Egészség

Szúr az oldalad? Így kerüld el!

Edzés, különösen futás közben gyakran előfordul, hogy kellemetlenül szúrni kezd az oldalad. Ha viszont odafigyelsz, elkerülheted ezt a gondot.

Ez a kellemetlen szúró érzés tulajdonképpen nem más, mint a rekeszizom görcse. Eredetileg a rekeszizom lefelé mozdul, amikor belélegzel, és a tüdő kitágul, majd felfelé húzódik, amikor kilélegzel. A futással járó ütődés azonban néha akkor is lefelé tolja a rekeszizmot, amikor annak felfelé kellene húzódnia, ettől az görcsbe rándul, és máris jön a szúró érzés.

De van egy jó hírünk: megszüntetheted a problémát, ha odafigyelsz néhány dologra.

Szúr az oldalad? Így kerüld el!Lélegezz mélyeket: ha kapkodod a levegőt, a rekeszizmod nem nyomódik lefele, így a hozzá csatlakozó szalagoknak nem lesz alkalmuk ellazulni.

Ne egyél sokat: edzés előtt 3 órával már ne terheld agyon a gyomrod. Ha éhes vagy, válassz egy könnyű fogást, például egy szendvicset, vagy egy banánt egy órával a sportolás előtt. A folyadékfogyasztást viszont ne hanyagold!

Ne erőltesd: néha egyszerűen azért kezd szúrni az oldalad, mert túl sokat akarsz, és túlterheled magad. Lassíts, ügyelj a fokozatosságra!

Nyújtózkodj! A rekeszizom nyújtása is fontos, nem csak a vádlié! Nyújtózkodj naponta egyszer az ég felé, 20-30 másodpercig.

Dörzsöld meg: ha mégis szúrni kezdett az oldalad, masszírozd egy kicsit a fájós területet, és közben hajolj kicsit előre. Hagyd abba a mozgást, amíg megszűnik a görcs, és később is kapcsolj lassabb ütemre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top