Egészség

A gyerekek folyadékpótlása

A rekkenő hőségben nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. A gyerekekre külön figyelmet fordítsunk, nehogy kiszáradjanak!

A gyerekek hajlamosabbak a kiszáradásra, ezért fontos, hogy figyeljünk rájuk és biztosítsuk a folyadékpótlásukat. A szükségleteik nagyobbak, testfelszínük arányosan nagyobb, mint a felnőtteké, ezért több vizet veszítenek a bőrükön keresztül. A vízfelvételük gyakran elégtelen, mert nem gondolnak az ivásra, még akkor sem, amikor szomjasak.

Elsősorban ásványvízzel/forrásvízzel kínáljuk őket és ne csak akkor adjunk folyadékot nekik, amikor azt maguktól kérik. A víz a legjobb szomjoltó, és bár ők az ízesített üdítőitalokat részesítik előnyben, fogyasztásuk túlzott kalóriabevitelhez vezet, azonkívül a szomjat sem oltják.

Elég vizet isznak?

A gyerekek folyadékpótlásaA tanulmányok azt mutatják, hogy a legtöbb gyermek nem iszik elég ásványvizet/forrásvizet. Különösen igaz ez az iskolában, óvodában, mert a játék és tanulás mellett ilyen „semmiségre” nincs is idejük. Ezért nagyon fontos, hogy a nevelők és a szülők figyeljenek és kínálják a gyermeket folyadékkal. Manapság az iskolák többségébe kérik is a tanítónénik, hogy a gyermek vigyen magával folyadékot, amelyet az órák közötti szünetekben fogyaszt el.

A sportoló gyermekeknél különösen oda kell figyelni, hogy pótolják a mozgás során az izzadtsággal elveszített folyadékot. Ahhoz, hogy megfelelően működjön a gyermek szervezete helyre kell billenteni az egész napos vízvesztést: megfelelő mennyiségű élelmiszert és italt kell, hogy elfogyasszanak. A naponta elveszített mennyiségnek egyenlőnek kell lennie a bevitt folyadékmennyiséggel.

Nem lehet elég korán kezdeni

Alapvető fontosságú, hogy a gyermek elsajátítsa a megfelelő viselkedési formát fiatal korától kezdve, azáltal, hogy iszik vizet otthon, az iskolában és bármikor, amikor a szülő nincs vele. A napi vízbevitel ital formájában, függ a gyerek életkorától, a nemétől:

2-3 éves kor között: 0,9l
4-8 éves kor között: 1,1 l
9-13 éves kor között: 1,3 l lányoknál, 1,5l fiúknál
14 évesnél idősebb: 1,4l lányoknál, 1,8l fiúknál

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top