Egészség

Előzd meg a rákot sütőtökkel!

Bár a halloweenen már túl vagyunk és a töklámpásokat is mindenki beszedte, a sütőtöknek egészen januárig szezonja van. Készíts tápláló és egészséges ételeket receptjeink segítségével!

A sütőtök nevében hordozza legelterjedtebb elkészítési módját, és mindamellett, hogy egy hideg téli estén nagyon ízletes, igen egészséges és tápláló is. A sütőtök a második világháború után egyfajta népeledelnek számított Magyarországon, valószínűleg ezért is veszített egy időben a varázsából. Mostanában azonban ismét reneszánszát éli: szeptembertől már megtalálható a piacok standjain, és egészen januárig bátran vásárolhatunk belőle. És miért ajánlott a fogyasztása? Borbényi Erikát, a Napsugár Életház orvosát és életmódtanácsadóját kérdeztük.

„A sütőtök nagyon sokféle problémára nyújthat megoldást. Serkenti a máj működését, így kitűnő máj- és vesebetegségek esetén, remek hashajtó és béltisztító, ezért a böjtölés és méregtelenítő kúrák során is érdemes alkalmazni. Magas A-, B-, C- és E-vitamin-tartalmának köszönhetően az egyik legjobb megoldás az immunrendszer erősítésére. A legjobb ellenszere a megfázásos megbetegedéseknek, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatása is van” – mondta Borbényi Erika.

Előzd meg a rákot sütőtökkel!

A sütőtöknek rengeteg felhasználási módja ismert az italtól a köreten keresztül a levesig: sós és édes ételek egyaránt készülhetnek belőle. A megfelelő tök kiválasztása nagyon egyszerű: csak olyat szabad választani, aminek a héja teljesen ép, ez garantálja a belső értékeket is. A szüretelés után hűvös helyen nagyon sokáig eláll, azonban a szeletelést követően ajánlott inkább pépként lefagyasztani. Most bemutatunk néhány egyszerű, egészséges és finom receptet, hogy te is megmelengethesd a lelked a hideg téli napokon.

Sütőtöklé almával

Hozzávalók: 1 közepes sütőtök, 1 egész citrom, 2 közepes alma, 1 lédús narancs, 1 grapefruit, méz
Mosd meg és vágd ketté a tököt, magvait távolítsd el, majd kockázd fel és tedd főzővízbe. Közben vágd fel az alaposan megmosott almát, és amikor a tök elkezd puhulni, add hozzá az almát és így főzd tovább, amíg minden meg nem puhul. Ha elkészült, egyszerűen turmixold össze, és a péphez öntsd hozzá a kifacsart citrom, narancs és grapefruit levét, és ha szükséges, édesítsd mézzel.

Sütőtökleves pirított tökmaggal
Hozzávalók: kb. 1 db közepes sütőtök, 1 szál sárgarépa, 1 kisebb zeller, 1 közepes burgonya, 1 fej vöröshagyma, hántolt tökmag, só, bors
A zöldségeket pucold és mosd meg, majd kockázd fel. Egy főzőedénybe téve tegyél hozzájuk annyi vizet, amennyi éppen ellepi, majd add hozzá a fűszereket, és főzd, amíg teljesen megpuhul. Miután egy kicsit lehűlt, turmixold össze, és kész is az ízletes krémleves. A tökmagot egy serpenyőben pirítsd meg, és tálaláskor szórd a levesbe.

Rendhagyó recept a töklámpás elkészítéséhez

Hozzávalók: egy szimpatikus tök; filctoll; kés; kanál; teamécses
Rajzoljunk arcot a tökre, majd húzzuk meg körbe a tök kalapját is, amit a faragás végén visszahelyezünk a tetejére, ezért mindenképpen őrizzük meg. Vágjuk ki a tök kalapját úgy, hogy a kezünk beférjen, mivel a belsejét ki kell kaparnunk egy kanállal. Végül vágjuk körbe a szemeket és a szájat is! A lámpás kifaragása után érdemes hajlakkal lefújni a remekművünket, hogy tartósabb legyen. Sötétedéskor tegyük a lámpást jól látható helyre, és a belsejébe helyezzünk égő mécsest.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top