Egészség

Vigyázz a fogyasztószerekkel: döbbenetes tények!

Egy német kutatás szerint az interneten kínált táplálékkiegészítők jó része doppingszereket is tartalmaz.

A kölni sportfőiskola biokémiai intézetének munkatársai egy nemzetközi kutatás keretében13 országból származó étrendkiegészítőket vetettek alá vizsgálatnak. A termékek közel 15 százaléka anabolikus szteroidokat tartalmazott, amelyet természetesen nem tüntettek fel a csomagoláson.

A kutatók rámutattak arra, hogy ilyenkor valószínűleg a tabletták szennyeződéséről lehet szó: ez azonban ugyanolyan egészségkárosító, mintha szándékosan „dúsítanák” doppingszerekkel az étrendkiegészítőket, ráadásul sportolóknál pozitív doppingtesztekhez is vezethetnek.

Vigyázz a fogyasztószerekkel: doppingszert is tartalmazhatnak!

 

Különösen az internetről rendelt fogyasztószereket találták veszélyesnek: ezek egy részében a szúrópróbaszerű vizsgálatoknál olyan anyag, a sibutramin jelenlétét is kimutatták, amely növelheti a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, ezért az Európai Unióban már kivonták a forgalomból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top