Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Egészség

Újraélednek a múmiák

Egy orvosdiagnosztikai módszer segítségével a kutatók meg tudják állapítani, hogy milyen betegségben szenvedtek, mi okozta halálukat az egykori egyiptomi nemeseknek.
Újraélednek a múmiák Egyre több a tbc-s beteg

A Szépművészeti Múzeum négy múmiáját vizsgálják a Semmelweis Egyetem radiológusai. A modern képalkotó szoftverek segítségével ugyanis az egykori egyiptomi nemesek virtuálisan, három dimenzióban „éledhetnek újjá”. Az orvosdiagnosztikai módszereknek köszönhetően a kutatók közelebb kerülhetnek ahhoz, hogy milyen betegségben szenvedtek, mi okozta halálukat, de feltehetően azt is pontosabban tudják meghatározni, hogy melyik korban éltek, vagy milyen további temetkezési mellékletekkel (például amulettekkel) látták el a halottakat túlvilági utazásuk megkezdése előtt. Az előzetes tudományos vizsgálat egy jövőbeni együttműködés első lépése, melynek eredményétől teszik függővé a további kutatási terveket.

Először hagyományos módszerekkel a múzeum épületén belül vizsgálják a kutatók a múmiákat, majd becsomagolják, egy speciálisan szigetelt szállítóládába helyezik, és az egyetemre szállítják.

A múmiák este, betegellátási időn kívül érkeznek az intézménybe, és a sterilitás szabályait szem előtt tartva egyenként vetik alá őket a komputertomográfiai (CT) vizsgálatnak. A leletekről a modern képalkotó szoftverek segítségével háromdimenziós, a további kutatások szempontjából jól használható modellek készülnek, ezek képezik majd a Szépművészeti Múzeum 2011 júniusára tervezett kiállításának gerincét.

 

Címlap

top