Egészség

Játssz a színekkel!

Talán mindannyiunk számára közismert tény, hogy a színek lelkünkre és testünkre is hatással vannak. Téged milyen színek vesznek körül?

A színpszichológia nem új keletű: az otthonunkban alkalmazott színeknek tehát megvan a jelentőségük. Egyáltalán nem mindegy, hogy a környezetünket uraló árnyalatok milyenek: vidámságot, melegséget, esetleg ridegséget vagy lehangoltságot sugallnak. A terekről már nem is beszélve: a sötét színek szűkítik, míg a világos színek tágítják a környezetet.
 
Ha éppen azt tervezed, hogy a lakásbelsőt megváltoztatod, megmutatjuk, hogy milyen színeket érdemes felhasználni!

Kék
A fiúgyerekek szobáját többnyire ilyenre mázoljuk. A vízre és az égre asszociálunk belőle, a hideg színek közé tartozik. Irodában is gyakran találkozunk ilyen belsővel, mert csökkenti a stresszt, nyugtató, frissítő, bizalomkeltő hatású és nem túl sötét változata tágítja a teret.

Ajánljuk: fürdőszobába és hálóba

Zöld
A zölddel nem lőhetünk mellé. A kékhez hasonlóan nyugtat, ezért orvosi szobákban és műtőkben is gyakran találkozunk vele. A természet színe álmatlanság ellen is jó.

Ajánljuk: hálószobába, gyerekszobába

Játssz a színekkel!

Piros
Vérpezsdítő, energikus szín, ritkán alkalmazzák, bár egyre jobban terjed. Emeli a pulzusszámot, magabiztosságot áraszt. Alkalmazásával a leghűvösebb helyiségek is melegséget sugároznak, azonban a pihenésre szolgáló helyiségekben izgágaságot okozhat.

Ajánljuk: nappaliba

Sárga
A gyerekszobában kedvelt szín, élénkítő és vidám. Ideális tanuláshoz. A narancssárga vágy- és étvágykeltő.

Ajánljuk: a narancsot a hálóba és konyhába, a citromsárgát a gyerekszobába 

Lila
A kislányok szobájában egyre inkább elterjedt levendulaszín fájdalomcsillapító hatású és a koncentrálásra is jó hatással van.

Ajánljuk: hálóba és gyerekszobába

Fehér
A fehéret egyre kevésbé használjuk házbelsőben, pedig feszültségoldó hatású. Túlzásba azonban ne essünk, mert a fehér hideg szín.

Ajánljuk: kamrákba, mellékhelyiségbe 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top