Egészség

Egészséges az ünnep?

Az ünnepi hangulat és az azt megelőző készülődés a testünkre is hatással van. Nézzük meg, hogyan!

Arc
Arcunk kipirul, szánk mosolyra húzódik, szemünk könnybe lábad, javul a vérkeringés az agyban – mindez az ajándékoknak és az ünnepi hangulatnak köszönhető.

Torok
Nincs is ünnep fenyőfa nélkül. A benne lévő illóolajok tisztítják a légutakat, így segítik megelőzni a felső légúti megbetegedéseket. 

Gyomor
Egészséges az ünnep?Amellett, hogy a mértéktelen evés-ivás nem tesz jót a gyomornak, jó hír lehet, hogy a karácsonyi fűszerek többsége épp az emésztési panaszokat enyhíti. A gyömbéres és a fahéjas ételek a puffadásra kiválóak, a szegfűszeg és szerecsendió pedig kiváló a hasmenés és görcs okozta panaszokra.

Bőr
A karácsony a nagy zabálásokról szól, ilyenkor hajlamosak vagyunk zsíros ételeket is enni akkor is, ha egyébként nem szoktunk. A zsíros ételek azonban szárítják a bőrt. Tipp: az ünnepi vacsora előtt és után félórával igyál meg 3 dl vizet, és persze ne feledkezz meg a napi 2,5 liter folyadékbevitelről sem.

Erek
Ilyenkor az édesség is jobban csúszik, ráadásul sehol sem mondhatunk nemet a finomságokra. Valljuk meg, nincs is mámorítóbb, mint amikor egy pohár forró csokival vagy egy finom csokis desszerttel kényeztetjük magunkat, főleg ha az még egészséges is: a kakaóban és csokiban lévő flavonolok védik az érfalat és növelik a vér oxigénszállító képességét.

Sejtek
Kevesen tudják, de a koccintásra a legalkalmasabb időpont az este 8 óra. Ekkor termelődik ugyanis a legtöbb olyan enzim a szervezetünkben, amely képes az alkoholt lebontani. Persze mértéket nem árt tartani!

Immunrendszer
Bulizz a barátaiddal év végén! A tánc, a nevetés és a baráti beszélgetések erősítik az immunrendszert, ráadásul a boldogsághormon termelődése is segíti, hogy elkerüljenek bennünket a betegségek. Ha nem a tévé előtt töltöd az ünnepeket, hanem kimozdulsz és sétálsz egyet, nemcsak az immunrendszered lesz hálás, de elgémberedett tagjaid is meghálálják majd.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top