Egészség

Az inkontinencia megelőzhető?

Vizelet és/vagy széklettartási problémákkal világszerte 200 millió ember küzd. A betegség jelentős hatással van az egészségi állapoton túl az önbecsülésre és az életminőségre is.

Az inkontinencia (akaratlan vizelet- és/vagy székletvesztés) körülbelül 200 millió embert érint az egész világon. Ez az adat azonban jelentősen alulbecsült, mert a vizelet és széklet inkontinencia tabu témának, de legalábbis nagyon kellemetlen problémának számít. Felmérések szerint az inkontinens betegek kevesebb mint 40%-a említi problémáit orvosnak, nővérnek és ez az adat még magasabb, ha széklet inkontinenciáról van szó. Ebből fakadólag az inkontinencia nem kap elegendő figyelmet és a betegek sokszor nem jutnak megfelelő kezeléshez annak ellenére, hogy a betegség igen jelentős hatással van az egészségi állapotukon kívül az önbecsülésükre és az életminőségükre is.

Hogyan őrizhető meg a kontinencia?

Az inkontinencia megelőzhető?A vizelettartás képesség, tehát a kontinencia egy kis odafigyeléssel hosszú távon is megőrizhető.

  • Nagyon fontos, hogy elegendő mennyiséget igyunk! A folyadékbevitel csökkentése nem megoldás a vizelettartási panaszok ellen!
  • Előzzük meg a székrekedést és ezáltal az izmok terhelését könnyed és rostokban gazdag táplálkozással! Figyeljünk a testsúlyunkra, az elhízás hajlamosító tényező az inkontinencia kialakulására!
  • Ügyeljünk a helyes testtartásra! Az egyenes tartással és a medence helyes beállításával megelőzhető a hasi szervek előreesése és a szalagok megnyúlása, mely inkontinenciához vezethet.
  • A dohányzás súlyosan károsítja egészségünket, a szervezetünkbe kerülő mérgező anyagokkal. Kedvezőtlen mellékhatása többek között a rendszeres krákogás, köhögés, amely rontja a medencefenék izmainak állapotát, és enyhe vizeletvesztéssel járhat. A dohányzás abbahagyásával csökkenthetjük a köhögés okozta vizeletcsepegés mértékét és gyakoriságát.
  • A túl feszes öltözet (szoros nadrág, alsónemű), nem csupán a külső nemi szervek, hanem a vizelet visszatartási képességünkért felelős gátizmok vérkeringését is korlátozhatja. Viseljen kényelmes, rugalmas alsó ruházatot! Nadrágvásárlásnál, például arra is figyeljen, hogy a kiválasztott ruhanemű szorítja-e ülő helyzetben.
  • A nehéz fizikai munka, a divatos erőgépek, az ugrálós aerobic, a túlzott sportolás a medencefenék izomzatát károsan megterhelheti. A vizelettartási panaszokkal élők válasszák a jógát, az alakformáló tornát, a pilates órákat és a gyaloglást. A medencefenékizmok erősítéséhez mindenkinek ajánlott a rendszeres gátizomtorna.
Stressz (enyhe) inkontinencia – Csupán néhány csepp vizelet örül, pl. köhögéskor, tüsszentéskor. Nincs köze a stresszhez (idegeskedéshez), a kifejezés itt nyomás értelemben használatos. A stressz inkontinencia kezelhető legjobban gáti tornával. Számos speciális, támogatott gyógyászati segédeszköz létezik (pl. betétek), melyek segítségével „láthatatlanná tehető” a probléma.
Késztetéses (urge) inkontinencia – Gyakori, akaratlan késztetéses, parancsoló vizelés inger. Hólyag túlműködésről van szó, ami nem mindig jár vizeletvesztéssel.
Túlfolyásos inkontinencia – A hólyag nem tud kiürülni és a kapacitása feletti vizelet távozik cseppekben. Gyakori prosztata betegeknél.
Súlyos inkontinencia – Már fekvő helyzetben is elcsöpög a vizelet, illetve a beteg egyáltalán nem tudja kontrollálni a vizelet és széklet ürítését. Ezek a betegek nagyrészt hospitalizálva (kórházakban, idős otthonokban élnek) vannak.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top