Egészség

Figyelj a szemedre!

Komoly problémákat, akár a vakságot is megelőzheti az, aki cukorbetegként részt vesz rendszeres szemészeti ellenőrzéseken.

Az elváltozások ugyanis a beteg számára hosszú ideig tünetmentesek maradhatnak, és gyakran csak visszafordíthatatlan stádiumban kerül a cukorbeteg a szemészhez. A megelőzésre hívja fel a figyelmet dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész szakorvosa.   

A korai felismerés megmentheti a látást

Az Amerikai Egyesült Államokban a 24–72 éves lakosság körében a cukorbetegség a vakság első számú okozója – a Transitions Optical’s Healthy Sight Institute szerint. És bár ezt az anyagcsere-betegséget elsősorban belgyógyász, endokrinológus, esetleg gyermekorvos diagnosztizálja, gyakran a szemészeti vizsgálat mutatja ki a még tünetet nem okozó diabéteszt. Aki pedig már tud a cukorbetegségéről, annak mindenképpen el kell mennie a szemészorvoshoz is. Nagyon fontos a betegek megfelelő tájékoztatása, hiszen tisztában kell lenniük a rendszeres szakorvosi vizsgálat jelentőségével és a megfelelő szemvédelemmel. Az elővigyázatossággal megelőzhető a szemet érintő számos komplikáció.

– Mint a gyógyítás számos területén, a cukorbetegség okozta szemészeti problémák esetében is döntő jelentősége van a korai felismerésnek. A diabéteszes betegeknél ugyanis gyakrabban alakul ki zöld vagy szürke hályog, illetve a szemmozgató izmok bénulása. A szövődmények közül azonban a legsúlyosabb a diabéteszes retinopátia, ami a szem fényérzékelő idegszövetének, a retinának a betegsége. A kutatások szerint az 50 év feletti páciensek 23,5 százaléka érintett valamilyen szemészeti elváltozásban is – érzékelteti a probléma súlyosságát dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész szakorvosa.

Ami csak a szemfenékből látszik

A cukorbetegség szemészeti szövődményei napjainkban a betegek közel egyharmadánál lépnek fel, és minden tizedik cukorbetegnél súlyos látásromláshoz vezetnek. Sajnos a szövődmények sokáig tünetmentesek maradhatnak, éppen ezért van döntő jelentőségük a szemészeti szűrővizsgálatoknak.
A szemfenéki elváltozások egyik formája sem jár fájdalommal vagy külső, látható, érezhető gyulladással. A korai szakaszban a beteg látása teljesen normális lehet, csak szemfenék-vizsgálattal mutatható ki az elváltozás. A fájdalmatlan szemfenékvizsgálat során az orvos pupillatágításban egy speciális eszköz segítségével a szemfenékre irányítja a fényt, majd az onnan visszatükröződő kép alapján ítéli meg a szemfenék, illetve az erek állapotát. A szemfenéki erek állapota tájékoztatást ad a beteg egyéb szerveiben (szív, vese stb.) lévő erek állapotáról, és ez fontos információ a pácienst kezelő orvosnak.

A szükséges vizsgálatokat már a cukorbetegség diagnózisát követően ajánlott elvégeztetni. Ilyenkor a szakorvos minden részletre kiterjedő szűrést végez, s az eredmények függvényében határozza meg a kontroll időpontját. A vizsgálatokat általában évente, félévente, szükség szerint gyakrabban kell ismételni. Különösen fontos a cukorbeteg kismamák nyomon követése; számukra a fogantatás előtt, az első trimeszterben, illetve a szemészeti állapot súlyosságától függően 1-2 hetente ajánlott a vizsgálat elvégzése.  
 
A szemet védeni kell!

Az öröklött tényezőkön túl az érintettek fokozottan ki vannak téve a környezeti veszélyeknek is, különösen az ultraibolya sugárzásnak van nagy szerepe. A sugárzás a jó látásélességet veszélyezteti. Kancsalságot és szemfáradtságot is okozhat. Ahhoz, hogy megelőzhetőek legyenek a későbbi problémák és megőrizhető legyen a látásélesség, a cukorbetegeknek különösen ajánlott az UV-szűrős szemüvegek viselése. Optimális megoldást jelenthet, ha az érintettek úgynevezett adaptív, vagyis fényre sötétedő lencsével ellátott szemüveget készíttetnek, amely csökkenti a sugárzást és kiszűri a káros sugarakat.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top