Egészség

A testékszerek károsak az egészségre?

Gyakori jelenségről van szó. 2008-ban, Amerikában a 18-25 évesek 36%-a viselt valamilyen testékszert, s ez hazánkban is egyre nő. De milyen egészségügyi problémákat okozhat?

A kérdés megválaszolásában Dr. Ujvári Attila, szülész-nőgyógyász szakorvos  volt segítségünkre.

Dr. Ujvári Attila, szülész-nőgyógyász szakorvos
Dr. Ujvári Attila
szülész-nőgyógyász szakorvos

A testékszerekkel kapcsolatos egészségügyi problémák két csoportra oszthatók: a behelyezés körüli gondokra és a későbbi következményekre.
Legjelentősebb a gyulladás, fertőződés. 45%-os fertőzési arány is lehetséges (11-24% újabb tanulmányok szerint), gyakran a saját testen normálisan is előforduló kórokozók hatolnak be a mélyebb rétegekbe, onnan akár a vérkeringésbe. Az orbánc a behelyezés pontjától a bőr rétegeiben terjedő bakteriális gyulladás.

A szájban elhelyezett ékszerek a nyelv duzzadása (gyulladás, allergia, vérömleny képződés), vagy a behelyezett ékszer szétesése és légútba jutása által okozhatnak légzési nehezítettséget, akár fulladást is.

A piercingekkel kapcsolatban leírt gyulladásos betegségek talán legelborzasztóbb, bár igen ritka formái a Paraphymosis és a Fournier-üszkösödés. Az első állapotnál a péniszbe helyezett ékszer hatására duzzadó makk megakadályozza a hátrahúzott fityma visszahúzását, így nem jut vér a makkba annak elhalását előidézve. A Fournier-üszkösödés a „húsevő baktérium” által okozott, (főként férfi) nemi szervek körüli, drámai, életet is veszélyeztető gyulladás. Mindkét esemény azonnali sürgősségi betegellátást igényel.

A szájban szétesett ékszer nemcsak a légcsőben, hanem a tápcsatornában is okozhat sérüléseket, elzáródásokat, de akár akadálytalanul át is haladhat a beleken.
Alattomos, szintén életet veszélyeztető állapot a vérmérgezés és a szívbelhártya gyulladás. Ez utóbbi az ismert szívbillentyű eltérések, műbillentyű jelent hajlamosító tényezőt, de egészséges embereknél is előfordulhat. Ezek is azonnali orvosi ellátást igényelnek. A behelyezéskor, illetve nem sokkal az után okozhat problémát a fém (főként nikkel) allergia, illetve a kontakt dermatitisnek nevezett állapot. Itt nem kórokozó, hanem a saját immunrendszer állít elő csúnya, gyulladásos bőrelváltozást.

A testékszerek károsak az egészségre?

 

Mivel a testékszerek megbontják a bőr harmonikus kontúrját (éppen ezzel vonva magukra a figyelmet), a beakadásból adódó másodlagos sérülések sem ritkák. Az ilyen sérülések helye leggyakrabban a köldök (40%), melyet a fül (35%), orr (12%), nyelv, szemöldök, nemi szervek (8%), és mellbimbó (5%) követ.
Hosszabb távon arra hajlamos egyéneknél keloid, egy komoly torzító bőrhegesedés alakulhat ki. Azoknál van erre nagyobb esély, akiknél a korábbi műtéti területek, esetleg a korábbi bőrsérülések helye számottevően megvastagodott. Az egészségügyben jelentkező, piercinget viselő embereknél a fertőző májgyulladás és a HIV/AIDS betegség fokozott kockázatával számolunk.

Szülészet-, nőgyógyászati és anesztéziai problémák

Maguk a professzionális piercingelők sem javasolják várandósoknak vagy szoptatósoknak az új piercing behelyezését.

  • Mellbimbó: mellgyulladás, tejcsorgás, tejcsatorna sérülés, szoptatáskor is bent hagyott piercing gyermek fulladásának kockáztatása (gyógyult, megbízható bimbó piercinggel a Leche liga nem ellenjavallja a szoptatást, de nehezítheti a folyamatot), a mellbimbó fertőződése, torzulása, tuberculosis/TBC fertőzés.
    A testékszerek károsak az egészségre?
  • Köldök: terhességben zavaróvá válhat, fertőzésforrás, szülés során eltávolítandó, különösen császármetszés esetén. Laparoscopos behatolásnál szintén eltávolítandó az akadályozás és a fertőzés miatt.
  • Nemiszervek: együttlét során elszakíthatja a gumi óvszert. Szülés során komolyabb sérülésekhez vezethet.
  • Száj körüli piercing: nyelvből vérzés, fertőzés, az intubatio akadályozása, kiesés esetén fulladás. Íz érzés megváltozása, fogak sérülése.
    A testékszerek károsak az egészségre?

Hivatalos piercing behelyezők társasága javaslatai:

  • Napi 2x szappannal, vízzel, vagy hígított sóoldattal való megmosás.
  • Alkoholmentes szájfertőtlenítős öblögetés.
  • Behelyezés után hideg folyadék vagy jégmorzsalék szopogatása a duzzanat visszaszorítására.
  • Alkohol, hidrogénperoxid és Betadine (külföldön Hibiclens, Bactine) nem javasolt a piercingelt terület tisztán tartására.
  • Rendszeresen figyelemmel követni a www.safepiercing.org tanácsait.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top