Egészség

Mit árul el a nyelved az egészségedről?

Szemügyre veszed az arcod. A bőröd, a fogaid, a szemed – de vajon megnézed-e a nyelvedet? Tapasztalsz-e bármi rendelleneset? Tudd meg, mit árul el a nyelv az egészségedről!

Domborzati térkép

Mit látsz? Vörös, gyulladt (majdnem felsebesedett, hámló) területek váltakoznak fehéres-szürkés, kicsit duzzadt részekkel, az egész olyan, akár egy domborzati térkép.
Mit jelent? Ez a vitaminban szegény étkezés klasszikus tünete. Általában hosszú antibiotikumos kúra után jelentkezik, amit nem kísértél vitamin-tartalmú és tejerjesztő táplálékkiegészítőkkel.
Mit tegyél? Húsz napon át fogyassz komplex B-vitamint (B6, B12, B3, B5, B2) szirupként vagy más kiszerelésben, kísérd folsav-tabletta szedésével, hiszen ez nagyon értékes a bőr, a haj és a nyálkahártya számára.

Mit árul el a nyelved az egészségedről?

Felrepedt nyelv

Mit látsz? Ha reggel kellemetlen ízű a szád, sőt rossz a leheleted, akkor valószínűleg apró repedéseket láthatsz a nyelveden, de legalábbis középen és a széleken. Ezekben megülnek az egészen kicsi ételmaradékok, erjedni kezdenek a szájban, és ettől lesz kellemetlen a leheleted.
Mit jelent? A- és B2-vitamin-hiányra utal.
Mit tegyél? Mindennap dörzsöld le a nyelvedet nyelvkaparóval, valamint gondoskodj a vitamin-pótlásról. A nyelvkaparó gumifogacskáinak segítségével ki lehet vakargatni az étel-maradékokat és az ízlelőszemölcsök között megbúvó baktériumokat.

Nagyon száraz

Mit látsz? Ha a nyelved érdes és száraz reggel (annyira, hogy be kell nyálaznod), akkor ez az első jele a kiszáradásnak.
Mit jelent? Tipikus tünete a magas láznak, a hányásnak, a vérhasnak, amikor elfelejtesz eleget inni, hogy pótold a folyadékveszteséget, amit a betegség okoz. Magas láz esetén a „száraz száj” gyakori érzése akkor alakul ki, amikor a szervezet nem jut hozzá a bőr és a nyálkahártyák vízanyagcseréjéhez elengedhetetlenül szükséges napi két liter folyadékhoz.
Mit tegyél? Napi két liter folyadék – mindennap!

Ha afta jelenik meg…

Mit árul el a nyelved az egészségedről?Mit látsz? Alig valamit, de a fájdalom már elviselhetetlen. Ha jobban megfigyeled, égő hólyagocskákat vehetsz észre, amelyek önállóan vagy szőlőfürtszerűen jelennek meg a nyálkahártyán, előbb-utóbb kifakadnak, majd fájdalmas fekély válik belőlük. Az afta a nyelv hegyén és szélén, a szájpadlás, az ajkak és a környező területek nyálkahártyáján keletkezik.
Mit jelent? Az okot nem ismerjük, de azt tudjuk, hogy a rendszeresen ismétlődő, aftás szájnyálkahártya-gyulladás gyakran a lisztérzékenység (cöliákia) tünete. A gluténintoleranciát megfelelő vérvizsgálattal ki lehet mutatni. Másik lehetséges ok a vírusfertőzés.
Mit tegyél? Öblítsd gyakran a szádat aloe vera alapú szájvízzel: ez finom védőbevonatot képez majd a seben. A hialuronsav-alapú készítmények is kiválóak, mert újraépítik a fedőhámot. Ha az orvos vírusfertőzésre gyanakszik, tíz napra antivírusgélt ír fel, ezzel kell ecsetelni a kis sebeket.

Ha fehér a nyelved

Mit látsz? Mintha az egész nyelvet fehér lepedék borítaná. Valójában sok hópehelyszerű kandidafolt szóródik szét a nyelven.
Mit jelent? Általában a Candida albicans a bűnös a szájüreg gombás elfertőződésében. Gyakori gyerekeknél, de felnőttek körében is sokszor előfordul, és égő fájdalmat okoz (főleg olyan ételek fogyasztásakor, mint például a citrom, az ecet).
Mit tegyél? Ha csak egy-egy területen van folt, ott elég a helyi kezelés gombaölő gyógyszerekkel: szájgél, szájvíz formájában vagy fülpiszkálóval felvitt anyagokkal. Ha kiterjedtebb a fertőzés, akkor érdemes általános kezelést alkalmazni, mindig szájon át adható gombaellenes gyógyszerekkel.

Ékszer a nyelvben?

Az Archives of Neurology (ideg-gyógyászati folyóirat) hasábjain közölt egyik legfrissebb tanulmány szerint a nyelvpiercing tályogot okozhat az ínyen, a szájüregben, és ha nem kezeljük, akkor további területeket is megfertőzhet. Legsúlyosabb kockázata pedig az, hogy szívbetegségeket, sőt egyenesen agyi tályogokat, fertőzéseket okozhat. A legjobb tanács, amit a piercing-viselőknek adhatunk, hogy vegyék ki!

Szürke és lepedékes

Mit látsz? Hamuszürke és sűrű lepedék a nyelven.
Mit jelent? A szervezet gyomor- és bél-
rendellenességeit jelzi, aminek valószínűleg a kimerültség az oka.
Hogyan kezelik? Diétával állítják helyre a gyomor egyensúlyát, ebben az időszakban nem ajánlják a túl fűszeres ételeket, az alkoholt, kávét, cigarettát. Jó sok vizet kell inni, és segít a joghurt, hogy rendbe tegye a bélflórát. Szóba jöhetnek immunerősítő készítmények is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top