a szervezet anyagcseréje és a keringés is megváltozik. A testnek állandó mozgásra lenne szüksége ahhoz, hogy ideális mennyiségű friss oxigén jusson a szervezetbe, és ezzel egy időben az anyagcsere segítségével megszabaduljon a felhalmozott káros anyagoktól. Ha az ébren töltött órák nagy részét mozdulatlanul vagy csaknem mozdulatlanul töltöd, ez a méregtelenítési folyamat is lelassul. Ülés közben ráadásul a test két ponton megtörik, ez is rontja a tápanyag- és oxigénellátást.

Hosszú távon

Nézzük végig, a test mely részén milyen panaszokat, problémákat okozhat az első pillantásra ártalmatlannak tűnő üldögélés.
Fejfájás, kimerültség: a nyak tájékán ülés közben a gerincoszlop meghajlik, így ezen a ponton keringési problémák léphetnek fel. Pedig a koponya és a gerincoszlop találkozása kulcsfontosságú, mert az agyhoz itt csatlakozik a gerincvelő. A keringés lassulása általános fáradtságot és tompa, átható fejfájást okozhat, míg a nyak merevedése és a lapocka alatti úgynevezett csuklyásizom befeszülése inkább az egy-egy pontba kisugárzó, élesebb fájdalomért tehető felelőssé.
Ínhüvelygyulladás, alagútszindróma: a karokra ülés közben általában nem, de ülőmunka során hárul megterhelés. Bármilyen jól alá is van támasztva a kéz például számítógép-használat közben, a támaszkodás megterhelő. A csukló- és könyökízületek hosszas terhelés hatására érzékennyé válhatnak, begyulladhatnak.
Emésztési panaszok, magas vérnyomás, derék- és hátfájás: a második töréspont a derék-csípő vonalban következik be. A lassabb, nem tökéletes keringés növeli a szívre háruló munkát, ami magas vérnyomás kialakulásához vezethet. A gerinc elégtelen terhelése miatt alakulnak ki a tipikus hát- és derékfájós tünetek, amelyek hosszú távon akár gerincferdülés, porckorongsérv kialakulásához is vezethetnek. Mivel az emésztéshez gyors keringésre, a belek mozgásához elegendő helyre van szükség, látható, hogy a görnyedt ülőpozíció miért vezethet gyomor- és bélrendszeri panaszokhoz is. Megkülönböztetett figyelmet érdemel a tartáshibából eredő erős mellkasi fájdalom, mert könnyen összekeverhető a szívinfarktust jelző erős mellkasszorítással. Nők esetében pedig hasonlóan megtévesztő lehet a keresztcsont tájékának fájdalma, ami mozgásszervi eredetű is lehet, de nőgyógyászati problémák is járhatnak hasonló panaszokkal.
Narancsbőr, visszér: a teljesen passzív alsó végtagokban és az ágyék-tompor tájékán a nem megfelelő keringés vezethet kialakulásukhoz.

Ülőtorna

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás az ülőtorna. A gyógytornász megmutatja, hogy néhány egyszerű, ülve vagy az íróasztal mellett felállva elvégezhető gyakorlat segítségével hogyan mozgathatod át pillanatok alatt az egész testet. A gyakorlatsort érdemes óránként elvégezni. Ezzel a napi néhányszor pár perces átmozgatással jelentősen csökkenthetők a mozgásszervi panaszok.

Tenyeredre támaszkodva, egyenes törzzsel dőlj előre az asztal széle fölé, könyöködet kinyújtva gömbölyítsd a hátad, és nyújtózz hátra.

Súlyos következményei lehetnek, ha folyton csak ülsz
Súlyos következményei lehetnek, ha folyton csak ülsz

Fejedet lazán hajtsd előre, emeld meg, s onnan lassan hajlítsd a bal váll irányába, ügyelve arra, hogy a jobb vállad ne emelkedjen meg. Végezd el a gyakorlatot a másik irányba is.

Súlyos következményei lehetnek, ha folyton csak ülsz
Súlyos következményei lehetnek, ha folyton csak ülsz

Törzseddel fordulj ki jobbra az ülőfelszín hátsó részének érintésével, fejedet elfordítva nézz a kar irányába. Nyújtsd előre a két karod, nyújtózz előre, és balra kifordulva folytasd a mozgást.

Súlyos következményei lehetnek, ha folyton csak ülsz
Súlyos következményei lehetnek, ha folyton csak ülsz

Fogd meg a széket, húzd fel a két térded, tartsd meg, majd a bal lábad lassan engedd le a földre, onnan húzd vissza, és zárd a másik mellé. Végezd el a gyakorlatot a jobb lábaddal is.

Súlyos következményei lehetnek, ha folyton csak ülsz
Súlyos következményei lehetnek, ha folyton csak ülsz

 

Halmozott hátránnyal indult: Nő és cigányprímásA Nők Lapja Egészség áprilisi számából:

• Ki kerül ma oda? Gyermekpszichiátria másképp
• Használd a jóga gyógyító erejét!
• A horkolás még nem életveszély
• Új rovat! Vészhelyzet

Itt tudsz előfizetni!»

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top