Egészség

Tekerj a tökéletes testért!

Ha nincs módod hetente többször izzasztó kerékpár-túrákat tenni a természetben, még nem kell végleg lemondanod a pedálozás örömeiről. Sőt! Sokkal változatosabb, összetettebb élményben lehet részed, ha jegyet váltasz egy spinningórára.

Hol van már a magányos szobabiciklizgetések egyhangúsága? A spinningóráknál épp az a lényeg, hogy egymást bátorítva, jó hangulatban, csapatban edzünk. Egy-egy kemény menet után elismerően mosolygunk a verítékező szomszédra, aki a tekintetével üzeni: jól van, túléltük ezt is, jöhet a folytatás. S hogy miért nem érezzük cseppet sem unalmasnak a 60 vagy akár a 90 percen át tartó tekerést? Mert a ritmusos zenékre – edzői irányítással – folyton változó és az egész testet igénybe vevő gyakorlatokat végzünk úgy, hogy a fokozott terhelés ellenére is egyre fantasztikusabban érezzük magunkat.

Mire jó a spinning?

A legegyszerűbb válasz: arra, hogy kibiciklizz magadból mindent, amire nincs szükséged. Felgyülemlett feszültséget, fáradtságot, búskomorságot, testi és lelki mérgeket és nem utolsósorban azt a kis fölösleget, amit a legutóbbi édességrohamodban felhalmoztál. Mindezt az élményt a spinning edzésforma szülőatyjának, az extrém távokat teljesítő, világhírű amerikai kerékpárversenyzőnek köszönhetjük. Johnny Goldberg a versenyekre való felkészüléshez alkotta meg speciális teremkerékpárját, és állította össze az aerob- és kardioelemekből álló, azóta már világszerte népszerűvé vált edzésprogramját.

Tekerj a tökéletes testért!

A spinning legfőbb erénye, hogy erősíti a szívet és az érfalakat, javítja a keringést, a tüdő kapacitását. Minden hiedelemmel ellentétben kíméli a térdízületeket, és – bár sok nőtársunk ezért nem merészkedik a nyeregbe – nem vastagítja, csak előnyösen formálja a combokat, a vádlit és a feneket. Az intenzív tekerés felér egy alapos méregtelenítő kúrával is; edzés után csuromvizesen szállunk le a nyeregből – és búcsút inthetünk a remekül kivasalt frizuránknak is.

Kilók ellen mérd a pulzust!

Sokak számára a legfontosabb kérdés, hogy vajon az egészségünk megőrzésén túl még a kilóink számát is csökkenthetjük-e a szobakerékpározással. A szakemberektől megnyugtató választ kapunk: hát persze! A spinning ugyanis az egyik leghatékonyabb zsírégető mozgás; egy jól felépített óra során akár 8-900 kalóriát is elégethetünk. A laikusok azt gondolhatják, érthető, hiszen őrületes tempóban kell hajtani a pedált! Ám ez nem egészen így működik.

Tekerj a tökéletes testért!A megoldás kulcsa a pulzusszám. A zsírégető edzés alapja a hosszú időn keresztül végzett, közepes intenzitású aerob mozgás (esetünkben a kerékpározás), amely egy meghatározott, közepes tartományban tartja a pulzust. (Maximális pulzusérték: 220 mínusz az életkorunk. Zsírégető tartomány: a maximális pulzus 60-70 százaléka.) Ha ennél erőteljesebben mozgunk, magasabb tartományba szökik a pulzusunk, s ott már nem zsírt éget a szervezet, hanem az állóképesség fejlődik.

Éppen ezért ha fogyni szeretnél, érdemes időnként ellenőrizni edzés közben a pulzusszámod, s visszavenni, ha túlzottan felpörögne. Miután kiszámoltad a számodra megfelelő pulzusértékeket, nincs más hátra, mint hogy beszerezz egy speciális pulzusmérő órát, mely ma már többféle változatban kapható a sportszerüzletekben. A kiegyensúlyozott pulzusról persze az edző is gondoskodik, mivel az órákon különböző intenzitású szakaszok váltogatják egymást. Mi kell a biciklizéshez?

Természetesen legelsősorban egy speciális teremkerékpár, amely sokkal többet tud, mint az otthoni használatra gyártott szobabiciklik. A spinningezéshez alapfeltétel, hogy a kerékpár nagy stabilitású legyen, hiszen akkor sem borulhat fel, ha a rajta ülő – a koreográfiának megfelelően – éppen oldalt dőlve teker, vagy a nyerget kivéve teljes súlyával hátraguggol. Fontos az is, hogy a bicikli ülése, valamint a kormány helyzete állítható legyen. Az ülés magassága akkor optimális, ha – mellette állva – egy vonalban van a csípőlapátunk aljával. A kormányt ennél valamivel magasabbra állíthatjuk, hogy kényelmesen, előredőlve is tudjunk biciklizni. Derékfájósok magasabbra emelhetik a kormányt! Nélkülözhetetlen az a szabályozógomb is, amivel beállíthatjuk, mekkora ellenállással tekerhetünk.

Mint minden sportnál, itt is fontos a jól megválasztott ruházat. Bár elsőre azt gondolnánk, nem kell olyan nagy ügyet csinálni egy kis biciklizésből, de aztán a fájó talp, feltört ülep mégis meggyőz, hogy érdemes beszerezni néhány speciális ruhadarabot a spinningezéshez is.

Tekerés több variációban!

A teremkerékpáros edzések többféle típusúak lehetnek, mindenki válogathat kedvére. Van, akinek az esik jól, hogy hegy- és lejtmenetben tekeri végig az órát, más azt élvezi, hogy különböző elemeket is kipróbálhat pedálozás közben. A spinningedzéseken rendszerint az eltérő intenzitású és nehézségű szakaszok váltogatják egymást. Néhány percnyi kis ellenállású és közepes fordulatszámú bemelegítés után egymást követik a szélsebes sprintek, a közepes sebességű sík és a nagy ellenállású, lassabb hegymenetek.

Léteznek olyan óratípusok is (spinracing vagy body bike gymnastic néven keresheted őket az edzőtermek programjában), melyek a tekerést az aerobikhoz hasonló, koreografált gyakorlatokkal kombinálják.  Természetesen edződ a felsőtest erősítéséről sem feledkezik meg. Végezhetsz előre-oldalt karhajlításokat a kormányon – amolyan fekvőtámaszféléket -, de a zene ütemét követve súlyzózhatsz, gumikötelezhetsz is.

Láthatod, szó sincs arról, hogy a biciklizés csak a láberősítésről szól. Különféle akrobatamutatványokkal még a csípőd is karcsúsíthatod, sőt, a kerékpár mögött a földön fekve a hasizmodért is pedálozhatsz. Nincs ebben semmi ördöngösség, csak egyre kell vigyázni: aki egyszer próbálta, nem tudja abbahagyni!

Halmozott hátránnyal indult: Nő és cigányprímásA Nők Lapja Egészség áprilisi számából:

• Ki kerül ma oda? Gyermekpszichiátria másképp
• Használd a jóga gyógyító erejét!
• A horkolás még nem életveszély
• Új rovat! Vészhelyzet

Itt tudsz előfizetni!»

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top