Egészség

5 mítosz a nátháról

Ha náthás vagy, egyél húslevest! Tedd a szád elé a kezed, ha köhögsz! Ugye te is ezerszer hallottad már ezeket a jó tanácsokat? Megmutatjuk, vajon valóban érdemes-e megfogadni őket.

1. „Ne menj ki a hidegbe vizes hajjal!”

Az igazság: a náthát nem a hideg, hanem a vírusok okozzák.
Ezt a tényezőt különös előszeretettel vizsgálgatják a kutatók. Egy kísérlet résztvevőit két csoportra osztották: az egyik csoport tagjait egy ideig a hidegben tartották, a többiek pedig a meleg szobában ültek. Mindkét csoport tagjainak náthavírusokban bővelkedő oldatot juttattak az orrába, és hamarosan kiderült: a hidegben tartózkodók kicsivel sem voltak fogékonyabbak a betegségre, mint a meleg szobában üldögélők. A hidegtől a vérerek kitágulása miatt valóban elkezdhet folyni az orrod, de ettől nem leszel érzékenyebb a náthavírusokra.

5 mítosz a nátháról

2. „Ha náthás vagy, egyél sokat, ha lázas vagy, egyél kevesebbet.”

Az igazság: a mondás fele igaz.
Ha megfáztál, a tápláló ételek segítenek formába lendíteni az immunrendszeredet, hogy minél hamarabb leküzdd a betegséget. Ha viszont lázas vagy, az anyagcseréd felpörgetett üzemmódban működik, így sok energiára van szükséged. A lényeg: akármilyen tünetekkel küzdesz, fogyassz sok folyadékot, és egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, tápláló és egészséges ételeket.

3. „Ha náthás vagy, kerüld a tejtermékeket.”

Az igazság
: nem érdemes kerülni őket.
Sokan azt tanácsolják, hogy náthásan kerüljük a tejtermékek fogyasztását, mivel fokozzák a nyálkatermelést a szervezetben. A kutatások azonban arra utalnak, hogy ez csak valamiféle placebohatás lehet. Egy kísérletben ugyanis azok, akik tehéntejet ittak, több orrtünetről számoltak be, mint azok, akik szójatejet fogyasztottak. Akik viszont nem tudták, milyen tejet isznak éppen, azok épp ugyanannyi taknyos kellemetlenségről meséltek a kutatóknak.

5 mítosz a nátháról

4. „Egyél húslevest, az majd rendbe hoz!”

Az igazság
: ebben bizony van valami.
Egy amerikai kutatás vezetői arra jöttek rá, hogy a sok zöldséget tartalmazó húsleves képes csökkenteni a szervezetben azokat a gyulladásokat, amelyek a nátha kellemetlen tüneteiért, például az orrfolyásért vagy az orrdugulásért felelősek. Épp ezért tényleg érdemes bekanalazni egy nagy tányér finom csirkehúslevest.

5. „Tedd a szád elé a kezed, ha köhögsz!”

Az igazság
: így terjeszted csak igazán a vírusokat!
Ha köhögéskor vagy tüsszentéskor a szád elé teszed a kezed, vírusok ezrei vándorolnak a tenyeredbe. Ha ezután megfogod a kilincset, vagy a kapaszkodót a buszon, máris továbbadtad a betegséget. Ha köhögsz vagy tüsszentesz, inkább zsebkendőt tegyél a szád elé, de végső esetben a könyökhajlatodba tüsszenteni is jobb, mint a kezedbe.

5 mítosz a nátháról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top