Egészség

Előzzük meg a szexuális fertőzéseket!

A mai napig vannak tabunak számító egészségügyi témák. Még a legjobb barátnőjének sem meséli el az ember az intim gondjait, pedig a hüvelyfolyás nagyon sok nőt érintő probléma.

A legfontosabb tudnivaló, hogy a normál hüvelyváladék színtelen, szagtalan és erősen savas. Van, akinek bővebben termelődik, mások kevésbé veszik észre a jelenlétét. Egyéni adottságainkon túl sok tényező befolyásolhatja a váladék mennyiségét, mint például az életkor, a lelkiállapot, vagy hogy a ciklus elején, közepén vagy végén járunk-e. Nem folyás a bővebb váladékozás akkor sem, ha történetesen estére foltot hagy a fehérneműn. Foglalkozni akkor kell vele, ha kellemetlen a szaga, ha viszket, csíp, vagy szex közben fájdalmat okoz.

Sosem jár egyedül

A kórosnak tekinthető folyás sosem magában jelentkezik, ezért ha arra gyanakodsz, hogy nincs rendben valami, első utad mindenképp a nőgyógyászhoz vezessen. Ő egyszerű kenetvétellel, laboratóriumi vizsgálat után tudja megállapítani, mi okozza a normálistól eltérő hüvelyi váladékozást. Ez azért nagyon fontos, mert a ki nem kezelt folyás krónikus gyulladást eredményezhet, és a fertőzés ráterjedhet a méhre, a petefészekre, idült kismedencei gyulladást és akár meddőséget is okozhat. Ha fény derül az okra, az orvos célzott kezelést alkalmaz. A kezelés gerincét a helyi hatású készítmények alkotják: krémek, kenőcsök, kúpok, hüvelytabletták. Az esetek egy részében azonban szájon át szedhető készítményeket, antibiotikumokat is felírhat.

Előzzük meg a szexuális fertőzéseket!

Százféle bacilus

Nézd meg alaposan!

• Minimális fehér folyás minden egyéb tünet nélkül a hüvely öntisztulási folyamatának része lehet.
• A zöld folyás bakteriális fertőzésre utal.
• A zöldessárga, habos, bűzös, bő folyás trichomonas-fertőzés jele lehet.
• A gennyes, sárgás vagy zöldes színű a gonorrhoea gyanúját kelti.
• Túrós állagú, fehéres folyást erős viszketéssel gomba okoz.
• A véres folyás hátterében súlyos betegség is állhat – ne halogasd a nőgyógyászati vizsgálatot!

A hüvely a végbél közelsége és a nemi életben betöltött szerepe miatt állandó baktérium- és gombahatásnak van kitéve. A testhőmérsékletű, nedves körülményeket biztosító, jó vérellátású nyálkahártyával bélelt hüvely kifejezetten ideális hely a baktériumok megtelepedésére. Egyébként a normál női hüvelyben több mint százféle mikroorganizmus fordul elő, melyek döntő többsége egészséges állapotban az úgynevezett laktobacilus. A laktobacilusok a hüvely falának sejtjeiben lévő glicogénből tejsavat állítanak elő, így biztosítják a hüvelyben a normál savas környezetet, ezt hívják Döderlein-flórának. A megváltozott hüvelyi viszonyok jellegzetes nőgyógyászati panaszokhoz vezetnek.

Helyre kell állítani

A nőgyógyászati rendelésen folyással, hüvelyi kellemetlenséggel jelentkező nők nagy részénél az alapvető probléma a normál savas hüvelyflóra megváltozásából, a védő laktobacilusok számának csökkenéséből származik. Ugyanakkor sajnos a hüvely savas közegének fenntartása vagy visszaállítása nem könnyű feladat. A következő lehetőségek jönnek szóba:
• tejsavtartalmú folyadékok hüvelyöblítésre
• tejsavas hüvelytabletták
• egyéb gyógynövénykészítmények, például Tantum Rosa, grépfrútmagolaj
• injekciók, például Gynevac-injekció.

Nem mindig fertőzés!

Folyást a fertőzésen, allergiás reakciókon kívül kémiai, mechanikai irritáció, idősebbeknél hormonhiány is okozhat. A hüvely nyálkahártyájának gyulladása is kiválthatja, amit okozhatnak illatosított betétek, mosószerek, fogamzásgátló habok, zselék, olykor még az óvszer is. A nem gyógyuló hüvelyi folyás a cukorbetegség első tünetei között szerepelhet, ezért a gondos orvos ilyen esetben mindig vércukorvizsgálatot javasol. A menstruáció is ideális környezetet teremt a baktériumok szaporodásához, amit a betét- vagy tamponhasználat tovább fokoz. Mivel a vér kimossa a hüvely normál savas flóráját, nyitva áll az út az elszaporodott baktériumok előtt.

Szex és fertőzés

Kezdjük a megelőzéssel!

A hüvelyfertőzések jó része megfelelő higiéniával megelőzhető. Kerüljük:
• a fertőtlenítő hatású szappanokat
• a szoros, műszálas bugyit
• az ülőfürdőt, a termálfürdőt, a meleg vizű strandokat
• antibiotikumkezelés után ajánlatos sok kefirt enni, ami segít visszaállítani szervezetünkben a tejsavtermelő baktériumok mennyiségét

A hüvelyi fertőzések egyik része terjedhet szexuális úton. Az úgynevezett pingpongfertőzés azt jelenti, hogy egymásnak adják-veszik a kórokozókat a partnerek. Ha laborvizsgálat igazolja, hogy szexuális úton terjedő fertőzésről van szó, kezelni kell a férfi partnert akkor is, ha ő nem észlel tünetet. Érdekesség azonban, hogy a szexszel másképpen is összefügghet a folyás. Ugyanis a hüvelyben maradt ondó lúgos kémhatású folyadék, ami megváltoztatja a hüvely savas pH-egyensúlyát. Aki hajlamos a folyásra, annak az együttlét után tanácsos tejsavas irrigálást végeznie.

 

A Nők Lapja Egészség februári számából:

• A falánkság lélektana
• Beszéled a flört nyelvét?
• Előzzük meg a depressziót!
• Kétezerből egy: ritka betegségek

Itt tudsz előfizetni!»

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top