Egészség

Fáj a fejed? Derítsd ki mi áll a hátterében!

Tompán szúr, halántékon lüktet, hasogat, vagy a fejed tetején nyilall? Nem tudod, mit tegyél? Pedig legtöbbször egyszerűen megelőzhető a fejfájás kialakulása…

A fejfájás mögött gyakran teljesen hétköznapi okok húzódnak meg, amelyek kis odafigyeléssel elkerülhetők lennének. Fejünkben ugyanis rengeteg idegvégződés van, melyek azonnal reagálnak a külvilág eseményeire. Például nem mindegy, hogy hogyan táplálkozunk, mennyit alszunk, vagy milyen stresszes az életünk.

Derítsd ki az okát!

Amikor fáj a fejünk, többnyire a legkézenfekvőbb megoldást választjuk, vagyis a gyógyszer után nyúlunk. Pedig érdemes lenne egy pillanatra elgondolkodni, hogy vajon mitől van. Ha megtaláljuk a kialakulás okát, legközelebb már nem is lesz szükség a pirulára.

Fáj a fejed? Derítsd ki mi áll a hátterében!

Néhány tipp, hogy kerüld el!

Néhány dolog betartásával elkerülheted a fejfájás kialakulását:

  1. Ha elég folyadékot juttatunk a szervezetünkbe – napi minimum 1,5 litert –, elkerülhetjük, hogy a vérünk besűrűsödjön, vagyis a szívre és az erekre háruljon a teher. A nagy melegben fokozottan figyeljünk a folyadékbevitelre, fogyasszunk ásványvizet/forrásvizet – így nem csak a fejfájást, de a fáradékonyságot is elfelejthetjük és hidratáltak is maradunk.
  2. A pihenésre is hagyjunk időt: a kialvatlanság és a fáradtság szintén idézhet elő fejfájást.
  3. Az étkezésről se feledkezzünk meg: az étkezések kihagyása nem csak fejfájást, de émelygést és szédülést is okozhat. Arra sem árt figyelni, hogy mit eszünk: néhány élelmiszer (pl. a vörösbor, marhahús, érett sajtok) érzékenyeknél komoly migrénes tüneteket okozhat. Heves, visszatérő fejfájás esetén forduljunk orvoshoz. Léteznek már fejfájás ambulanciák is, ahol szintén kérhetünk szakorvosi segítséget.
  4. Fontos, hogy ne erőltessük a szemünket rossz fényviszonyok mellett, és mozgó járművön ne olvassunk.
  5. A fejfájáshoz lelki tényezők is vezethetnek: kerüljük például a stresszt, ha ez nem megoldható, igyekezzünk minél többször kikapcsolni.
  6. Időnként nem árt a vérnyomást sem ellenőrizni, mert a magas vérnyomásúaknál gyakoribb a tarkótájon jelentkező fájdalom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top