Egészség

Szenzációs áttörés a vastagbél daganat gyógyításában

Öt perc, és évente több ezer élet menthető meg: minden eddiginél hatékonyabb szűrést és áttörést ígér a vastagbél-daganat gyógyításában a szigmoidoszkópia. Több, mint 40 százalékkal csökkenthető a betegség miatti halálozás, harmadával a betegség előfordulása - ha szűrőprogramba kerül.

Minden eddiginél hatékonyabb szűrési eszköz lehet a szigmoidoszkópia, vagyis a vastagbél “részleges” tükrözése. Egy 11 éves kutatás – amelyről valamennyi mértékadó nemzetközi média szenzációként számolt be – igazolta, hogy a vastagbél daganatok megelőzésében és korai kiszűrésében is a legeredményesebb eszköz lehet a mindössze öt perces vizsgálat. A világon egyik legelismertebb orvosi szaklapban most közölt kutatatásban mintegy 170 ezer, 55 és 64 év közötti embert vontak be, akik közül 40 ezren vettek részt a vizsgálaton.

Harmadára csökkenthető a daganat kialakulása

Az eredmények a kutatás vezetői szerint áttörést ígérnek: jelentősen csökkenti a betegség előfordulását illetve az emiatt bekövetkező halálozások számát. Az általában altatás nélkül végzett flexibilis szigmoidoszkópia lehetővé teszi, hogy az orvos megvizsgálja a végbelet és a vastagbél alsó szakaszát, az úgynevezett szigmabelet. A vastag- és végbélrákos esetek kétharmada ugyanis ebben a szakaszban alakul ki. Az eljárás során a jóindulatú és a rákos daganatok eltávolíthatók. A vizsgálat kevésbé invazív – és olcsóbb – mint a teljes kolonoszkópia, amelyben a teljes vastagbelet átvizsgálják, miközben a páciens altatásban van. Számos egészségügyi rendszerben a vastagbélrákszűrés székletminta vizsgálattal történik, mely során a vér jelenlétét ellenőrzik. Ez az eljárás 15 százalékkal csökkenti a mortalitást.

Szenzációs áttörés a vastagbél daganat gyógyításában

A kutatás során kiderült: ezzel a módszerrel a halálozás 43 százalékkal, a daganat kialakulása pedig harmadára csökkenthető. A legtekintélyesebb egészségügyi folyóirat, a Lancet legfrissebb cikke szerint népegészségügyi szűrőprogramként még az emlőrákszűrésnél is hatékonyabb módszer lehet hamarosan a szignoszkópia. Az Angol Rákkutató Intézet munkatársai szerint azért lehet ennyire hatékony, mert a vastag- és végbéldaganatok kétharmada épp a bélrendszer alsó szakaszán alakul ki, ahol ezzel a kíméletes eszközzel már a rákmegelőző állapot is észlelhető, az első elváltozások is könnyen eltávolíthatóak. Wendy Atkin, az Imperial College London professzora pedig úgy fogalmazott: vizsgálatuk elsőként bizonyította, hogy drámaian csökkenthető a vastagbél-daganatok előfordulása, valamint a betegség miatt meghalt betegek száma ezzel a teszttel. Mindezidáig ugyanis egyetlen vastagbél-szűrési technika sem tudta igazolni, hogy alkalmas megelőzni a kórt.

Szenzációs áttörés a vastagbél daganat gyógyításában


Évente négyezer élet menthető meg

A magyar orvosok is világszenzációnak tekintik az eddig példátlan kutatást, de az eredménye nem lepte meg őket. Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológusok Társaságának tiszteletbeli elnöke szerint a mostani hír abban rendkívüli, hogy ilyen méretű és idejű átfogó vizsgálat még nem készült a szigmoidoszkópia hatékonyságáról. Ez azonban csak igazolta azt, amit ők napi praxisukban tapasztaltak. Az itthoni klinikusok, sebészek, onkológusok jó ideje javasolják ennek a szűrésnek a bevezetését. Az elmúlt évben 9 ezer új megbetegedést regisztráltak, és 5 ezren haltak meg vastag- és végbélrák következtében Magyarországon. Időbeni felismeréssel a halálozás 80 százalékkal csökkenthető lenne, vagyis 4 ezer ember életét menthette volna meg, ha időben orvoshoz kerül. Minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget, annál nagyobb az esély a végleges gyógyulásra. Leginkább az 50-70 év közötti korosztályt érinti ez a daganattípus. Kialakulásában biztos szerepe van a táplálkozási szokásoknak: a zsíros, rostszegény magyar konyha igen előnytelen a betegség kialakulásának szempontjából. Hajlamosító tényező lehet a családi előfordulás is, bár jellemzően nem örökletes betegségről van szó.

Szűrésre háromféle módszert alkalmaznak a világon: van, ahol tízévente tükrözéses vizsgálaton vesznek részt a paciensek, van, ahol e módszerrel egy rövidebb bélszakaszt ellenőriznek ötévente. A harmadik megoldás a széklet vérvizsgálata, melyet 50 éves kor fölött évente végeznek megfelelő diétás előkészítés után, három részletben – ha ennek pozitív az eredménye, endoszkópos vizsgálattal állítják fel a pontos diagnózist. Magyarországon egyelőre semmilyen vastagbélszűrési program sincs, ha valaki panaszmentesen, elővigyázatosságból kér ilyen vizsgálatot, körülbelül 40 ezer forintot kell fizetnie érte. Pedig mindenképp szükség lenne rá, hogy 50 év felett minél több ember vegyen részt ilyen vizsgálatokon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top