Egészség

Vigyázat, görcs!

Görcs állt a lábadba, a szomszédot gyomorgörcs bántja, a gyerekre pedig a lázgörcs leselkedik... Nézzük meg közelebbről e váratlan – és sajnos gyakran igen fájdalmas – állapotot!

A szervezet jelzései mindig egyértelműek, legfeljebb mi nem akarjuk észrevenni őket. Egy kis fájás itt, egy kis furcsaság ott – amíg nincs nagy baj, megpróbálunk átsiklani a problémán. Az így kapott haladék persze csak átmeneti, hiszen előbb-utóbb mindig kiderül, mi volt a szokatlan tünetek hátterében, mindenesetre a vélt választási lehetőségünk megvan, és eldönthetjük, foglalkozunk-e testünk üzeneteivel vagy sem.

Vigyázat, görcs!A görcs azonban más. Itt nincs haladék. Annyira fáj, hogy muszáj észrevenni, sőt azonnal tenni ellene. Jelezhet kisebb, átmeneti problémát, lehet komoly betegségek tünete, vagy éppen ijesztő, ám veszélytelen rém is. Egy biztos: a görcs figyelmet követel, és kap is.

Görcsök a hasban

A belső szervek falát alkotó simaizomzat görcsös összehúzódása meglepően erős fájdalomérzettel járhat. A kellemetlen tünetek lehetnek valamely szerv (vese, epe, vastagbél) megbetegedései: ekkor gyógyszeres kezeléssel, esetleg műtéttel garantált a gyógyulás. A másik lehetőség, hogy működési zavarról van szó, ezek azonban nehezebben behatárolhatók, így orvoslásuk is bonyolultabb. Többek között a gyomrot és a tápcsatorna egyéb szakaszait érintő stresszbetegségek is ebbe a kategóriába tartoznak.

Gyakran nehéz megállapítani, pontosan mi is fáj odabent, ezért a házi kísérletezés, öngyógyítás különösen veszélyes lehet, főleg ha első alkalommal jelentkezik a hasgörcs. A vakbélgyulladás például nagyon sokszor a jobb helyett a bal oldalon fáj – ha ez alapján csak legyintesz egyet, mondván, úgysem vakbél, reggelre elmúlik, komoly bajba sodorhatod magad. Gyerekekre különösen oda kell figyelni az ilyen tüneteknél, hiszen a kicsik még kevésbé tudják megfogalmazni, pontosan mit is éreznek a pocakban. A kivizsgálás tehát elkerülhetetlen. Később természetesen, ha már tisztázódott, mi a gond, és mód van az otthoni fájdalomcsillapításra, különböző görcsoldási technikákkal, megfelelő teákkal, esetleg görcsoldó gyógyszerekkel magad is orvosolhatod a bajt.

Izomgörcsök

Micsoda fájdalom, amikor úszás, futás vagy egyéb testmozgás közben egyszer csak begörcsöl egy izom a lábadban! Szinte lehetetlen ilyenkor tovább mozogni, csakis a görcsoldásra tudsz összpontosítani. Szerencsére a kellemetlenség csupán néhány percig tart, de például mély vízben nagy bajba is sodorhat (erről júliusi számunkban már olvashattál). A görcs múlását gyorsíthatod azzal, ha ritmikusan megfeszíted és ellazítod az izmot. A görcs jelentkezhet nyugalmi helyzetben is, vagy éppen éjjel, legszebb álmodban – ilyenkor óvatos nyújtással, enyhe dörzsöléssel oldhatod a feszítő érzést. Megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával sokat tehetsz a görcsök elkerüléséért.

Vigyázat, görcs!Az izomgörcsnek többféle oka lehet, a leggyakoribb a túlerőltetés, a hőség vagy éppen a hideg, a magnézium- vagy kalciumhiány. Különböző betegségek – például cukorbetegség, pajzsmirigy-túlműködés – tünete is lehet az éles izomfájdalom. Éppen ezért gyakori görcsök esetén érdemes tanácsot kérned a háziorvosodtól.
Fontos! Ha folyamatos, nem szűnő fájdalmat érzel az izom mély részén, vagy a lábad forró, dagadt, feltétlenül orvost kell hívnod – ez ugyanis nem izomgörcs, hanem komolyabb betegségek tünete lehet.

Epilepszia

A görcsök egyik különleges típusa az epilepsziában szenvedők görcsrohama. Különböző epilepsziás tünetegyüttesek léteznek, a köztudatban azonban az epilepsziás nagyrohammal kötik össze ezt a betegséget. A rángásokkal, eszméletvesztéssel, átmeneti légzésgörccsel járó nagyroham félelmetes látvány. Az esetek túlnyomó többségében azonban nem tart tovább néhány percnél az ijesztő vonaglás, és magától oldódik a görcs. A súlyos veszélyt – ugyanúgy, mint a lázgörcsnél – itt is a sérülés és az esetleges fulladás jelentheti. A görcsölő beteget ezért azonnal fektesd le a földre, vagy ha már magától elesett, hozd biztonságos helyzetbe, fordítsd az oldalára. Ha van kéznél párna vagy puha anyag, azt tedd a feje alá. Az akaratlanul mozgó végtagokat semmiképp se fogd le, és az epilepsziás személy szájába se tegyél semmit! Igyekezz megnyugtatni a többieket is, hogy a roham hamarosan múlik. A görcsök után a beteg nagy valószínűséggel nem tér még magához, hanem mély alváshoz hasonló állapotba jut, ami nagyjából fél óráig tarthat. Ebben az állapotában is stabil oldalfekvésben kell tartani, hogy semmi se zárhassa el a légutakat.

Lázgörcs

Ha kisgyereked van, talán már át is éltétek a lázgörcs pillanatait – a fennakadt szemekkel öntudatlanul rángatózó kicsi test óriási ijedséget okoz minden családban. Szerencsére ez a jelenség csak látszólag rémisztő, azonban alapjában véve ártalmatlan. Ez persze nem azt jelenti, hogy figyelmen kívül kell hagyni, de kellő lélekjelenléttel nagyobb gondok nélkül át lehet vészelni azt a pár másodpercet, amíg tart a görcs – a roham ugyanis legtöbbször nagyon rövid, egy perc sincs.

Sajnos a lázgörcsre nem lehet felkészülni, mert független a láz mértékétől. Van olyan gyerek, akinél a felmenő szakaszban jelentkezik, míg másoknál éppen a láz csillapodásakor. Egy-két éves korban kezdődnek a „veszélyeztetett” évek, és mire iskolába megy a lurkó, el is lehet felejteni az egészet. Megesik, hogy a családban előfordult már hasonló eset, ilyenkor valószínűleg genetikai háttere is van a fokozott görcskészségnek. Ritkán előfordul, hogy az epilepsziaszerű roham valóban az epilepszia tünete, éppen ezért az első lázgörcsről mindig tájékoztasd a gyermekorvosodat! Bár nem életveszélyes, szülői figyelemre mégis nagy szükség van.

Így előzd meg!

  • Az izomgörcsök elkerülése érdekében táplálkozz kiegyensúlyozottan!
  • Veséd védelmében fogyassz elegendő folyadékot!
  • Ügyelj a testsúlyodra – az epekő kialakulásában fontos tényező az elhízás!
  • Ismerj meg minél több stresszűző technikát! A gyomrod hálás lesz érte.
  • Gyerekeknél figyelj a lázra, időben csillapítsd a hőt!

Ha megtörtént a baj…

Teendők lázgörcs esetén:

  • Fektesd a gyereket az oldalára – ezzel megvéded a sérülésektől, és megakadályozod, hogy a szájából a garatba jusson a váladék! Adott esetben ez életmentő lehet!
  • Amint lehetséges, mérd meg a lázát, és csillapítsd is!

Hasgörcsök oldása:

  • A stressz által kiváltott gyomorgörcsnél segíthetnek a légzőgyakorlatok.
  • Epegörcs esetén jótékony lehet a meleg pakolás – de csakis akkor, ha az orvos már megállapította a baj mértékét, előrehaladott állapotú epehólyag-gyulladásnál ugyanis súlyosbodhatnak tőle a panaszok!

 

A cikkünk a Nők Lapja Egészség decemberi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Szilveszterig lefogyok?
  • Karácsony veszélyek nélkül
  • Élelmiszernek látszik, mi az?
  • 7 jel, ami csontritkulásra utal

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top