Egészség

Hajszálon múlik

Divat a mezoterápia, immár a hajgyógyászatban is. Vajon tényleg visszanyerhető ezzel a módszerrel a dús haj? Vagy csak felelőtlen ígéretekről van szó?

A mezoterápia nem új fogalom. A mód-szer majd százéves, de csak nagyjából két évtizede használják széles körben. A lényege, hogy a bőr mélyebb rétegeibe különféle hatóanyagokat injekcióznak. A technikát kezdetben izom- és ízületi fájdalmak kezelésére használták, majd mikor felfedezték, hogy a zsírszövetekbe ily módon bevitt zsírégető oldat hatására a kezelt szövet összezsugorodik, az eljárást alkalmazni kezdték a szépségklinikák. Ma világszerte több tízezer orvos használ mezoterápiát. Létezik már tű nélküli változat is, ilyenkor egyéb módszerrel – például elektromágneses hullámmal – juttatják be a szert a bőrbe. – A hajas fejbőr megújulása folyamatos – magyarázza dr. Kelemen Ottó általános és plasztikai sebész főorvos. – Hajhullásról akkor beszélhetünk, ha napi hetven-száz hajszálnál több hullik ki.

Hajszálon múlik

A mezoterápiás kezelés hatékonyságát nem a hajritkulás mértéke, hanem a hajhullás oka határozza meg: ezért mindig az orvosi vizsgálat az első lépés a kezelésben. Ha a kiváltó ok – például belgyógyászati betegség (mint a vashiány) – megszüntethető és gyógyítható, akkor a haj növekedése és sűrűsége helyre fog állni. A mezoterápia mindig kiegészítő kezelés, amely az okok keresésével kezdődik.

A körkörös, illetve diffúz (hajas fejbőr teljes egészét érintő) hajhullás kezelésében hatékony, de a férfias típusú hajhullás esetén, amelyet hormonális hatások és öröklött tulajdonságok okoznak, eredménytelen. Hatástalan minden másféle eredetű, de végleges hajhullással járó betegségben is. Ilyen esetekben csak hajátültetéssel pótolható a hajveszteség. Az elpusztult hajhagymákat tehát nem kelti életre a mezoterápia, hiába kecsegtetnek ezzel egyes szalonok. Szebb, egészségesebb, fényesebb, gyorsabban növő hajunk azonban lehet tőle: hatékony az erősen igénybe vett haj megújításában, a fejbőr táplálásában.

Hajszálon múlik

A szakértő szerint a tűvel végzett mezoterápia eredményesebb, az oldatokat ezzel az eljárással ugyanis közvetlenül oda lehet juttatni, ahonnan a szőrszálak növekedése kiindul. Ilyen kezelést azonban lehetőleg mezoterápiában jártas szakorvos, bőrgyógyász-kozmetológus vagy plasztikai sebész végezzen, ha pedig mégis kozmetikai szalont választunk, akkor a feltételek feleljenek meg a szakmai szabályoknak, és győződjünk meg arról, hogy rendelkeznek-e ÁNTSZ-engedéllyel. A kezelés megkezdése előtt pedig részletes szóbeli és írásbeli tájékoztatást kell kapni a szükséges kezelésekről, a várható terápiás eredményről és a lehetséges szövődményekről is!

Egy kezelés átlagos ára: 10 000-15 000 Ft.
Kúraszerűen alkalmazzák, négy-hat alkalommal, hetente.
A terápia során speciális vitamin- és hatóanyag-komplexumot (B-vitamin-komplex, aminosavak, cink és egyebek) juttatnak mikro-injekciózással a hajas fejbőrbe – ez alkalmanként fél órát vesz igénybe, az eljárás nem teljesen fájdalommentes, de elviselhető (van, ahol érzéstelenítést, illetve tű nélküli technikát is alkalmaznak).

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top