Egészség

A sport növeli a jó koleszterin szintjét

A kitartást igénylő sportok a legújabb kutatások szerint akár 10 százalékkal is képesek növelni a vérben a "jó" koleszterin szintjét. Akár napi 30 perc futás vagy kerékpározás is segíthet.

A sport növeli a jó koleszterin szintjétA „rossz”, LDL koleszterin magas, és a „jó”, HDL koleszterin alacsony szintje komolyan fenyegeti az egészséget. Legismertebb következményei a szív- és érrendszeri betegségek amelyek sok ember haláláért felelősek.

A “jó”, más néven a HDL koleszterin  azonban kifejezetten védi a szívet és az ereket, így hasznos, ha a szintje viszonylag magas a vérben. Német kutatásokból kiderül, hogy a rendszeres mozgás, például napi 30 perc kocogás vagy kerékpározás képes ennek a koleszterintípusnak a szintjét akár 10 százalékkal is emelni.

A mozgás ezen kívül jó hatással van a vérnyomásra, rugalmasan tartja az erek falát, így több fronton is véd a szív- és érrendszeri betegségektől. Ráadásul növeli a sejtek inzulinérzékenységét, így a kettes típusú, időskori cukorbetegség kialakulását is segíthet megelőzni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top