Egészség

Halláskárosodást okoz a VB-n fújt vuvuzela?

A dél-afrikai vb új "dudája" szakemberek szerint károsítja a hallást. A helyszínen hiánycikk a füldugó.

Ugyan egy focimeccs önmagában is komoly megterhelést jelent a szívnek és a hallásunknak, az idei világbajnokságon eddig soha nem látott mértékű lehet a teher. Bizonyított, hogy ebben az időszakban amúgy is emelkedik a szívinfarktusok száma, s bármilyen futballmeccs zajterhelése is messze a megengedett egészségügyi határértékek fölött van, most még a dél-afrikaiak kedvenc dudájával is meg kell “küzdeniük” a szurkolóknak.

Halláskárosodást okoz a VB-n fújt vuvuzela?

 

Az erőteljesen megszólaltatott vuvuzela akár 130 decibeles zajt is tud csapni, a szakemberek szerint hangerejével még a láncfűrész, vagy egy felszálló repülőgép sem tud versenyre kelni. Jóllehet, a munkahelyeken már 85 decibel fölött zajszűrők viselését rendelik el, a mostani VB-én jelenleg még az sem tud biztosan védekezni, aki szeretne. Már a hétvégére ugyanis egész Johannesburg területén hiánycikk volt a füldugó. Jóllehet: a 100 decibelnél erősebb hangerő akár 15 percen belül maradandó halláskárosodást tud okozni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top