Egészség

Az egészségre nevelés a szülő és a tanár feladata is

A diákok többsége a heti 2-3 testnevelés óra mellett maximum egy alkalommal mozog, a tanárok főképp a pénz és az idő hiányában látják az iskolai egészségnevelés hiányosságait – derült ki a Nestlé felméréséből.

Több mint 600 pedagógus és közel 4700 kisdiák válaszai alapján a Nestlé NUTRIKID Egészségnap pályázat a tudatos táplálkozás, a táplálkozás és mozgás közti egyensúly és a szülői bevonás erősítésére helyezi a hangsúlyt.

Több mint 600 tanár és közel 4700 kisdiák töltötte ki azt a kérdőívet, amelyet a Nestlé Hungária Kft. a Nestlé NUTRIKID Egészségnap pályázat kapcsán készített általános iskolai pedagógusok és 10-12 éves diákok körében. A felmérés az intézmények kínálta étkezési és sportolási lehetőségeket, valamint az egészséges életmóddal kapcsolatos programokat vizsgálta. A kutatásban három fő témakörben – táplálkozás, mozgás, egészséges életmód oktatása – feltett kérdésekre adtak választ a nebulók és oktatóik.

A felmérésben részt vevő diákok 40%-a naponta legalább háromszor az iskolában étkezik, és bár többen otthonról hozzák a tízórait és uzsonnát, sokuknak a zsebpénzből gazdálkodva kell kiválasztani a délelőtti és délutáni menüt. A helyes választás nem egyszerű, a megkérdezett iskolák büféinek 30%-ából hiányoznak a tejtermékek, gyümölcsöt pedig öt helyből három kínál.

Minden harmadik kisdiák a heti 2-3 testnevelés órán túl maximum egy alkalommal sportol bármit, pedig a pedagógusok válaszaiból kiderül, lenne többre lehetőségük: a hazai iskolák átlagosan háromnál több sportolási lehetőséget biztosítanak.

Egészségnevelés az iskolában

A megkérdezett pedagógusok szinte egybehangzóan állítják, hogy az egészséges életmódra nevelés legalább annyira a szülő feladata, mint a tanároké. A diákok válaszaiból azonban az derült ki, hogy csak 60%-uk érzi úgy, hogy a szüleitől is tanul erről. A legtöbb tanár a pénz és az idő hiányában látja az iskolai egészségnevelés hiányosságait, de 14%-uk szerint a megfelelő szakemberek is hiányoznak.
A felmérésben részt vevő iskolák 77%-ában van rendszeres foglalkozás egészséges életmód témában: általában osztályfőnöki vagy biológiaóra keretei közt; szakkört a témában a tanulók 34%-a látogathat.

A kérdőív eredményei alapján a Nestlé azokat a kihívásokat azonosította, melyek leginkább problémát okoznak a helyes táplálkozás és az egészséges életmód terén a hazai általános iskolákban. A vállalat e kihívások megoldására hirdet pályázatot a Nutrikid program keretében: a gyerekeknek – 2011. január 31-ig – egy egészségnap forgatókönyvét, valamint plakátját kell megtervezniük az alábbi témakörök egyikében:

  • Jelenítsd meg a tudatos táplálkozást!
  • Találd meg a helyes egyensúlyt a táplálkozás és a mozgás között!
  • Hozd el a szüleidet is!

A Nestlé képviselőjéből, dietetikusból, illetve pedagógusból álló zsűri azt a 4 Egészségnap tervet választja ki, melyek legötletesebben és egyben a lehetőségek leghatékonyabb kihasználásával adnak választ egy kihívásra a fentiek közül. A legjobb egészségnap tervek megvalósulását a Nestlé Hungária Kft. pénznyereménnyel támogatja, a győztes csapat rendezvényén pedig Béres Alexandra mozgatja meg a gyerekeket.

A 2003-ban indult Nutrikid program hiánypótló oktatóanyag, mely átfogóan járja körbe az egészséges táplálkozás témakörét, bevezetése óta a hazai általános iskolák 85%-ába jutott el.

Bővebb információ a programról és a pályázatról, valamint ötletbörze a legjobb gyakorlatokról: www.nutrikid.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top