Egészség

Erősítsd az immunrendszered!

Érdekes módon pusztán két olyan emlős létezik a Földön, amely saját szervezetén belül nem képes előállítani a C-vitamint: a tengerimalac és az ember.

Ezt a vízben oldódó vitamint – amely oxigén, fény, hő és fémionok hatására hamar elbomlik – elsőként Szent-Györgyi Albert állította elő tiszta formában, méghozzá a paprikából. Így számunkra egyértelmű, hogy a legtöbb C-vitamin nem a citromban, hanem a paprikában keresendő.

Se túl sok, se túl kevés

Az immunrendszer őre: C-vitaminA C-vitaminnal nem szabad viccelni, sem a túl sok, sem a túl kevés nem előnyös. Ha ebből a vitaminból szervezetünk hiányt szenved, testünk védekező képessége jelentősen leromlik: az immunrendszer legyengül, és a fertőzésekkel szemben védtelenekké válunk. A C-vitamin hiányának legsúlyosabb állapota maga a skorbut, amikor emésztési zavarok lépnek fel, elsorvad az íny, meglazulnak a fogak és szárazzá válik a bőr. Ha a szervezet túl sokáig nem kap elegendő C-vitamint, annak olyan komoly következményi lehetnek, mint a keringési problémák – például érelmeszesedés és szívroham – vagy a rákos megbetegedések. Mivel a C-vitamin vízben oldódik, ezért túladagolni gyakorlatilag nem tudjuk. A megfigyelések szerint azonban ha valaki hosszú ideig naponta több mint 1000 mg-ot juttat a szervezetébe, annak bizony lehetnek káros következményei, mint a vesehomok és a vesekő; de nem pusztán a vesében, a C-vitamin akár a szövetekben is lerakódhat kristályok formájában.

Ha a C-vitamint kellő mennyiségben juttatjuk a szervezetünkbe, jótékony hatásait, melyek közül szinte mindegyik ugyanannyira fontos, sokáig élvezhetjük. Ha egy betegségre különösen hajlamosak vagyunk, még inkább lényeges, hogy ne szenvedjünk hiányt e vitaminból. A C-vitamin csökkenti az embólia és a szívroham esélyét, mert hatására mérséklődik a vénákban előforduló vérrögök kialakulásának kockázata. Segít abban, hogy felszívódjon a kalcium (amely a fogak, a csontok egészségéért felel), erősíti az izomszövetet és felvértezi az immunrendszert, amelynek például azt köszönhetjük, hogy enyhül és lerövidül a nátha. Mivel csökkenti a vérben lévő hisztamin mennyiségét, így allergiások számára is kitűnő, de a fáradékonyság ellen is sikerrel veszi fel a harcot. A C-vitamin antioxidáns hatású, így segít a daganatos megbetegedések létrejöttének megakadályozásában. Ha valaki dohányos, akkor különösen fontos, hogy mindennap legyen elegendő C-vitamin a szervezetében, hiszen a nikotin miatt a test többet használ fel ebből a vitaminból, mint egy nemdohányzó szervezete.

Mennyit és hogyan?

Jó tudni, hogy szervezetünknek naponta minimum 45-80 mg C-vitaminra van szüksége, amelyet sokféle módon biztosíthatunk számára. Az ún. természetes út, ha sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Érdemes minél több paprikát, zöld zöldséget (mint a brokkoli, petrezselyem, káposztafélék és a kelbimbó), karalábét, karfiolt, málnát, epret, csipkebogyót, narancsot, kivit és citromot enni. Kevesen tudják, hogy a zöldségek és gyümölcsök mellett a máj is remek C-vitamin-forrás.

 

Forrás: A 2testőr bemutatja – Sztárok titkai – A szakértő tippjei
További 50 gyógynövény jótékony tulajdonsága és 50 ismert ember életmódtippjei a könyvben.

Így védd a szervezeted a káros    hatásoktól!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top