Egészség

Életet ment, ha a pacemaker visszaüt

Egy 83 éves amerikai férfit a 240 voltos áramütés következményétől óvta meg a mellkasába beoperált pacemaker, mert – mint az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának folyóiratában olvasható – visszaütött.
Életet ment, ha a pacemaker visszaüt A pacemakerrel a depresszió ellen

Milliók élnek úgy, hogy szívműködésüket elektromos szívritmus-szabályozó, világszerte elfogadott angol nevén pacemaker segíti.

A hirtelen szívhalál legtöbbször nem szívmegállás, hanem a vérkeringés leállása, mert a szív a ritmusos összehúzódások helyett remegni, fibrillálni kezd: nem pumpálja a vért, ami percek alatt az agy visszafordíthatatlan károsodásához vezet. A szívkamra remegése, a fibrilláció megfelelő áramütéssel megszüntethető. Az ilyen szempontból veszélyeztetett betegek mellkasának bőre alá beültetett defibrillátor pacemaker rögtön érzékeli a ritmuszavar elindulását, és áramütéssel helyreállítja a szívműködést.

Először egy skót élettanász, J. A. McWilliams figyelte meg 1899-ben, hogy elektromos ingerlésre az álló szív összehúzódik, sőt ritmusos ingerekkel szabályosan működik. A múlt században kifejlesztették azokat a pacemaker-változatokat, amelyek a mellkasba beültetve a túlságosan lassan működő vagy megállásra hajlamos szívet szükség szerint ingerelték. A folytatás az életveszélyes szívritmuszavarokat megszüntető műszer előállítása volt.

Most olyan esetről számoltak be, amely a világon még soha nem fordult elő. Egy 83 éves férfi zuhanyozni kezdett, és hogy el ne csússzon, belekapaszkodott a falra szerelt fémrúdba. A rúd véletlenül érintkezett egy 240 voltos áramforrással: az idős férfi az áramtól rángatózni kezdett, és nem tudta elengedni a csövet. Szerencséjére defibrillátor pacemakere volt. A műszer érzékelte a különös elektromos jelenséget, és kétszer ütött. A belső áramütés eredményeként a beteg elengedte a rudat, és kizuhant a zuhanyból.

Ezek a műszerek folyamatosan fölveszik az EKG-görbét, így a folyóirat azt is bemutatta, miként ütött kétszer a pacemaker, ami után a szívműködés zavartalanul folytatódott.

 

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top