Egészség

Figyelj a jelekre!

A mellben lévő fájdalmas vagy fájdalmatlan csomócskák mindig figyelmet érdemelnek. Így végezd az önvizsgálatot!

Nőiességünk szimbóluma, testünk büszke éke. Számtalanszor foglalták versbe, vitték rajongón festővászonra, filmszalagra – legtöbbször nyilvánvalóan a férfinem képviselői. Érthető, hogy a legnehezebb elfogadni, feldolgozni, ha mellünk a kor előrehaladtával, sérüléssel vagy valamilyen betegséggel összefüggésben átalakuláson megy át. Mi tagadás, sok energiát fektetünk egy-egy előnyös fehérnemű, fürdőruha vagy dekoltázsunkat kiemelő ruhadarab beszerzésébe; de ennél sokkal fontosabb, hogy a mindennapok rutinjává váljon saját mellünk alapos megismerése, és időben felfedezzük a változásokat.

Érzékeny mellek

Ami elsőre is feltűnik, hogy még a két mell sem egyforma; alakra, méretre is mutatkozhat eltérés. A túlnyomórészt zsírszövetből, mirigyállományból, támasztó vázszalagokból álló szervünk egyénenként, életszakaszonként is különböző, sőt nagysága, érzékenysége még a havi cikluson belül is változik. Valószínű, hogy számodra is ismerős a menstruációt megelőző héten jelentkező mellfájdalom; még a hason fekvés és a ruhával való érintkezés is kellemetlenséget okozhat. Az egyik leggyakoribb panaszt a mell tömött, csomós tapintású, a ciklustól függő – vagy ritkábban attól független – elváltozása, a masztopátia okozza. A hormonális eredetű, jóindulatú eltérés kötőszöveti tömörüléseket, apróbb cisztákat is tartalmazhat. A cseresznye-, mogyoróméretű (1-1,5 cm átmérőjű) göbökre jellemző, hogy alapjukon elmozdíthatók; ez az egyik fontos jegy, mely különböztetheti a rosszindulatú elváltozásoktól.

Figyelj a jelekre!

Intő jelek!

A masztopátiás csomókon kívül számos más kóros eltérés is kialakulhat a mellben. Ezek egy része veszélytelen, könnyen gyógyítható, de lehet rosszindulatú megbetegedés is. Éppen ezért fontos, hogy észrevedd a legkisebb szokatlan jelet is, és halogatás nélkül fordulj a nőgyógyászodhoz. (Az évenként szokásos nőgyógyászati vizsgálatba bele kell tartoznia mindkét mell tapintásos vizsgálatának!)

Figyelj, ha…

  • csomót, göböt, keményedést tapintasz a mellben vagy a hónaljban,
  • a mell formája megváltozik,
  • a mellbimbó váladékozik,
  • a mellbimbó tartósan behúzódik, viszket vagy fájdalmas,
  • a mell bőre elszíneződik, redőzötté válik,
  • fájdalmat, érzékenységet tapasztalsz.

 

Amit havonta meg kell tenni: önvizsgálat!

A mell a menstruációt követő napokban tapintható át a legkönnyebben, ezért ilyenkor vizsgáld át alaposan, még a környékét, a hónaljárkot és a kulcscsont fölött a nyakadat is! (Akiknek elmaradt a menzeszük, minden hónapban ugyanazon a napon tegyék!)

  1. Állj a tükör elé, és csípőre tett, majd a fej fölé emelt karral nézd meg szemből, majd mindkét oldalról, nem látsz-e valamilyen külső változást a melleiden.
  2. Egyik karodat hagyd felemelve, majd a másikkal összezárt ujjakkal, kívülről befelé haladva, körkörös mozdulatokkal tapintsd végig.
    Figyelj a jelekre!
    Figyelj a jelekre!
  3. A kart felemelve, majd a test mellé engedve vizsgáld át a mell és a hónalj közötti területet is.
  4. A mellbimbót enyhén összenyomva figyeld meg, nem tapasztalsz-e váladékozást. Ismételd meg a vizsgálatot a másik mellel is.
    Figyelj a jelekre!
    Figyelj a jelekre!
  5. Végezd el a vizsgálatot fekve is oly módon,  hogy közben párnával támasztod meg a fejedet. Az egyik karodat behajlítva helyezd a fejed fölé, a másik kezed kinyújtott ujjaival körkörösen tapintsd át a melledet. Ismételd meg az ellentétes oldalon is.
    Figyelj a jelekre!
Segítő eszközök
A közelmúltban került forgalomba két új, otthoni mellvizsgálatot segítő eszköz.
A Liv aid egy ásványi olajjal töltött párna (5200 Ft), amelynek segítségével könnyebb észrevenni a kisebb elváltozásokat is.
A Breastlight (36 400 Ft) pedig egy vörös fényt kibocsátó mell-lámpa, ami képes átvilágítani
a mell szövetét.
Kaphatók patikákban és webáruházakban.

 

Szaktanácsadó: Dr. Szabó Éva, radiológus főorvos
Dr. Szabó Éva
radiológus főorvos

Milyen szűrésekre mehetek?
Harmincnégy éves vagyok, a mellem sokszor fáj, mirigyes. Nyugtalan vagyok, szeretném ellenőriztetni, nincs-e benne valamilyen kóros elváltozás. Elég az ultrahangos vizsgálat, vagy mammográfia szükséges?
B. Beáta, Zalaegerszeg

Az ultrahangvizsgálat általában a mammográfián talált elváltozások további tisztázására szolgál. Az olyan harmincöt évesnél fiatalabb nőknél azonban, akik még nem szültek, a fizikai vizsgálat után elsőként az ultrahangvizsgálatot végezzük el, mert az emlő mirigyállományának és zsírszövetének aránya nem teszi lehetővé, hogy jó felbontású, jól elemezhető mammográfiás felvétel készülhessen.
Az úgynevezett dús, denz szerkezetű emlők esetében az ultrahang érzékenyebb módszer. A mammográfia lágy röntgensugárral végzett emlővizsgálat, mellyel a legapróbb elváltozás is pontosan kimutatható, amikor a mirigyállomány kezd visszahúzódni, sorvadni.
Ezt az állapotot negyvenes éveink táján érjük el. Jelenleg Magyarországon a 45 és 65 év közötti korosztálynak kétévente jár a szűrés, de panasz esetén a szűrőkörön kívül esők háziorvosi, nőgyógyászati beutalóval jelentkezhetnek emlővizsgálatra.

 

Szaktanácsadó: Dr. Kovács Attila, szülész-nőgyógyász főorvos
Dr. Kovács Attila
szülész-nőgyógyász főorvos

Váladékozás a mellbimbóból
Fürdés után vettem észre, hogy a mellemből váladék szivárog. Néhány nap után újra megismétlődött. Kell ezzel foglalkoznom?
K. Gyuláné, Budapest

A jelenség szoptató nőknél természetes, de még a szoptatás abbahagyása után is jó darabig előfordulhat minimális váladékozás. Azonban a váladék megjelenése gyakran előfordul másoknál is. Fontos megfigyelni, hogy csak az egyik vagy mindkét mellből, egy vagy több járatból ürül-e, és milyen jellegű, színű a folyadék.
A tejszerű váladékozást galaktorreának nevezzük. Oka legtöbbször az, hogy több prolaktinhormont termel az agyalapi mirigy.
Ilyenkor a legfontosabb, hogy tisztázzuk, nem tumor okozza-e ezt. Lehet gyógyszer mellékhatása, állhat a háttérben krónikus veseelégtelenség, májcirrózis, gerincvelő-bántalom, policisztás ovárium szindróma is. Sárgás-zöldes váladékozást okozhat emlőgyulladás, a véres váladékozás rosszindulatú daganat jele lehet. Az a legvalószínűbb, hogy hormonális ok húzódik a tünete mögött, de az egyéb lehetőségek kizárása érdekében feltétlenül fel kell keresnie a nőgyógyászát.



A cikkünk a Nők Lapja Egészség októberi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Étrend, hogy ne legyél beteg
  • Rák: ki dönt a kezelésről?
  • Moziterápia. Gyógyítanak a filmek, próbáld ki!
  • Jönnek, mennek a frontok, védd ki őket!

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top