Egészség

Legyőzöm a fóbiámat!

Megmagyarázhatatlan félelem a póktól. Tisztaságmánia. Folytonos elégedetlenkedés a tükör előtt. De vajon mitől válnak az apró ijedelmek szorongássá, hogyan lesz egy szokásból fóbia? És a legfontosabb: hogyan lehet leküzdeni a félelmeket?

Ki ne látott volna olyan gyereket, aki azonnal bömbölni kezd, amint meglátja a fehér köpenyes orvost? Teljesen mindegy, hogy az orvos kezében injekciós tű vagy éppen jégkrém van, ugyanis egyetlen dolog számít: a fehér köpeny. Ettől retteg a gyerek, hiszen tudattalanul is emlékszik az ezzel járó rossz élményekre. Hasonlóan alakulnak ki a fóbiák felnőttkorban is, csak akkor már nem a fehér köpeny az ijesztő, hanem a tömeg, egy rovar vagy éppen az, hogy fel kell szállni a buszra. A félelmek, szorongások azonban feloldhatók, de persze csak úgy, ha képesek vagyunk szembenézni a szorongás tárgyával, és szakember segítségével feltárjuk a tünet mögött zajló lelki folyamatokat. Ehhez nyújt segítséget összeállításunk.

NAGYON FÉLEK A ROVAROKTÓL

Legyőzöm a fóbiámat!Kicsik és ártalmatlanok, te mégis valami rettenetes szörnyetegnek látsz minden csúszó-mászó vagy repülő állatkát, és kiráz a hideg, ha zümmögést vagy apró szárnyak csapkodását hallod. Olykor elég, ha csak eszedbe jut egy pók, máris úgy érzed, hogy rajtad mászik. Éppen emiatt nem szeretsz kimenni a szabadba, az erdőtől pedig egyenesen rettegsz. Ez aztán odáig fajulhat, hogy a négy fal között sem érzed magad biztonságban, és a rovarokat lesed. Persze a szorongás egy rossz emlékű rovarcsípéshez is kapcsolódhat.

Mit jelent?
A rovarokkal kapcsolatos félelmeket már az emberszabásúaknál is megfigyelték, még azoknál az egyedeknél is, amelyek biztosan nem találkozhattak ezekkel az állatokkal. A stockholmi Karolinska Institutet kutatásai szerint ez a fóbia az evolúció következménye: az évezredek során szemünk megtanulta, hogy a másodperc törtrésze alatt azonosítson mindent, ami kicsi és fenyegetésként közelít felénk. Még mielőtt tudatosulna, az agy vészjelet bocsát ki. Aki különösen érzékeny, az rettegésként éli meg ezt. Érdekes, hogy a pókiszony például nem attól függ, hogy mennyire veszélyes az állat, sokan a mérges csípésű hatalmas szőrös póktól kevésbé iszonyodnak, mint az ártalmatlan, de hosszú lábú kaszáspóktól.

Így tudod legyőzni
A kezelés egyik módja, hogy szembenézel a félelmeddel, önerőből leküzdöd az iszonyodat. Olvasgass rovarokról szóló könyvet: ha félsz, nyugodtan becsukhatod. Amikor már megszokod a képeket, olvass el minden adatot ezekről az állatkákról. Vagy próbáld elővenni a legkellemetlenebb fantáziaképeidet: naponta kétszer-háromszor képzeld azt, hogy feléd repül egy méhraj, vagy megtámadnak a szúnyogok. A fantáziajátékok nem árthatnak neked, viszont segítenek a félelem legyőzésében. Azonban mélyebb folyamatok, például a korai anya-gyerek kapcsolat krízise is meghúzódhat a fóbia mögött. Fel kell tenned a kérdést: milyen a viszonyom az anyámhoz? Megéltem már olyat, hogy „lesből támad”? „Behálóz és megfojt?” Anyámhoz kötődő érzéseimbe a csodálat mellett vegyül egy kis félelem, akár irtózat? Ha a kérdések egyikére is igen a válasz, akkor célszerű szakemberrel feltárni a pókfóbia mögött húzódó ambivalens érzéseket. Sokszor előfordul, hogy a fóbiás félelem nem szűnik meg, hanem másik alakul ki helyette, ezért különösen fontos, hogy szakember segítségével bogozzuk ki a szálakat.

Egerek és kígyók
Általában a rovarok vezetik az állatoktól való félelem toplistáját, rögtön utánuk az egerek és a kígyók. E félelmeknek szintén lehet evolúciós eredete, de attól sem tekinthetünk el, milyen pszichológiai folyamatok húzódnak meg a háttérben. Aki a kígyóktól fél, valójában talán az újdonságoktól irtózik tudat alatt (nem akarja levedleni bőrét), vagy a szextől retteg. Az egerektől való félelmed mögött túlságosan vad vagy ösztönösnek tartott ismerőseid állhatnak.

NEM BÍROM A KOSZT

Legyőzöm a fóbiámat!Lakásodban nincsenek porcicák: mert számodra nagyon fontos a tisztaság. A patikatisztaság. Állandóan kezet mosol, többször zuhanyozol naponta, mégsem vagy elégedett az eredménnyel, és indulsz újra kezet mosni… Nem fogod meg a kilincseket, egyenesen irtózol a mások által is megfogdosott tárgyaktól, a nyilvános vécék környékét is messze elkerülöd. A legfontosabb dolog az életedben a rend.

Mit jelent?
Leonardo Di Caprio remekelt az Aviátor című filmben, a legemlékezetesebbek a görcsös tisztaságmániát megjelenítő részek voltak, a végtelen kézmosások, a rettegés attól, hogy meg kell fognia a kilincset. A kézmosástünetre ismerhetünk Pilátusnál is, amikor „mossa kezeit” Jézus elítélése után. A pszichoanalitikus irányzat szerint viszont a piszokfóbia a saját magunk beszennyezésétől és a megalkuvástól való félelmet rejtheti. A folyton mosakodó ember úgy érzi, ezt csak a víz és a szappan űzheti el, ezért válik a dolog kényszeressé. A tisztaságmánia hátterében rendszerint valamilyen mélyen elnyomott szorongás (lelkiismeret-furdalás, bűntudat, megfelelni akarás) és agresszió áll. Utalhat arra, hogy a fóbiás nem tudja megvalósítani a lelkében a rendet és a harmóniát, ezért próbálja inkább maga körül megteremteni. A koszfóbia nagyon gyakori, sokszor jelez szexuális problémát annál, aki így akarja lemosni magáról a bűnt. Van, aki tisztaság- és rendmániáját az otthonára vetíti ki, ez leginkább az érzelmi biztonság ingatagságára utal. Gyakori az is, hogy amikor valaki egy rend- és tisztaságmániás lakásában rendetlenséget csinál, akár már azzal is, hogy arrébb helyez egy tárgyat, amelynek a mániás számára pontos helye volt – majd hatalmas letolást kap ezért. Ennek oka valójában nem a rendetlenség, hanem kettejük kapcsolatának rendezetlensége. A rendmániásnál a belső biztonságérzetet a külső rend adja, és ha ez felborul – rendetlenség lesz –, a belső rend is felborul.

Így tudod legyőzni
Válassz valamilyen ellenrítust! Amikor kezet mosol, határozd meg előre, ötször megmosod, és abbahagyod. Így te állapítod meg a játékszabályokat, és uralkodsz a rögeszméken (nem pedig fordítva). Ha viszont a lakás tisztaságának és rendjének megszállottja vagy, rakj rendet, ahogy szoktál, de mielőtt elmennél hazulról, hagyj egy kis területet rendetlenül vagy nem egészen tisztán. Ahogy múlnak a napok, és amint egyre magabiztosabbnak érzed magad, fokozatosan növeld a „piszkos” területeket. Ez a kis rendetlenség valósággal forradalmasítja az otthoni környezetről alkotott felfogást, amely szerint minél tisztább a lakás, annál inkább ilyen állapotban kell tartani. Próbáld ki a képzettársítás technikáját is! Hunyd be a szemed, és képzeld magad elé a piszkot és a rendetlenséget, de valamilyen üdítő képpel, például a nyugodt tengerrel társítva.

Mi zajlik a lélekben?
Akinek mániája a tisztaság, az gyakran a tökéletesség, az időbeosztás tiszteletének megszállottja is: a tökéletes harmóniát megbontó legapróbb részletet sem viseli el. Nem bírja ki, hogy ne igazítsa meg a képeket a falon, és rohamot kap, ha az íróasztalon valami nincs a helyén. Amikor valaki már nem tud egyedül úrrá lenni a mániáján, külső segítségre van szüksége, hogy kiderüljön, mi lehet a koszfóbia hátterében. Esetleg a folytonos mosakodással egy régi erőszak emlékétől próbál megszabadulni? Vajon az állandó rendrakás mögött nem egyfajta lelki rendetlenség áll? Amíg nem tisztáztuk az érzelmi hátteret, addig nehéz úrrá lenni a fóbián.

CSÚNYA VAGYOK

Legyőzöm a fóbiámat!Ha megtehetnéd, kiradíroznád arcvonásaidat vagy tested formáit, hogy vágyaid szerint állítsd össze újra, mivel semmi nem tetszik abból, amit a tükörben látsz. Vigasztalatlanul csúnyának látod magad, és folyton a nem létező tökéletességet hajszolod. A ráncfeltöltőktől, a botoxtól és egyéb kozmetikai kezelésektől való függés csapdájába eshetsz, pedig valójában nem is erre van szükséged.

Mit jelent?
A legkisebb (vélt vagy valós) testi hiba elviselhetetlenségének érzése egyre gyakoribb rögeszme, diszmorfo-fóbiának hívják. Számos irodalmi példa is van erre, gondolj csak Quasimodóra, Cyranóra, az Operaház fantomjára vagy Gregor Samsára, Kafka féreggé változott hősére. Ezek a „torz” alakok elrejtették testi hibáikat, és eltávolodtak a környezetüktől, mert szentül hitték, hogy csúnyák. Féltek attól, hogy mások előtt nevetségessé válnak, s nem fogadják el őket az emberek. Ez a fóbia a magánytól való félelmet testesíti meg, a serdülők esetében azonban a diszmorfofóbia gyakran a felnövéstől való félelmet jelzi, valamint az attól való rettegést, hogy a felnőttek világába lépve elveszítheti az élete feletti irányítást.

Így tudod legyőzni
Állj naponta háromszor a tükör elé (például mielőtt találkoznál valakivel, munkába indulás előtt vagy a vásárlás előtt), és jegyezd fel hibáidat. A papírt, amelyre hibáidat írtad, zárd borítékba. Ha megtetted, indulj el nyugodtan, és viselkedj úgy, mint aki tudatában van annak, hogy szép. Hidd el, ha ezt sugárzod, mások is észre fogják venni. Jó megoldás még, ha adsz valamilyen nevet annak a testrészednek, amellyel nem vagy kibékülve, és bánj vele úgy, mintha képzeletbeli barátnőd volna. Ha feszült vagy, kérdezd meg tőle, mi szeretne lenni, vagy mit tenne, hogy mások is elfogadják. Fontos azzal is tisztában lenni, hogy a belülről fakadó elégedetlenséget nem lehet plasztikai műtétekkel megszüntetni. A testet reálisan kell felmérni, ebben pedig sokat segíthet a csoportterápia, ahol hasonszőrűekkel találkozhatsz.

Ha rögeszméd a súlyod
A fogyókúra-mánia a mai kor egyik legkomolyabb problémája, egyre inkább szaporodik az anorexiások száma, már a fiúk körében is. Hátterében sokszor az állandó tökéletességre való törekvés rejlik, tipikus, hogy a jól tanuló, jól teljesítő fiatalok kezdenek el őrülten diétázni, és úgy érzik, minden szinten uralniuk kell életüket. Ezt úgy bizonyítják, hogy ellenőrzésük alatt tartják testüket, kilóikat, fogyókúrájukat. A megoldást a szakember adja, aki feltárja, hogy milyen érzelmi problémák rejtőznek az állandó diéta mögött.

 

Hova fordulhatsz?
A Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológiai Ambulanciáján fóbiások kognitív terápiájával foglalkoznak. Egyéni terápiát magán-rendelőkben folytatnak. Bedestan Pszichológiai és Szexológiai Tanácsadó www.bedestan.hu

Anorexiával a Tömő utca 25–29.-ben foglalkoznak. A téma egyik legnevesebb szakértője dr. Túri Ferenc pszichiáter, bejelentkezés: 06-1-210-2930/51750.

Fóbiás betegekkel Kiri Edit klinikai pszichológus foglalkozik, bejelentkezés: 06-70-234-9401.

 

Legyőzöm a fóbiámat!A cikkünk a Nők Lapja Egészség augusztusi számában jelent meg.

A magazin legfrissebb számának tartalmából:

  • Mitől alszunk jobban?
  • Zsírok – barát vagy ellenség?
  • Stroke: három órán múlik
  • Tízórai, uzsonna – 12 egészséges tipp

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top