Egészség

Gyógyító erdők

Az erdők és más természetes, zöld környezetek csökkentik a stresszt, javítják a kedélyállapotot, csökkentik a dühöt, illetve az agresszivitást és fokozzák az általános boldogság érzését.

Dr. Eeva Karjalainen, a finn erdőkutató intézet szakértője szerint sokan ellazulunk és jól érezzük magunkat a természetben, de csak kevesen tudják, hogy a természet gyógyító hatását tudományos bizonyítékok is alátámasztják.

Gyógyító erdők

Az erdők és más természetes, zöld környezetek csökkentik a stresszt, javítják a kedélyállapotot, csökkentik a dühöt, illetve az agresszivitást és fokozzák az általános boldogság érzését. Az erdei séta ezen kívül az immunrendszerünket is erősíti azáltal, hogy növeli a ráksejteket elpusztító természetes ölősejtek aktivitását és számát.

Számos tanulmány kimutatta, hogy stresszes illetve nagy koncentrációt igénylő helyzetek után az emberek jobban regenerálódnak természetes, mint városias környezetben. A természet lágy ölén gyorsabban csökken a vérnyomás, a pulzusszám, az izomfeszültség és a stresszhormonok száma. A zöld környezetben a depresszió, a düh és az agresszivitás is csökken, a gyerekekben pedig enyhülnek a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar tünetei, amikor a természetben játszanak.

Gyógyító erdők

A mentális és érzelmi jólét mellett a leggyakoribb vényköteles gyógyszerek több mint a fele tartalmaz a természetből származó összetevőket: a petefészek- és az emlőrák ellen alkalmazott Taxolt például a tiszafából nyerik, a fogszuvasodás elleni Xylitolt pedig fakéregből vonják ki.

Dr. Karjalainen vezeti majd a 2010-es IUFRO Erdészeti Világkongresszus az erdők egészségügyi előnyeiről szóló ülését Szöulban. A szakértő szerint a zöld területek megóvása óriási jelentőséggel bír az emberek stresszmentesítésében és az egészségmegőrzésben. Pénzügyi előnnyel is jár, mivel javítja az emberek munkaképességét, és csökkenti az egészségügyi kiadásokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top