Egészség

A skizofrénia gyógyítható?

A terhesség alatti megfertőződés a skizofrénia egyik legnagyobb kockázati tényezője. Tartós gyógyszeres kezeléssel helyreállítható az agyi rendellenesség…

Ina Weiner, a Tel-Aviv Egyetem  pszichológiaprofesszora munkatársaival karöltve kezdett kutatásba. Olyan megoldást kerestek, amellyel nyomon követhették a betegségek kialakulást, még mielőtt a tünetek megjelennek. Mivel a terhesség alatt összeszedett megfertőződés a skizofrénia egyik legnagyobb kockázati tényezője, a szakemberek a kísérletben vemhes patkányok szervezetébe juttattak olyan vírusutánzatot, amely a fertőzött állapotot produkálta. Így a születésük és serdülésük során még normális utódoknál – hasonlóan az emberekhez – felnőve skizofréniaszerű tünetek jelentkeztek.
Miután a „skizo” patkányok agykamráinak és hippokampuszának abnormális kifejlődését fedezték fel, a skizofrénia kezelésében elterjedt készítményekkel kezelték őket. A terápia hatására a kamrák és a hippokampusz is normális méretű lett. Tehát tartós gyógyszeres kezeléssel képesek helyreállítani az agyi rendellenességet.

A skizofrénia gyógyítható?

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top