Egészség

Szauna 1×1: hogyan izzadjunk?

Bár a kilóktól nem szabadít meg, a stressztől és a méreganyagoktól igen. Az is mellette szól, hogy kellemes kikapcsolódás testnek és léleknek egyaránt.

Miért jó az izzadás?

Pontokba szedtünk, miért is érdemes a forró gőzben időznöd legalább heti két alkalommal:

  • edzi a szívet és a keringési rendszert,
  • megnyugtatja az idegeket, oldja a stresszt,
  • segíti a méreganyagok (ólom, kadmium, cink, higany, koleszterin, nátrium) távozását a szervezetből,
  • a mesterséges láz serkenti az anyagcserét, fokozza a szervezet vérellátását,
  • erősíti az immunrendszert, ellenállóbbá teszi a szervezetet a fertőzésekkel szemben,
  • feszessé, bársonyossá varázsolja a bőrt,
  • ellazítja az izmokat, enyhíti az izomlázat.

A szaunázás 12 pontja

  1. Egy alapos zuhanyozással távolítsuk el a szennyeződéseket (parfüm, testápoló) bőrünkről, majd töröljük magunkat szárazra – így jobban fogunk izzadni.
  2. Terítsünk magunk alá egy fürdőlepedőt, ügyelve arra, hogy mindig ugyanazon az oldalán üljünk. Ha bőrünk nem érintkezik a paddal, kivédhetjük az esetleges fertőzéseket.
  3. Az ideális testhelyzet a vízszintes fekvés, ilyenkor ugyanis egész testünket azonos hőmérséklet éri. Ha erre nincs lehetőség, enyhén felhúzott lábakkal kucorodjunk a padra.
  4. Első alkalommal célszerű az alsók közül választani, itt ugyanis alacsonyabb a hőmérséklet. A felsőbb padokat hagyjuk meg a rutinos versenyzőknek.
  5. A kabinban egyhuzamban eltöltött idő semmiképp ne haladja meg a 15 percet, de az az általános szabály, hogy akkor hagyjuk abba, amikor már nem esik jól.
  6. Három körnél többet nem ajánlatos szaunázni, ha túlzottan megterheljük szervezetünket, a hatás fordítva sülhet el.
  7. Az utolsó percekben üljünk lógatott lábakkal, hogy szívünk visszaszokjon a függőleges testhelyzethez (ha hirtelen állunk föl, könnyen megszédülhetünk).
  8. Két izzadás között mindig hideg zuhannyal hűtsük le testünket. Az egyes testrészek hűtése fokozatosan közeledjen a szívhez: jobb láb, bal láb, jobb kéz, bal kéz, törzs, s végül a fejünk.
  9. Ha normális a vérnyomásunk és jó a vérkeringésünk, a zuhany után megmártózhatunk a hideg vizes medencében is, ellenkező esetben inkább ne próbálkozzunk ezzel a mutatvánnyal.
  10. Ha megszabadultunk a szaunában felvett hőtől, adjuk át magunkat a pihenésnek. Ennek legalább akkora jelentősége van, mint a melegben eltöltött időnek, ezért soha ne blicceljük el. Minden kör után relaxáljunk legalább negyedórát – ilyenkor nyugszik meg bőrünk, és párolog el róla a felesleges nedvesség.
  11. Az utolsó menet után zuhanyozzunk le alaposan és kenjünk be testünket ápoló krémekkel. A melegtől kitágult pórusok a vitaminokat is könnyebben felszívják – vegyünk fel a napirendre egy kényeztető arcpakolást is. Az elhalt hámsejteket is könnyebben eltávolíthatjuk ilyenkor – radírozáshoz használjunk durva felületű szivacsot vagy fürdőkesztyűt.
  12. Végül, de nem utolsósorban, pótoljuk az izzadás során elvesztett folyadékot, ásványi anyagokat – igyunk minél több gyümölcslevet vagy szénsavmentes ásványvizet.
Szauna 1x1: hogyan izzadjunk?

 

Az egészséges izzadás szabályai

  1. Ha tehetjük, fürdőruha nélkül szaunázzunk, a nejlon alatt ugyanis bőrünk nem tud egészségesen izzadni. Ha ez nem áll módunkban, csavarjunk magunkra egy fürdőlepedőt – az legalább magába szívja az izzadságot.
  2. Higiéniai okokból mindig viseljünk papucsot.
  3. Újságot, egyéb olvasnivalót ne vigyünk be magunkkal – nem túl egészséges a magas hőmérsékleten esetlegesen keletkező gőzöket belélegezni.
  4. Az aktuális pletykákat ne a fülkében vitassuk meg, és mobiltelefonunkat is felejtsük otthon.

Amikor tilos szaunázni!

  • Ha lázasak, influenzásak vagyunk,
  • babát várunk,
  • fertőző vagy gyulladásos betegségünk van,
  • asztmásak vagyunk,
  • magas a vérnyomásunk, keringési zavaraink vannak,
  • vese-, tüdő- vagy szívbetegek vagyunk,
  • visszér-problémáink vannak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top