Egészség

Előzd meg a trombózist!

Ha hajlamos vagy a trombózisra, légy óvatos a fogamzásgátló tablettákkal, de veszélyfaktor a tartós fekvés, a túlsúly és a nagyfokú visszeresség is...

Mélyvénás trombózisról akkor beszélünk, ha leginkább az alsó végtag úgynevezett mélyvénás rendszerének valamely ágában vérrög (trombus) képződik. Előfordulhat, hogy a vérrög egy része leszakad, a vérárammal továbbsodródik egészen a tüdő ereibe, ahol egy nála kisebb érszakaszhoz érve megakad és elzárja azt – ez a tüdőembólia. A vénás trombózis megelőzésének lehetőségeiről dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical angiológusa beszélt.

Veszélyes vérrögök

Trombózis-hajlam esetén óvatosan a fogamzásgátlókkal!A vénás trombus kialakulásában különböző tényezők játszanak szerepet, mint például az érfal sérülése, a véráramlás meglassulása vagy a véralvadás fokozódása. Gyakorlati szempontból ezek a tényezők lehetnek veleszületettek illetve szerzettek. Előbbiekre példa a Leiden faktor mutációja, vagy bizonyos fehérjék hiánya. Szerzett faktornak számítanak a különböző csonttörések, izomsérülések, műtétek, a fogamzásgátló tabletták- vagy női hormonpótló tabletták szedése, a terhesség, az idős kor, a tartós fekvés, a tumoros megbetegedések, a túlsúly és a nagyfokú visszeresség. Igazán jelentőssé akkor válik a trombózis kialakulásának veszélye, amikor ezek a tényezők együttesen fordulnak elő, például fogamzásgátló tabletta szedése mellett valaki dohányzik, vagy egy tengerentúli repülőúton vesz részt és mindehhez esetleg családi trombózishajlam is társul. Léteznek kiküszöbölhető kockázati tényezők, illetve olyan életvezetés, mellyel a mélyvénás trombózis kialakulásának esélye csökkenthető.
Trombózis nem csak a mélyvénákban, hanem a látható, úgynevezett felületes vénákban is kialakulhat. Ez sokkal kevésbé veszélyes, mint a mélyvénás rendszer elzáródása, mert tüdőembóliával csak abban az esetben társulhat, ha a trombus a combhajlatig felkúszva beterjed a mélyvénás rendszerbe. Felületes véna gyulladás esetén, a vénák csíkszerűen kötegessé, pirossá és igen fájdalmassá válnak, a mélyvénás trombózisra inkább a lábszár vagy a láb duzzanata, feszülése, fájdalma jellemző.

A megelőzés rajtunk is múlik

Mélyvénás trombózis bárkiben előfordulhat, de a felsorolt hajlamosító tényezők hiányában ritka, éppen ezért ha bizonyos állapotok fennállnak, meg tudjuk tenni a megelőzést szolgáló lépéseket. A megelőzés számos esetben a szakemberek feladata például a traumákhoz, műtétekhez, betegségekhez kapcsolódóan, vannak azonban olyan lépések, amiket bárki megtehet a vénás trombózis elkerülésére.
– Először is nézzünk utána, hogy előfordult-e már családunkban ez a betegség. Amennyiben igen, akkor az ösztrogéntartalmú fogamzásgátló tabletta szedése előtt beszéljünk a nőgyógyásszal, angiológussal. Előfordulhat, hogy további vizsgálatok válnak szükségessé az örökletes hajlam tisztázására, vagy a visszerek állapota miatt az ösztrogéntartalmú tabletták szedése ellenjavallttá válik.

  • Fogamzásgátló tabletta szedése esetén kerüljük a dohányzást.
  • A kezeletlen visszeresség, a túlsúly jelentősen fokozza a vénagyulladás lehetőségét, ezek ellen is fel kell lépni.
  • 4-5 órát meghaladó repülőút, vagy szárazföldi utazás esetén javasolt a kompressziós zokni viselése, illetve az óránkénti járkálás, lábtorna. A gyakori tévedéssel szemben az acetilsalicilsav tartalmú tabletták ilyenkor nem védenek a vénás trombózis ellen, erre szükség esetén a heparintartalmú, bőr alá adott injekciók szolgálnak.

A visszértágulatok kialakulása hosszas folyamat, a korán elindított kezelés, megelőzés számtalan későbbi problémától óvhat meg minket, így nemcsak a trombózistól, hanem a vénás fekélytől is. A vénás torna, a kompressziós harisnya viselése, a melegvizes fürdők kerülése, a rendszeres úszás és a megfelelő testmozgás mind a megelőzést szolgálják.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top